Fürdőzők: hat izgalmas festmény várja a licitálókat

2018. május 14. 11:18    
nyomtatás
 
A fürdőzés mindig is kedvelt témája volt a művészeteknek, és a korán beköszöntő nyári időjárás örömére, idén májusban a műtárgy.com is egy fürdőzőket ábrázoló műtárgyválogatással köszönti az aukciós szezont.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Fürdőzőket már évezredek óta ábrázolnak a műalkotások. Ismerünk számos olyan görög vázát, amin fürdő alakokat láthatunk, a középkorban pedig leggyakrabban illusztrált könyvek lapjain bukkantak fel fürdőző jelenetek. A későközépkortól fogva pedig különösen kedveltté vált a téma ábrázolása, elég csak Dürer vagy Rembrandt képeire gondolni. A 19. század művészete is kedvelte a fürdőzést, mit témát, Degas, Cézanne vagy Ingres is több ilyen képet festett.

A fürdőzés témája egyes művészeknél a női test erotikusságát hangsúlyozza, másoknál pedig éppen a kiszolgáltatott, intim pillanatok megmutatását. Természetesen vannak olyan képek is, melyek a témát az ember és természet viszony megvilágítására használják. Az alábbiakban olyan fürdőző képeket válogatunk, melyek mind licitálhatóak lesznek partnerünk művészeti aukcióján a jövő hét folyamán.

Válogatásunk egyetlen külföldi képe, az ukrán Alekszej Vlaszov festménye tökéletesen sűríti magába a nyári hangulatot, miközben megidézi az art deco művészet klasszicizáló vonalát is.

Fürdőzők: hat izgalmas festmény várja a licitálókat

Lotz Károly századfordulós neoreneszánsz festménye ugyanazt a témát dolgozza fel, mint Botticelli Vénusz születése című képe, de Lotznál a mitológiai keret szinte csak apropó a meztelen női test ábrázolására.

Fürdőzők: hat izgalmas festmény várja a licitálókat
A tavaly tavaszi aukciós szezon egyik sztártétele volt Iványi Grünwald Bélának az 1909-es nagybányai Fürdőző nők című képe, idén tavasszal pedig ennek az egyik tanulmánya kerül kalapács alá.

Fürdőzők: hat izgalmas festmény várja a licitálókat

Csók István az 1910-es és 1930-as évek között számos Renoir ihletésű képet festett lányáról, Züzüről. Csóknak ugyancsak kedves témája volt a Balaton, így könnyen lehet, hogy ezen a képen Züzü a magyar tenger habjaiban fürdik.

Fürdőzők: hat izgalmas festmény várja a licitálókat

Zsuzsanna és a vének ószövetségi története egyszerre tragikus és komikus, mivel két vénről szól, akik nem csak meg akarták lesni a fürdőző Zsuzsannát, hanem meg is akarták erőszakolni, majd miután ez nem sikerült, megpróbálták hamis vádakkal illetni. Szabó Vladimir képe inkább a történet komikus oldalát, a kéjsóvár vének vágyainak nevetségességét hangsúlyozza.

Fürdőzők: hat izgalmas festmény várja a licitálókat

Bukta Imrének ez a képe ajánlónkban az egyetlen, mely nem fürdőző nőket, hanem férfiakat ábrázol. A képen az Egerszalóki fürdő látható, mely egész közel esik Bukta falujához, Mezőszemeréhez.

Fürdőzők: hat izgalmas festmény várja a licitálókatElőző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
Keressen a műtárgyak között: 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium