Előfizetői tartalom

Szecessziós szépségekkel köszöntjük a tavaszt

Portfolio
Kevés stílus idézheti fel bennünk jobban a burjánzó, élettel teli természetet, mint a szecesszió, nem csoda tehát, hogy ma is töretlen népszerűségnek örvend. A századfordulón kialakult irányzat a historizmus bevett formái ellen lázadt. Főként az iparművészetben terjedt el, organikus, hullámzó, a növényvilág ihlette formák jellemzik. A szecessziós tárgyak dekoratívak, életörömet sugároznak. A belvárosban járva-kelve is gyakran találkozhatunk egy-egy homlokzaton a jellegzetes kacskaringós mintákkal, élénk színekben játszó mozaikokkal, majolika díszítésekkel, kovácsoltvas kapuzatokkal, amelyek üde, játékos színfoltként hatnak a gyakran kissé szürke nagyvárosi környezetben. A jó időt várva, szeretjük a szűkebb környezetünkbe is becsempészni a természet közelségét megjelenítő, tavaszt idéző, vidám, színes tárgyakat. Egy-egy élénk színű váza, finoman megmunkált csésze, növényi mintájú kaspó képes felfrissíteni, élettel megtölteni a szobát, amelyben van. Jelenlétükkel örömtelibbé teszik a mindennapjainkat. Az alábbiakban olyan szecessziós tárgyakat válogattunk, amelyek garantáltan kielégítik a szépség iránti vágyunkat, és amelyeket egy közelgő aukción meg is vásárolhatunk.

Elsőként ezt a fejedelmi Zsolnay díszvázát ajánljuk, amely bármelyik asztal legkitűnőbb dísze lehet. Az 1895-ben készült tárgy japonizáló virágmotívumokkal díszített, fényes eozinmázzal festett darab. A világhírű pécsi Zsolnay gyár legsikeresebb korszakát idézi, ugyanis a manufaktúra legkedveltebb tárgyai pont a szecessziós munkák.Zsolnay szecessziós díszváza, Pécs...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés