Ilyet nyugdíjalap még nem csinált: teljesen átírhatja a profi befektetők életét

2018. június 13. 09:13    
nyomtatás
 
A 160 ezer milliárd jent, tehát mintegy 1500 milliárd dollárt kezelő japán állami nyugdíjalap (GPIF) bejelentette: nincs szüksége a jövőben aktív vagyonkezelőkre, csak akkor, ha jobb hozamokat tudnak elérni, mint az indexkövető társaik - számol be a hírről a Bloomberg.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

A japán nyugdíjalap befektethető vagyonának mintegy 20%-át teszi ki az a rész, amelyet aktív vagyonkezelők szakértelmére bíznak, csakhogy a nyugdíjalap kijelentette: passzív menedzsmenttel is képes olyan teljesítményt elérni, amellyel eléri a befektetési céljait, így nincs szüksége aktív vagyonkezelőkre, csak akkor, ha garantálni tudják, hogy jobb hozamokat tudnak elérni az alapnak, mint az indexkövető társaik.

Ennek ösztönzésére az alap kitalálta, hogy a jövőben nem szab határt annak, mennyit fizet ki sikerdíjként egy alapkezelőnek. ugyanakkor ezzel egy időben jelentősen csökkenti annak alapdíját, amit az alapkezelőknek fizet ki a portfóliókezelésért. Ezzel az alap nem titkoltan azt akarja elérni, hogy az alapkezelőket ne azért jutalmazzák, mert kezelnek egy portfóliót, hanem azért, ha érdemi teljesítményt tudnak elérni.

Minderre rátesz még egy lapáttal a nyugdíjalap: a sikerdíjakat kettébontja, 45%-át abban az évben kifizetve, amikor az alap által jónak ítélt hozamokat elérték, 55%-át pedig az azt követő évben. Sőt, a rövidtávú szemlélet elkerülése érdekében az alapkezelőkkel több éves szerződést köt a nyugdíjalap, hogy ne a rövid távú sikerek elérése legyen a cél a profi szakembereknél.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium