szerző

A fél ország benne van, sokan mégsem ismerik ezt a 10 lakástakarékos trükköt

2017. október 27. 05:41    
nyomtatás
 
Jelenleg a lakás-takarékpénztárak kínálják a legmagasabb kockázatmentes hozamot Magyarországon, akár évi 10% fölött is kereshetünk ezzel a megtakarítási formával. Bár kevesen tudják csak, a költségeket számos módszerrel meg lehet úszni, a hozamot növelni lehet, a megtakarítást bizonyos bútorokra is fel lehet használni és ha nem tudjuk fizetni, nem muszáj megszüntetni a számlánkat. Összeszedtünk tíz kevésbé ismert, hasznos tippet, trükköt, tényt a lakás-takarékpénztári (LTP) konstrukciókról. Az egyedi ajánlatokat a Pénzcentrum kalkulátorával számolhatja ki.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

1. Nem kell felrúgnod, ha nem tudod fizetni

Adódhat olyan élethelyzet, hogy a vállalt megtakarítást nem tudjuk fizetni, ebben az esetben nem a szerződés felmondása és az állami támogatás bebukása az egyetlen lehetőség, hanem:
 • Van lehetőségünk szüneteltetni a konstrukciót, 2000 forintos szerződésmódosítási költségért cserébe. Ezzel maximum egy év haladékot kaphatunk - fontos megjegyezni, hogy közben a megtakarítási idő ketyeg, tehát a felvehető összeg ugyanennyivel csökken is.
 • Dönthetünk úgy is, hogy 1-2 hónapot kihagyunk, de ebben az esetben akár az állami támogatás arra a negyedévre eső részétől is eleshetünk.
 • Ha négy évnél régebbi a szerződés, a betéti kamatokat és az állami támogatást is megkapjuk.

Ha azonnal kell a pénz, kérhetünk a 2-3 hónapos kiutalási időszak helyett azonnali kiutalást is, ennek viszont tetemes díja van: a teljes kiutalt összegre vetített 3%.

2. Nem tudod előre gyűjteni a számlákat

A pénztárban összegyűlt megtakarítás lakáscélú felhasználását 120 napunk van igazolni (például számlákkal, adásvételi szerződéssel).

Aki arra készül, hogy előre összegyűjt pár számlát és majd ezeket a lakás-takarékpénztárnak prezentálja, mint bizonyíték a pénz elköltésére, rossz hírünk van: csak a kiutalási értesítő dátuma utáni számlákat fogadják el. A kiutalási értesítő jellemzően a kiutalási időszak első 1-2 hetében érkezik meg.

Lehet viszont máshogy "trükközni:" például van lehetőség felszámítani a házilagosan elvégzett munkákat is költségként. Ebben az esetben is szükséges a munkavégzés igazolásra jogosult szakértő pecsétje és aláírása, illetve az anyagköltség számlákkal való igazolása, tehát például hiába nyújtunk be egy egymillió forintos számlát egy fürdőszobai festés munkaköltségéről.

3. A banki hitel olcsóbb lehet

Bár kényelmes megoldás egyből a megtakarítási időszak után kipótolni a lakásvásárláshoz szükséges összeget egy lakás-takarékpénztártól felvett hitellel, ha nem félünk a kamatváltozásoktól, jobban járhatunk egy kereskedelmi banktól felvett hitellel.

Sokáig egy lakás-takarékpénztári konstrukció jelentette a legolcsóbb hitelt Magyarországon, mostanra viszont már olyan változó kamatozású lakáshitelek is elérhetővé váltak, amelyek alig több mint 2%-os kamatokat kínálnak, míg a lakástakarékoknál alsó hangon is 3,9% körüli kamatokkal találkozhatunk. Igaz, a lakás-takarékpénztári hitelek kamatozása biztonságosabb lehet, hiszen ezek fix kamatozású termékek.

Személyre szabott hitelünket és lakástakarék-ajánlatunkat egyébként a Pénzcentrum kalkulátorának segítségével is ki tudjuk számolni.

4. Az akciók lényegesen megkönnyítik a helyzetet

Gyakran előfordul, hogy a lakástakarék-pénztárak akciókkal csábítják az új ügyfeleket, akár a számlanyitási költség elengedésével, akár a plusz hozam jóváírásával. Érdemes ezeket elcsípni, hiszen költségeket spórolhatnak meg vagy növelhetik a megtakarításunk lejárati értékét. Most például:
 • az OTP-nél elengedik a számlanyitási költséget 8-14 éves gyermekek számára megnyitott számláknál,
 • a Fundamentánál 9% extra kamatot írnak jóvá egy évre,
 • az Erste lakástakarék-szerződésének számlanyitási díját gyakran elengedik a közvetítők,
 • az Aegon pedig elengedi a számlanyitási díjat, ha lakásbiztosítást vagy önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítást kötünk náluk.


5. Nem csak akciókkal kerülhetjük ki a költségeket

2000 forintos költségért cserébe megoszthatjuk a szerződésünket, ami azt jelenti, hogy egy szerződésből lényegében kettő lesz, mindkettőre jár állami támogatás és betéti kamat is. Ezzel a módszerrel
 • egyrészt megúszhatjuk a számlanyitási díj nagy részét,
 • másrészt pedig a négyéves futamidőnél rövidebb szerződést is indíthatunk.

A megosztáshoz szükség van egy közeli családtagunk bevonására is.

6. Lehet rajta bukni

Bár a betéti kamat és az állami támogatás lényegében kockázatmentes hozamnak számít, illetve a lakástakarék-számla OBA-védett termék, nem mindig, minden esetben jövünk ki pluszban, ha lakás-takarékpénztárba tesszük a pénzünket.

A tíz évesnél rövidebb konstrukcióknál szinte minden esetben mínuszban jövünk ki, ha idő előtt törjük fel a pénztári számlánkat vagy a lakáscélú felhasználást nem tudjuk igazolni, hiszen ebben az esetben az összes állami támogatást bukjuk, a számlanyitási költség pedig általában felemészti a betéti kamatokat. Ezt igazolják az pénztárak EBKM-mutatói is,
 • a Fundamenta 4 év, 3 hónapos, 921-es módozatú termék EBKM-je állami támogatás nélkül -0,78%,
 • az OTP termékeinek EBKM-je állami támogatás nélkül -1,26- -0,34%,
 • az Erstéé -1,5% - -0,62%,
 • az Aegoné pedig -1,52% - -0,62%


7. Eltörlik az állami támogatást?

Gyakori sales-fogás, hogy a lakástakarék-konstrukciókat értékesítő ügynökök azt állítják, hogy a 30%-os állami támogatást belátható időn belül el akarja törölni a kormány.

Ennek gyakorlatilag semmi valóságalapja nincs, ilyen intézkedést nem helyeztek kilátásba, sőt, a NOK és a CSOK bevezetése azt igazolja, hogy a kormány inkább minden eszközt megragad, hogy stimulálja az ingatlanpiacot.

Ez a ködösítés mindössze azt a célt szolgálja, hogy az ügynök "pusholni" tudja az ügyfelet, vagyis arra ösztönzi, hogy minél hamarabb kösse meg a szerződést.

8. Bútorokra is költheted

Bár számítógépet és komódot nem lehet venni a lakástakarékban megspórolt pénzen, van lehetőségünk néhány beépített bútor, háztartási eszköz megvásárlására is az LTP-ben felhalmozott pénzből.

Ilyen többek közt:
 • a bojler,
 • gardróbszekrény,
 • beépített sütő,
 • beépített hűtő,
 • beépített mosogatógép,
 • kád,
 • betörésvédelmi rendszer,
 • csap,
 • sőt még a napelem és a medence is.

Érdemes részletesen tájékozódni a szerződés megkötése előtt arról, hogy mire lehet pontosan használni a lakástakarékot, hiszen a lehetőségek tárháza sokkal szélesebb, mint a lakásvásárlás és felújítás.

9. Nem csak a saját lakásodra költheted el

Alapvetően csak a kedvezményezett költheti el a lakástakarékban felhalmozott pénzt (ha van ilyen), ő viszont dönthet úgy, hogy közeli hozzátartozók lakására költi el inkább a pénzt.

Hozzátartozónak számít:
 • A szülő, nagyszülő,
 • gyerek, unoka,
 • házastárs,
 • és a testvér is.


10. Nem muszáj vásárolnod, lízingelhetsz vagy bérelhetsz is lakást

Ha egy lakás megszerzéséhez szeretnénk felhasználni a lakástakarék-szerződésünket, nem csak vásárlásról lehet szó:
 • Van lehetőség lízingelni a lakást, ebben az esetben az önerő kifizetéséről szóló okiratot kell prezentálni, valamint az ingatlan-nyilvántartási bejegyzést. Lakáshitel kiváltása mellett lízingtartozás kiváltására is felhasználható a lakástakarékban összegyűlt összeg.
 • Életünk végéig szóló bérleti, lakáshasználati jogot, illetve nyugdíjasházban való lakhatási jogot is vásárolhatunk lakástakarékból. Ebben az esetben 30 napnál nem régebbi szerződést kell prezentálnunk, valamint a releváns ingatlan-nyilvántartási bejegyzési engedélyt tartalmazó okiratot.


Azt, hogy melyik lakástakarékot érdemes megkötni, itt kalkulálhatja ki, ha hitelt is szeretne, itt érdemes keresgélni.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium