Előfizetői tartalom

Fényűző szecessziós kiállítással nyílt újra a Ráth György-villa

Portfolio
Ráth György, az Iparművészeti Múzeum első főigazgatója szenvedélyes műgyűjtő is volt, aki együtt élt a gyűjteménye becses darabjaival. Halála előtt négy évvel, 1901-ben vásárolta meg a Városliget közelében lévő villát, amelyet feleségével, Melcsiczky Gizellával együtt műtárgyakkal rendezett be. Az özvegy az Iparművészeti Múzeumnak ajándékozta a gyűjteményt. Közös otthonukból 1906-ban létrejött az Országos Ráth György Múzeum, amely a történelem viharaiban hol bezárt, hol Kínai Múzeummá alakult, míg végül csupán egy emlékszoba hívta fel a figyelmet az egykori tulajdonosra. Egészen mostanáig, ugyanis nemrég kitárta kapuit a felújított fasori villa, amely méltó módon idézi meg a polgári otthont, amelynek minden szeglete kincseket rejt, és a gyűjtőt, akinek különösen jó szeme volt a szépre.

Szecessziós ebédlő a földszinten (Kép forrása: Iparművészeti Múzeum)Az újranyitott kétszintes villa miközben bemutatja Ráthék otthonát, rendkívüli műgyűjteményét, két tárlatnak is otthont ad. Az egyik A mi szecessziónk, a másik pedig az Artista stúdió időszaki kiállítása, a Körforgásban. A villában nem csak az Iparművészeti Múzeum kollekciójának darabjai vannak...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés