Szecessziós műtárgyak várják a liciteket

2019. május 9. 12:45    
nyomtatás
 
A szecesszió volt az első olyan stílusirányzat, amely különösen nagy hangsúlyt fektetett a használati tárgyak művészi megformálására. A műtárgy.com tavaszi szecessziós ajánlója most a századforduló polgári stílusának olyan alkotásaiból válogat, amelyek nem pusztán dísz-, hanem használati tárgyak is.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

A szecessziót, a 19. és 20. század fordulójának domináns stílusirányzatát az az érdekes ellentmondás jellemzi, hogy miközben a stílus a városból és a bevett társadalmi normák közül való kivonulást hirdette (maga a szecesszió szó is kivonulást jelent), addig a szecessziós stílusjegyekben alkotók elsősorban a nagyvárosi közép- és felsőbb osztályok számára készítettek használati és dísztárgyakat.

A szecesszió másik izgalmas vonása az, hogy ez volt az első olyan stílusirányzat, amelyben az iparművészeti és dizájn tárgyak voltak dominánsabbak. Míg a korábbi korok stílusai - gondoljunk csak a gótikára, a barokkra vagy a historizmusra - elsősorban festészetük és az építészetük miatt maradtak emlékezetesek, addig a szecesszió esetében a tradicionálisan kisműfajoknak nevezett művészeti formák mutatták meg, hogy mennyi lehetőség rejlik bennük.

Az alábbiakban olyan szecessziós dizájntárgyakból válogatunk, amelyekre hamarosan licitálhatnak a tavaszi aukciós szezonban.

Ezen a századfordulós német szecessziós gyertyatartópáron a stílusirányzat számos jellemzője figyelhető meg a dinamikus, hullámos vonalvezetéstől a növényi motívumok gazdag használatáig.

1. Szecessziós gyertyatartópár

Szecessziós műtárgyak várják a liciteket
Ez a névjegytartó - már maga a funkció is erősen jelzi, hogy a társadalom melyik osztályának készülhetett - a pâte de verre nevű, a szecesszióban gyakorta használt különleges üvegtechnikával készült, amely során különböző, fémoxiddal színezett üvegporokból készítenek üvegpasztát, amelyet formába öntenek.

2. Francia szecessziós névjegytartó - Pihenő szalamandra

Szecessziós műtárgyak várják a liciteket
Ennek a bécsi szecessziós lámpának a növényi levelekből font, félgömb formájú felső része a szecesszió egyik iskolapéldája, de a lámpa talpánál személődő két tacskó egy játékosabb vonalat is beemel a műbe.

Szecessziós asztali lámpa

Szecessziós műtárgyak várják a liciteket
Ez a különleges, mechanikusan is működő pianínó a századforduló egyik legsikeresebb zenegép készítőjének, Ludwig Hupfeldnek a gyárából került ki, amelynek épp a Phonola zongora volt az egyik zászlóshajója.

4. Phonola Hupfeld gépzongora

Szecessziós műtárgyak várják a liciteket
Ez a Zsolnay váza minden bizonnyal az 1902. évi torinói világkiállításra készült sorozathoz tartozott, amelynek madár- és kisállat dekorációval díszített darabjait "Venezian"-nak és "Valentia"-nak is nevezték.

5. Zsolnay szecessziós gömbváza, a Venezian-sorozatból

Szecessziós műtárgyak várják a liciteketElőző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
Keressen a műtárgyak között: 
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium