Befektetés

Sokan nem ismerik a nagy trükköt, pedig erre is jó a lakástakarék

Portfolio
Tévedés, hogy lakás-takarékpénztári szerződést akkor érdemes csak kötni, ha néhány év múlva másik lakásba költözünk vagy felújítunk. Azoknak is kiváló lehetőség ez, akik egyiket sem tervezik, lakáshitel-tartozásuk viszont nagyon is van. A 2%-hoz közelítő lakáshitelkamatok és a 10% fölötti lakás-takarékpénztári hozamok együttállása a hitelfelvevőknek is ritkán adódó lehetőséget jelent arra, hogy 0% alatti lakáshitelkamatot "keverjenek ki" magunknak. Így lényegében az állam és a pénzügyi rendszer fizeti a lakáshitelünk költségeit is.
Lakástakarékot vagy lakáshitelt kalkulálnál magadnak? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Sokan tudják már, hogy leginkább 4 évre érdemes lakás-takarékpénztári szerződést kötni, hiszen a 30%-os, befizetésarányos állami támogatás mellett ezen a minimális időtávon tudjuk maximalizálni rendszeres megtakarításunk hozamát. Havi 20 ezer forint befizetése esetén négy év alatt 1,2-1,3 millió forintot tudunk összegyűjteni magunknak, ami évi 10-11%-os hozamnak felel meg. A pontos kondíciókat az alábbi táblázatban gyűjtöttük össze, a Pénzcentrum kalkulátorával azonban más futamidőkre is kalkulálhatunk.

Sokan nem ismerik a nagy trükköt, pedig erre is jó a lakástakarék
Nem kimerítő jelleggel, de hasonlót a lakáshitelekkel is elvégeztünk. Az alábbiakban a 250 ezer forint alatti jövedelem esetén elérhető legalacsonyabb kamatozású lakáshiteleket gyűjtöttük össze a Bank360 adatinak megfelelően. 2-3%-os kamatozás rövid kamatperiódus mellett jellemző, és bár a teljes futamidő alatt nem valószínű, hogy így marad a kamat, alábbi számításunk során ebből a feltételezésből indultunk ki. A magasabb jövedelműek jellemzően még alacsonyabb kamatot érhetnek el.

Sokan nem ismerik a nagy trükköt, pedig erre is jó a lakástakarék
Minél alacsonyabb a hitelkamat, annál valószínűbb, hogy a lakás-takarékpénztári szerződés felhasználásával lakáshitelünk kamatát 0% alá vihetjük, pontosabban olyan pénzáramlást alakíthatunk ki magunknak, hogy teljes befizetésünk a pénzügyi szektor felé alacsonyabb lesz, mint amit onnan az állami támogatással együtt kiveszünk. A "trükköt" három szabály betartásával tudjuk végrehajtani:
  • egyszerre több családon belüli szerződést kell megkötni (volumenhatás),
  • minél előbb, vagyis négy év után, majd négyévenként be kell törleszteni a hitelünkbe (időhatás), és persze
  • minél alacsonyabb kamatozású lakáshitelt kell felvenni (kamathatás).

Ezzel a hitel kezdeti törlesztőrészlete kisebb, tervezett futamideje pedig hosszabb lehet az eredetileg tervezettnél, de a megtakarítás betörlesztésével ez utóbbit lerövidíthetjük. Ha így teszünk, a lakás-takarékpénztári szerződésünk magas hozama ki tudja oltani lakáshitelünk alacsony kamatát.

Sokan nem ismerik a nagy trükköt, pedig erre is jó a lakástakarék
A példánkban szereplő ügyfél 10 millió forintos lakáshitelt vett fel 20 vére nagyjából 2,1%-os kamattal. 51 ezer forintos törlesztőrészletet és 60 ezer forint lakás-takarékpénztári megtakarítást fizet először, előbbi valamivel több mint 4 év után 27 ezer forint alá csökken annak köszönhetően, hogy betörleszti a 3 lakás-takarékpénztári szerződésen ezen időszak alatt felhalmozódott 3,9 millió forintot. Ugyanezt teszi újabb 4 év elmúltával is, ekkorra azonban már majdnem 575 ezer forinttal kisebb a tartozása, mint amekkora összeg a lakás-takarékpénztári szerződésein van. Vagyis a lakáshitel végtörlesztése után több mint félmilliója marad egyéb lakáscélokra, például felújításra. Emellett a "hivatalos" 2,1%-os lakáshitelkamatot ezzel -0,2% közelébe tudtuk csökkenteni.

Sokan nem ismerik a nagy trükköt, pedig erre is jó a lakástakarék
A kamatkockázattal ugyan most nem számoltunk, de kicsivel magasabb, fix hitelkamat mellett is képesek vagyunk ezzel a "trükkel" nullához közelíteni lakásfinanszírozásunk teljes költségét.

Lakástakarékot vagy lakáshitelt kalkulálnál magadnak? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Címlapkép: Shutterstock
Találd meg a neked való befektetési alapot!
Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
befektető tőzsde tréder