Előfizetői tartalom

Itt az új Quaestor-törvény: az adófizetők és a bankok járnak pórul

Portfolio
Megjelent az Országgyűlés honlapján az új Quaestor-törvény javaslata, amely nemcsak a Quaestor, hanem a Hungária kötvényvásárlóira is vonatkozik. Május végéig történhet meg a kártalanítás, a bankok és a Beva más tagjai lényegében három engedményt kaptak: 1. a 2008 eleje óta kifizetett kötvényhozamokkal csökkentett összeget kell a Kárrendezési Alapból kifizetni a károsultaknak, 2. a 3 millió forint feletti követelésekből 11% önrészt nem fizetnek ki a károsultaknak, 3. a Beva-tagok éves befizetése a Kárrendezési Alapba legfeljebb 7 milliárd forint lehet. Az összesen így is mintegy 60 milliárd forintos (?) számla döntő részét első körben (márciustól) így is a bankoknak kell állniuk azzal a könnyítéssel, hogy befizetéseiket levonhatják az adóikból, ahogy erre egyébként az eredeti Quaestor-törvény is lehetőséget adott. Értelmezés kérdése, ezzel megszegte-e a kormány az EBRD-megállapodást, amelyben a bankok megkímélését ígérte a jövőbeni többletterhektől, az viszont biztos, hogy az állami költségvetés bukik igazán nagyot az ügyön.

Az Alkotmánybíróság elmarasztaló döntését követően ezúttal a kormány - és nem az eredeti Quaestor-törvényt benyújtó Fidesz-frakció - olyan törvényt állított össze, amely: nem részesíti előnyben deklaráltan a Quaestor-kötvényeseket, hanem valamivel szélesebb (a Hungária kötvényeseire is kiterjedő) homogén csoportra (kb. 30 ezer károsult) terjed ki, figyelembe vette...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés