Előfizetői tartalom

Lajta és Ybl nyomában a belvárosban - 2 épületsétát ajánlunk

Portfolio
A városban sétálva ritkán van lehetőségünk megállni és alaposabban szemügyre venni a Budapest szövetét alkotó, gyakran izgalmas és értékes épületeket. Ez nem is csoda, hiszen általában céltudatosan tartunk valahonnan valahova, ritka az, amikor ráérősen bámészkodó turisták tudunk lenni a saját környékünkön. Ezt az élményt hozzák el az oly kedvelt városi - és épületséták, amelyek nemcsak a lokálpatriótáknak és az építészet szerelmeseinek lehetnek érdekesek, hanem a társművészetek vagy éppen a történelem iránt érdeklődőknek is tartogathatnak új felfedezéseket. Az épített környezet számos titkot rejt és sok történetet mesél a figyelmes járókelőknek. Őrzi egy-egy kor lenyomatát, embereinek gondolkodásmódját, építészének stílusjegyeit, eredeti funkciójának jeleit. Egy épületet reprodukciók alapján megismerni szinte teljesen lehetetlen próbálkozás, hiszen az építészet lényege a térképzés, a térbeliség, bejárható és belakható helyiségek létrehozása. Arányait, térfűzését, összhatását a helyszínen tapasztalhatjuk meg igazán. Augusztus végén és szeptember elején két sétát ajánlunk az idei Műtárgyak Éjszakája Extra keretében, amelyen két fontos építész két szintén fontos, azonban a nagyközönség számára talán kevésbé ismert munkáját ismerhetjük meg, méghozzá belülről.

BGSZC Széchenyi István Kereskedelmi Szakgimnáziuma, Vas u. 9-11.Lajta Béla (1873-1920) sajnálatosan rövid élete ellenére rendkívül fontos alkotója a modern építészetünknek. A budapesti Műegyetemen diplomázott, majd Rómában, Londonban és Berlinben tapasztalatokat szerző építésznek olyan épületeket köszönhetünk, mint például a Vakok Intézete (ma Mozgásjavító Általános...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés