Jó eredményeket hozott a tavaszi aukciós szezon

2018. június 15. 09:07    
nyomtatás
 
Megbízhatóan teljesített a májusi-júniusi árveréseken a hazai aukciós piac. A legmagasabb ársávba kevés tétel tudott felkapaszkodni, de kicsit lejjebb sűrűvé vált a mezőny - írja a műtárgy.com.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Bár egy-két kisebb árverés még hátravan, a hazai aukciós piac legfrissebb tendenciái már markánsan kirajzolódnak. A kereslet és a kínálat egyensúlya ezúttal jónak volt mondható, ami egyrészt a viszonylag magas értékesítési arányban, másfelől viszont a heves licitcsaták meglehetősen alacsony számában is megmutatkozott. A piac összességében jó formában van, de nincs felforrósodott állapotban. Ilyen helyzetben persze kevés szenzációszámba menő eredmény születik, de a későbbi nagy csalódások kockázata is kisebb.

Jó eredményeket hozott a tavaszi aukciós szezon


Lakner László korai, 1970-es munkája, a Kötél a tavaszi szezon legdrágább kortárs tételeként 9 millió forintért kelt el a Blitz Galéria árverésén

Miközben a forgalom meghatározó hányadát továbbra is a festmények, ezen belül is főként a XX. század első felében született művek adják, szembeötlően megnövekedett a kortárs művek kínálata, és ami jó hír, ezzel csaknem arányosan az irántuk való kereslet is. Az értékesítési arány ebben a piaci szegmensben mindig gyengébb mint a klasszikus moderneknél, de az a tény, hogy a korábbinál lényegesen nagyobb kínálat mellett sem romlott, pozitívumként értékelendő. Nemcsak a tisztán kortárs profilú árverések száma nőtt - a Blitz mellett tartják magukat a közelmúltban felbukkant új házak, így a Contempo Art Auctions és a Dobossy Aukciósház is -, hanem az általános képzőművészeti és a vegyes profilú árverőházak is nagyobb teret szenteltek a kortárs munkáknak. Ez a Kieselbach és a Virág Judit Galériáról éppúgy elmondható, mint a BÁV-ról, a Nagyházi vagy a Párisi Galériáról. Miközben az árverőházak továbbra is alapvetően a másodlagos értékesítés csatornáit jelentik, számos alkotás születési évszámából arra következtethetünk, hogy néhány művész - vagy galériájuk - már a friss művek első értékesítését is aukciósházakra bízza. A galériás forgalomra és a műtermi eladásokra vonatkozó átfogó adatok hiányában csak később derül majd ki, hogy a kortárs munkák iránti kereslet általános növekedésével, vagy az értékesítési csatornák közötti arányok átrendeződésével állunk-e szemben. Az olyan ismert mesterek, mint Lakner László, Nádler István vagy Fehér László művei többnyire az esetükben megszokott ársávban keltek el - ők hárman állnak a kortárs toplista élén is -, a meglepetést inkább Nagy Kriszta okozta, aki egy vadonatúj munkájának 1,7 milliós, a becsértéket többszörösen meghaladó árával életműrekordot ért el. Néhány más, az utóbbi években meglepően magas árakat elkönyvelt művész esetében ugyanakkor az érdeklődés stagnálása, esetenként visszaesése volt megfigyelhető.

Jó eredményeket hozott a tavaszi aukciós szezon


Nádler István Hommage à Malevics című 1985-ös festményét 3,4 millió forintért ütötték le a Virág Judit Galéria árverésén


A XX. század első évtizedeiben született munkák között továbbra is élénk a kereslet a nagybányai és a Nyolcakhoz köthető munkák iránt; előbbieknél Boromisza Tibor, utóbbiaknál Czigány Dezső voltak a szezon sztárjai, mindketten két munkával is szerepelnek az első félév legdrágább tételeinek TOP 10-es listáján. Az elmúlt egy-két évben már érződött, hogy a gyűjtők kezdik felismerni Nagy István munkásságának jelentőségét; ez a folyamat most egy téli táj pasztelljének 26 milliós árával érte el eddigi csúcspontját.

Jó eredményeket hozott a tavaszi aukciós szezon


Czigány Dezső Fehér csendélete 42 millió forintért cserélt gazdát a Virág Judit Galéria árverésén


Az említett TOP-listán ezúttal is csak három árverőház nevét találjuk. A Kieselbach és a Virág Judit Galéria őrzi vezető pozícióját; ketten együtt csaknem másfél milliárd forinttal vették ki részüket a teljes aukciós piac 2-3 milliárd közöttire becsülhető tavaszi összforgalmából. Folytatódott a BÁV felzárkózása is; a cég befektetőként is belépett a műtárgypiacra; az új stratégia jegyében felvásárolt értékes alkotások némelyike már a tavaszi aukciójukon is megjelent.

Jó eredményeket hozott a tavaszi aukciós szezon


Ez a briliánsokkal ékített fehérarany nyakék a BÁV árverésén 14 millió forintos árával megdöntötte a hazai ékszerrekordot

Az egyéb műtárgykategóriákban általában a korábbihoz hasonló kínálat és kereslet volt megfigyelhető - bár az esetek egy részében, például a Zsolnay kerámiáknál, ez egy magas szinten történő stagnálást jelent. Az üde kivételt főként az ékszerek jelentik, ahol a BÁV-nak egyetlen estén kétszer is sikerült magasabb árat elérnie, mint a csaknem másfél évtizedet megélt eddigi, ugyancsak a BÁV-nál született rekord. Pozitív jelzések érkeztek a fotópiacról is, ahol a régebbi és a kortárs munkák egy része is jóval a kikiáltási ár felett kelt el.

Az alábbi táblázatok az aukciósházak nyilvánosan közzétett eredményei alapján foglalják össze a szezon legmagasabb áron elkelt tételeit; az árak az árverőházak jutalékát nem tartalmazzák.

Jó eredményeket hozott a tavaszi aukciós szezon
Klikk a képre!

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
Keressen a műtárgyak között: 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium