Trükkös fogásra derült fény: előbb mehetsz nyugdíjba!

2010. február 25. 10:45    
nyomtatás
 
Nagyobb csinnadratta nélkül hosszabbította meg tavaly év végén a kormány a korengedményes nyugdíj lehetőségét, de hát nem is lehetett másra számítani, hiszen a feltételek mindenki számára kielégítőek voltak. Az állam azért jár jól pár ezer ember korai nyugdíjazásával, mivel a költségeket rövid távon nem neki kell állnia, a munkáltató azért örülhet, mivel kedvező csillagállás mellett költségcsökkentést érhet el. Végül, de nem utolsó sorban a munkavállaló sem panaszkodhat, hiszen a munkanélküliség helyett szép kis apanázst kap úgy is, hogy nem érte el a kötelező nyugdíjkorhatárt. A legnagyobb baj csak az, hogy az állam ezzel a lépéssel indokolatlan előnybe hoz egyeseket, miközben a szigorú feltételek ellenére már megjelentek a visszaélések is.
A hosszabbítás utolsó órájába érkeztünk

 1 2 következő oldal  >


Tavaly év végén nem győztük kapkodni a fejünket a nyugdíjrendszert ért változások miatt, egy terület felett azonban szinte mindenki elsiklott, hiszen ki is figyelt fel volna arra, hogy a kormány a december 11-én kihirdetett kormányrendelet szerint meghosszabbította a korengedményes nyugdíjba vonulás lehetőségét. Korábban úgy volt, hogy 2009 végén megszűnik ez a lehetőség, ami alapvetően arra volt kitalálva, hogy akik kellő szolgálati időt szereztek és kiszorultak a munkaerőpiacról (például elbocsátás miatt), azok az irányadó öregségi nyugdíjkorhatár előtt el tudjanak menni nyugdíjba, és méltó nyugdíjat kapjanak.

A hazai nyugdíjtörvényeket felületesebben ismerők számára az is újdonságként hathat, hogy létezik korengedményes nyugdíjazás, pedig nem egy új keletű intézményről van szó (már a 80-as évek vége óta a rendszer része). A Szociális és Munkaügyi Minisztérium szerint azért volt szükség erre az intézményre, mivel gondoskodni kellett azokról a munkaerőpiacról kiszoruló tömegekről, akik már nem tudtak elhelyezkedni, pedig volt egészen sok szolgálati idejük és az öregségi nyugdíjkorhatár sem volt messze számukra.

Eredetileg 2009 végétől már nem lehetett volna igénybe venni a korengedményes nyugdíjat, azonban a válság mindent megváltoztatott. Többek között azért is kellett még egy évvel meghosszabbítani a határidőt, mivel rövid távú foglalkoztatási válság alakult ki az országban, a tömeges elbocsátások pedig a költségvetést is megtépázták (a járulékbevétel kiesés, és a munkanélküli segélyek kiadásnövelése miatt).

Pontosan ezért lett megfontolás tárgya a korengedményes nyugdíj, mivel önmagában rövidebb távon nem jelent plusz terhet ez a rendszernek, ugyanis a munkavállaló és a munkáltató közös megegyezéséről van szó, a nyugdíjat pedig nem a tb-nek kell egy ideig finanszíroznia, hanem a munkáltatónak. Nagyon röviden úgy néz ki a helyzet, hogy szigorú feltételek mellett a kötelező nyugdíjkorhatár előtt maximum 5 évvel korengedményesen nyugdíjba vonulhat a munkavállaló, abban az esetben, ha a munkáltató vállalja, hogy egy összegben kifizeti az előrehozott öregségi nyugdíjkorhatárig (maximum két évvel a kötelező előtt található) a nyugdíjat.

Végkielégítés helyett nyugdíj

Azonnal adódik a kérdés, hogy miért érheti meg a munkáltatónak elküldenie a munkavállalót nyugdíjba, és utána kifizetnie a nyugdíjat a legrosszabb esetben három évig? A válasz egyszerű, ha a válság miatt vagy egyéb költségcsökkentési ok miatt elbocsátásokra kerül sor, akkor a munkáltató komoly összegeket fizethet amúgy is ki például végkielégítés és egyéb jogcímen.

Ha erős kollektív szerződés van érvényben, akkor a munkáltató költség-haszon elemzéséből az is kijöhet, hogy olcsóbb az elbocsátás helyett nyugdíjazni a munkavállalót. Ezen felül például akkor is megfontolás tárgyát képezheti az opció, ha az idősebb és magas keresetű munkavállaló helyett egy fiatalabb, olcsóbb munkaerőt akar alkalmazni a cég. Ha a két korosztály közötti bér különbsége nagyobb, mint a kifizetett nyugdíj, akkor máris megtakarítást tudott elérni a vállalat, igaz a nyugdíjat egy összegben kell befizetnie a munkáltatónak.

  
Persze ismerve - a minden helyzetben magát feltaláló - magyar mentalitását, itt is előfordul az állami engedékenységgel való visszaélés, lehetett hallani például olyan esetről, amikor kifejezetten "adóoptimalizációs" céllal történt a korengedményes nyugdíjazás. Sőt előfordult az is, hogy maga a foglalkoztatott fizette ki a saját nyugdíját a munkáltatónak, csak hogy hamarabb szabaduljon a napjait megkeserítő munka fogságából.

A Szociális és Munkaügyi minisztériumban kérdésünkre elmondták, hogy nagy valószínűséggel ezzel a lehetőséggel a kis-, és középvállalati szektor nem fog élni, azonban lehetnek olyan nagyobb foglalkoztatók, például a közszolgáltatók esetében, ahol alkalmazni fogják ezt a lehetőséget.

Friss statisztikák még nem állnak a rendelkezésünkre, azonban 2009 közepén körülbelül 11.5 ezer ember kapott összességében ilyen nyugdíjat. A szabályozás miatt természetesen folytonosan változik a számuk, hiszen például 2011-től már nem lehet korengedményes nyugdíjat igénybe venni, plusz az összes igénylő csökkenése mellett van, hogy az előrehozott nyugdíjkorhatár elérése után már a státusz is megváltozik (előrehozottá).Ez a cikk folytatódik:

1. A hosszabbítás utolsó órájába érkeztünk
2. Ezekre kell odafigyelni
 1 2 következő oldal  >

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Értékesítő
Privát banki tanácsadó
Szerkesztő-újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium