Drasztikus nyugdíjkorhatár-emelésre készül Putyin

2018. június 11. 09:01    
nyomtatás
 
A férfiak esetében öt, a nők esetében nyolc évvel emelné a nyugdíjkorhatárt az orosz kormány, mellyel előbbiek 65, utóbbiak pedig 63 évesen mehetnének nyugdíjba - számol be a hírről nevük elhallgatását kérő forrásokra hivatkozva a Bloomberg. Mindez azt jelenti, hogy a kormányzat számításai szerint a férfiak mindössze 5 évet töltenének nyugdíjban.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

A források szerint az orosz kormány már 2019-től kezdve elkezdené a magasabb nyugdíjkorhatár bevezetését, ezzel a férfiak 65, a nők pedig 63 évesen mehetnének nyugdíjba a jövőben. Az orosz nyugdíjkorhatár egyébként az egyik legalacsonyabb a fejlett világban, igaz, az oroszok várható élettartam elmarad a fejlettebb gazdaságokban mérttől, főként a férfiak esetében, ahol jelenleg ez 68 év.

2024-re, mire az ügyre rálátó források szerint befejeződne a korhatáremelés, a kormány becslései szerint a férfiak várható élettartama 70, a nőképedig 80 év lesz.

Ezzel a férfiak esetében az 5 év nyugdíjban töltött idő az egyik legrövidebb időtartam lenne a fejlett világban.

Drasztikus nyugdíjkorhatár-emelésre készül Putyin


Az orosz statisztikai hivatal szerint nagy szükség van a korhatáremelésre, csak így lehet ugyanis csökkenteni az állami nyugdíjbüdzsében felhalmozódó hiányt. A becslések szerint a következő években folyamatosan idősödik majd a társadalom, a nagyobb nyugdíjterhek pedig magasabb adókban, nagyobb kormányzati eladósodottságban, illetve a nyugdíjak csökkentésében csapódhatnak le, ez utóbbiak már így is csak a bérek harmadát teszik ki.

Putyin múlt héten már belengette a korhatáremelést, mindezt úgy, hogy ezzel párhuzamosan magasabb életszínvonalat ígért a nyugdíjasoknak, akik egyébként Putyin szavazótáborának egy jelentős bázisát alkotják.

Az orosz statisztikai hivatal adatai szerint évente a GDP mintegy 2%-át viszi el az, hogy a kormány pótolni tudja a kifizetett nyugdíjak és az erre szedett járulékok közötti különbséget. Egy korábbi becslés szerint ez 2050-re 3,6%-ra emelkedik, ha semmi más nem változik.

Ugyanakkor 2030-ra a hivatal tanulmánya szerint az orosz nyugdíjasok száma meghaladja majd a dolgozók létszámát, és mindezen az sem segít, hogy az oroszok mintegy harmada él a kedvezményes nyugdíjba vonulás lehetőségével, miután sokan a katonaságnál vagy a rendőrségnél dolgoznak, de hasonló kedvezmények illetik meg a bányászokat vagy a táncosokat is.

Drasztikus nyugdíjkorhatár-emelésre készül PutyinArról, hogy az OECD országokban milyen korhatáremelésre lenne szükség egy friss tanulmány szerint, itt írtunk korábban:

2018.06.05 06:02 7 évvel emelkedhet Magyarországon a nyugdíjkorhatár, ha így csökken a munkaerő

Címlapkép: AFP/Alexander Khudoteply

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium