A Quaestor egyedülálló nyugdíjszolgáltatót indított

2011. február 9. 10:41    
nyomtatás
 
Ma kezdi meg működését Magyarország első foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatója, a QUAESTOR Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. A foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatásnak az angolszász területen és az Európai Unió nyugati tagállamaiban sok évtizedes hagyománya van: a munkavállalók ott jövőbeni nyugdíjuk egy részét a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatóktól kapják. A foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatás olyan testre szabott nyugdíjprogramok kialakítását és működtetését teszi lehetővé, amelyek a rendszeres befizetések, illetve az azok befektetéséből származó hozamok felhalmozásával képesek hozzájárulni a jövőbeni nyugdíjak jelentős mértékű növeléséhez - hangzott el a Quaestor által tartott sajtótájékoztatón.
Fejlett piaci minták alapján indult el a nyugdíjszolgáltató

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által kiadott tevékenységi engedély birtokában február 9-én kezdi meg működését Magyarország első foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatója, a QUAESTOR Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. - mondta el Zugrovics Loránd, a cég vezérigazgatója. Az Európai Unió 2003-as irányelvének megfelelően megalkotott 2007. évi CXVII. törvény alapján Magyarországon 2008-tól van elvi lehetőség foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató alapítására. A QUAESTOR Csoport 2008-ban kezdte meg saját szolgáltatásának megtervezését, mely most hosszú előkészítő munka eredményeképpen valósul meg.

A válság nem kedvezett az intézmény elindításának, azonban 2010 tavaszán újra felelevenítettük a projektet, és hónapokon belül indítottuk el a nyugdíjszolgáltatót. Az intézményi forma Zrt., ennek megfelelően biztonsági tőke is van az intézmény mögött, ami az EU által elfogadott 3,5 millió euró. A Quaestor a nyugat-európai és amerikai minták alapján vezette be a nyugdíjszolgáltatóját a piacon, az újdonság az, hogy nem csak Quaestor foglalkoztatónak adja meg a csatlakozás lehetőségét, hanem bármely magyarországi cégnek - tette hozzá Zugrovics Loránd.

A hazánkban most bemutatásra kerülő foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatásnak az angolszász országokban és az Európai Unió nyugati tagállamaiban már több évtizedes hagyománya van - mondta el Zugrovics Loránd, az újonnan indított nyugdíjszolgáltató vezérigazgatója. Ezekben az országokban a társadalombiztosítás mellett a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatás adja a nyugdíjrendszer igazi második pillérét, amelyet harmadik oszlopként az öngondoskodás különböző formái egészítenek ki. A foglalkoztatói nyugdíjprogramokban részt vevő munkavállalók jövőbeni nyugdíjuknak egy részét a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatótól kapják jelentősen kiegészítve ezzel az államtól kapott nyugdíjuk összegét.

Új nyugdíjpillér képe sejlik fel

A Quaestor Csoport forradalmasítani kívánja a hazai nyugdíjrendszert a fejlett országok példája alapján bevezetett foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatóval. Külföldön alapvetően két nyugdíjprogram, termék van érvényben, persze számtalan paraméterrel. Ezek közül az egyik a szolgáltatással meghatározott nyugdíjprogram, ami egyszerűen azt jelenti, hogy a foglalkoztató garanciát vállal bizonyos feltételek fennállása esetén a nyugdíjra. A másik termék, amit a Quaestor is követ, az a befizetés meghatározott nyugdíjprogram, tehát akár a nyugdíjpénztárakban a nyugdíj alapját a befizetések és hozamok fogják jelenteni - mondta el Horváth István termékfejlesztési vezető.

A munkaadók a feltételes jogszerzési időtartamot nulla és öt év között választhatják meg. Ez azt jelenti, hogy a munkavállaló a javára befizetett foglalkoztatói hozzájárulások összegére csak akkor válik jogosulttá, ha munkaviszonya a feltételes jogszerzés időtartama alatt nem szűnik meg. A munkáltató a feltételes jogszerzési időt arra használhatja fel, hogy meghatározza, mikor kerül a befizetés a vállalat tulajdonából a foglalkoztatott tulajdonába, ezzel pedig lehet ösztönözni a munkavállalót a cégnél maradásra, hiszen ha a feltételes idő előtt megy el a cégtől, akkor a befizetéseket nem ő fogja majd megkapni, hanem a többiek között szétosztásra kerül az összeg.

A foglalkoztatói nyugdíjprogramok új eszközt adnak a vállalatvezetők kezébe munkavállalóik elkötelezettségének növelésére és különleges javadalmazási programok felépítésére is. Egyénre szabott, differenciált konstrukciókat alakíthatnak ki például bónusz-, és kulcsember-programok létrehozásával, így hosszú távú ösztönzésre nyílik lehetőség. A vállalatok amellett, hogy egy modern, nyugati mintára kialakított foglalkoztatói nyugdíjprogramot hozhatnak létre, mindezt ráadásul kedvező adókörnyezetben tehetik - tette hozzá Horváth István.

A hagyományok alapján a munkáltatóknak általában a havi bér 3-4 százalékát ajánlatos befizetni ahhoz, hogy több évtized múlva látható nyugdíjat fizessen a nyugdíjszolgáltató. Egyelőre még a tárgyalási fázisban tart az Quaestor, több szektorból is jöttek kedvező visszajelzések, azonban azt ki lehet mondani, hogy a munkáltatók szempontjából a differenciálás és a feltételes jogszerzési idő lehet a mozgósító tényező - mondta el a Nyugdíjszolgáltató vezérigazgatója.


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium