A korábbi nyugdíjpénztártagok nyertek a vagyonátadással

2011. június 14. 15:50    
nyomtatás
 
Az elmúlt napokban néhány helyen az az információ jelent meg, hogy a pénztárak több milliárd forintot nyerhettek azzal, hogy a május 31-i fordulónaphoz képest csak június 14-ig kellett a jogszabályok szerint a pénztári vagyont a visszalépők után az államhoz transzferálni. Egyesek szerint akár 5 milliárd forint nyereség is kicsapódhatott volna a pénztáraknál, erről azonban szó sincs.
Mint azt megtudtuk, a pénztáraknak igaz a május 31-i árfolyamok alapján kellett beértékelniük a portfóliójukat, azonban a teljesítéskor az erre vonatkozó értékpapír darabszámok voltak az irányadók. Tehát, ha a portfólióban 10.000 értékpapír volt, aminek az értéke 1 milliárd forint volt május végén, akkor a pénztárnak a vagyontranszfernél a 10.000 értékpapírt kellett átutalnia, miközben a tényleges árfolyamérték ettől természetesen különbözött.

Akkor lehetett volna nyereségük a pénztáraknak, ha a portfólió értéke lett volna az irányadó, és nem a portfóliót meghatározó értékpapírok darabszáma. Viszont mivel ez utóbbi volt az irányítási szempont, semmilyen nyereség nem képződött a pénztáraknál. Az éppen, hogy az államnál képződött, a piaci szereplők kárára. Természetes, hiszen ha az érték lett volna a fő tényező, akkor a pénztárak és az alapkezelők is a végsőkig kivártak volna a vagyontranszferrel, a többség azonban már jóval a határidő előtt átutalta a szükséges összeget az állam számára.

Ezt a forgatókönyvet erősíti meg a PSZÁF friss közleménye is:

“A magánnyugdíjpénztáraknak az állami nyugdíjrendszerbe visszalépett tagjaik utáni vagyon és a függő tételek nagyságát a magánnyugdíjpénztári törvény alapján 2011. május 31-i árfolyamon kellett megállapítaniuk. Ezt követően pedig az e fordulónapon (május 31.) meglévő eszközökben és az erre a napra eső rögzített árfolyamon kell átadniuk a vagyont és a függő tételeket az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. részére.

Ellentétben az elmúlt napokban megjelent egyes sajtóhíresztelésekkel, a 2011. május 31. és az átadás tényleges időpontja (a törvény szerint legkésőbb 2011. június 12.) közötti, az értékpapírok árfolyamváltozása, illetve a kamatozó eszközökre elért hozam teljes egészében az állami nyugdíjrendszeré, végső soron az itt létrejövő egyéni állami nyugdíjszámlák tulajdonosaié lesz.

Az állam tehát az átadás ütemét meghatározó törvény elfogadásával "nem mondott le" 12 napi árfolyamnyereségről és hozamról, csakúgy, mint a Pénzügyi Szervetek Állami Felügyelete (PSZÁF) sem ezeknek a "hosszú hétvégére" eső hányadáról. Május 31. óta - függetlenül a vagyonátadás fizikai teljesítésétől - ezek az eszközök az állami nyugdíjrendszerbe visszatért tagoknak termelnek hozamot, árfolyamnyereséget.

A pénztári vagyonátadás teljesítésének végső határideje a törvény szerint 2011. június 12. volt. Mivel e nap vasárnapra esett, amelyet pünkösd hétfő követett, a közigazgatási hatósági eljárásról szóló törvény előírása szerint az átadás teljesítésének utolsó lehetséges napja 2011. június 14. volt.

A PSZÁF összesítése szerint azonban a 18 hazai magánnyugdíjpénztár közül 2011. június 6. és 10. között, azaz múlt hét péntekig valamennyi pénztár átadta az átlépett tagjai utáni értékpapír-állományt az ÁKK Zrt. részére. Egy pénztár (mintegy 3 milliárd forintnyi állománya) kivételével június 8. és 10. között a teljes érintett készpénzállomány is átkerült az állami intézményhez, utóbbi tétel ma érkezett be. A pénztárak összességében 2 946 milliárd forintnyi vagyont adtak át, amelyből mintegy 140 milliárd forintnyi volt a készpénzállomány. Az utóbbi kapcsán az elmúlt 14 napban képződött hozamot szintén az ÁKK Zrt.-nek kellett átutalni.

A PSZÁF a következő napokban indítja el a volt magánnyugdíjpénztári tagoknak a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe való visszalépésével kapcsolatos vizsgálatának második ütemét. Míg az első ütemben a vagyonátadás megfelelő módszertanának meglétét ellenőrizte a PSZÁF, a második lépcsőben kiemelt szerepet kap a vagyonátadás jogszerűségének vizsgálata."

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
Befektetési tanácsadó
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium