Privátbankra bíznád a pénzed? Már nem csak a belépési limit számít

2018. szeptember 11. 11:00    
nyomtatás
 
Nem csak a privátbankokra vonatkozó szabályozások szigorodnak folyamatosan, hanem az ügyfelek is óvatosabbak, sokan azért, mert korábban esetleg megégették magukat - véli Bálint Attila, a Raiffeisen Bank privátbanki üzletágának, a Friedrich Wilhelm Raiffeisen Private Banking vezetője, a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója. Arról is kérdeztük, milyen tényezők határozzák meg egy privátbank erejét, és mi az, ami napjainkban a legjobban vonzza az ügyfeleket.

Kereskedés Raiffeisen-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

Az elmúlt időszak meghatározó mutatója, hogy csökkent a lakossági állampapírok értékesítése. Igaz ez a privátbanki ügyfelek esetében is?

Nem látok ebben érdemi elmozdulást. Ügyfeleink eddig is jellemzően a hosszabb és inflációkövető papírokat preferálták, lévén befektetési időhorizontjuk is lényegesen hosszabb, mint egy átlagbefektetőé.

A lakossági állampapírok vagyonánál gyorsabb ütemben nő az ingatlanalapokban kezelt vagyon, kitartóan népszerű a befektetőknél. A privátbanki ügyfelek körében is érezhetően nőtt az ingatlanalapok iránti kereslet?

Miután az ingatlanalapok kockázatait jellemzően a privátbanki ügyfelek tudják érdemben kezelni, ezért természetes dolognak gondolom, hogy a termék ebben a szegmensben terjedt ma jobban el. Az ingatlanalapok kétségkívül vonzó befektetést jelentenek ebben a hozamszegény időszakban, így aki több befektetési eszközosztály mentén is gondolkodik, annak a vagyona limitált százalékáig az ingatlan kitettség határozottan jó választás.

Privátbankra bíznád a pénzed? Már nem csak a belépési limit számít

Bálint Attila, Friedrich Wilhelm Raiffeisen Private Banking, ügyvezető igazgató, Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt., vezérigazgató (Fotó: Portfolio)


A magyarországi Raiffeisen Bank több jelentős szakmai díjat is nyert 2018-ban. Az EMEA Finance a "legjobb privátbanki szolgáltató“-nak választotta Magyarországon a Friedrich Wilhelm Raiffeisen-t. A Blochamps Hungary-nél a Raiffeisen privátbanki üzletága elnyerte az "Év privátbanki szolgáltatója" díjat.


Mi 3 milliós minimum összeget vezettünk be és a vagyon max 10-15 százalékáig javasoljuk az ingatlanalap vételét. Könnyen kiszámolható, hogy 30 milliós megtakarítás esetén javasolunk 3 milliós ingatlankitettséget, amely minden forgatókönyv esetén a befektetők számára biztonságot jelent.

Teljesen más tehát a mai helyzet, mint 2008 előtt, amikor rengeteg kosztpénz került ingatlanalapokba, vagy éppen minden megtakarítás ebbe az egyetlen egy instrumentumba került.


Felmerül a kérdés: nem lesz sírás a vége, ha az ingatlanpiaci növekedés lelassul?

Az ingatlanalap definiáltan kevésbé likvid eszközökbe fektet, miközben naponta lehet a befektetési jegyeivel kereskedni. Ez egy hatalmas ellentmondás, de erős likviditási tartalékokkal a forgalmazás biztosítható. Baj akkor van, ha mindenki egyszerre szeretné kivenni a pénzét. Az ingatlanalapok működéséhez türelem és hosszú távú elköteleződés szükséges, amely nem volt a válság előtt ennyire erősen hangsúlyozva.

Mindenki csak a jó hozamokat látta, de a befektetők megfeledkeztek a mögöttes kockázatokról. Az újranyitott alapok teljesítménye ma már egyértelműen azt bizonyítja, hogy a legjobban az a befektető járt, aki az elmúlt 10 évben hozzá sem nyúlt a befektetéséhez, tehát lábon hordta ki a válság időszakát.

Hogy látja, megismétlődhet 2008 az ingatlanalapok piacán?

A válságok ciklikusak, ezért mindig minden megismétlődhet, de én mégsem rettegek ettől, hiszen jóval körültekintőbben válogattuk meg befektetőinket, a szabályozás is egészen más ma, mint korábban volt és a tanulságokat is sokkal jobban látjuk ma, mint bő 10 évvel ezelőtt. Rengeteg olyan garanciális elemet építettünk be a működésünkbe, amely enyhíteni tud egy hasonló sokkot.

Korábban több privátbanki ügyfélnél is gyakorlattá vált, hogy hitelből vettek állampapírokat. Most mi a helyzet?

Magam is olvastam egy-egy versenytársunk olyan ajánlatát, amely erre ösztönözte az ügyfeleket, sőt sajnálatos ügyfélvesztésünk is volt abból, hogy mi nem voltunk hajlandóak egy ponton túl hitelezni. Ismereteim szerint a szabályozás egyre szigorúbb, amelyet én üdvözítőnek tartok.

Sokan ugyanis pénzkereseti lehetőségként tekintettek erre az eszközre sokszoros tőkeáttétek segítségével. Ennek költségeit nyilván nem helyes az adófizetőkkel megfizettetni.


Ugyanakkor ha valaki hosszútávon hajlandó fizetni az államot, de rövidtávon felmerülő finanszírozási igénye támad, akkor azt gondolom, hogy teljesen rendben van egy lombard hitel konstrukció.

A hitelpiac viszont látványosan felpörgött: mennyire jellemző a privátbankoknál a hitelfelvétel? Milyen típusú és célú hitelfelvételek a leggyakoribbak?

A Raiffeisen Bank egyéb üzletágaival szemben mi mint privátbank nem vagyunk valami aktívak a hitelezés terén. Mi a befektetésekhez értünk, a hitelezés pedig egy külön szakma. Úgy látom ugyanakkor, hogy nálunk jó szakemberek állíthatnak össze kiváló konstrukciókat, mert részesedésünk a hitelpiacon egyre nő és a belső fókuszunk is egyre nagyobb a valóban fejlődő hitelpiacon.

Növekszik a gazdaság és a háztartások megtakarításai is, ilyen környezetben mennyire tarthatóak a mostani privátbanki belépési limitek? Érdemes ezeket emelni vagy inkább az a cél, hogy minél többen legyenek privátbanki ügyfelek?

A Friedrich Wilhelm Raiffeisen Private Banking a második legnagyobb szereplő ma Magyarországon, belépési limitünk az élmezőnyben található. A legnagyobb ügyfelek mégis nálunk vannak, azaz én azt gondolom, hogy nem a belépési limit határozza meg egy privátbank vonzerejét, vagy éppen minőségét.

Sőt, egy limitemelés sok esetben csak elriasztja azokat akik egyébként szívesen kipróbálnák a szolgáltatást, vagy átsorolja azokat a titkos potenciálokat akik ugyan kézben voltak, de vagyonfelhalmozási képességük még nem ért oda, hogy teljesértékű tagságot élvezhessenek.

Mennyire jellemző az, hogy a prémium ügyfelek privátbanki ügyféllé válnak most, hogy a gazdaság és a megtakarítási piac is szárnyal?

Noha természetes folyamatnak gondolnám, hogy a legjobb prémium ügyfelekből válik minden esetben a legújabb privátbanki ügyfél, a saját példánk nem azt mutatja, hogy ebben túlzottan sikeresek lennénk. Nincs egyelőre fókuszban ez a téma és valószínűleg a prémium területünk is éppen olyan jó szolgáltatásokat kínál, mint amelyre az érintett ügyfélkörnek szüksége van.

Egy magasabb kamatkörnyezetben ugyanakkor változhat a helyzet, hiszen a MiFID2 jelentős kiszolgálási és termékértékesítési különbségeket teremtett az egyes szegmensek között. Azaz például az összetettebb, harmadik fél által kínált instrumentumok kiszolgálása ajánlással ma már csak a privátbanki területen érhetőek el akkor, ha azt egyébként az ügyfél által definiált kockázati tér egyáltalán lehetővé teszi.

Kikből lesznek manapság privátbanki ügyfelek? Van-e különbség régiós bontásban (pl. kelet-nyugat) a között, hogy kik kerülnek ki privátbanki ügyfélnek és milyen módon? (pl. öröklés, cégvezetés, egyéb)

Ahogyan az élet és gazdasági előrelépés feltételei is az ország különböző területein más-más képet mutatnak, úgy az új ügyfelek is más-más történettel rendelkeznek. Szembetűnő ugyanakkor, hogy míg régebben a fizetések és bónuszok jelentették a vagyonfelhalmozás alapját, addig mára az ingatlanértékesítések és osztalékfizetések biztosítják a gyarapodás alapját.

Ebből adódóan 10 évvel ezelőtt havonta érkezett sok kis apróbb összeg, most ritkábban érkeznek, nagyobb befizetések.


Visszatérve a befektetésekhez: az amerikai részvénypiac történelmének leghosszabb bikapiacán van túl. Mit tanácsolnak ilyen piaci környezetben az ügyfeleknek? Jó befektetés még a részvény?

A részvény mindig jó befektetés, csak türelem és olyan anyagi erő kell hozzá, amely átsegít a nehezebb periódusokon. A magam részéről mindezért az aktívan kezelt vegyes alapokban jobban hiszek, lévén ezek automatikusan biztosítják a kellő kockázatkezelést, a szükséges tranzakciókat és a széles diverzifikációt. A Megoldás Alapcsaládunkat is azért hoztuk létre, hogy akinek elege van az alacsony kamatkörnyezetből, nem szeretné minden pénzét egy lapra tenni, de keresi a professzionális szakemberek aktív segítségét, az élvezhesse ennek az alapnak a hozamát és kényelmét is egyszerre. Alapcsaládunk a legjobb termékbevezetés címet is elnyerte Bécsben és az EMEA Finance részéről egyaránt.

A Priips rendelet életbe lépése miatt sok, eddig nagy népszerűségnek örvendő, elsősorban amerikai ETF vált elérhetetlenné az európai és magyar szolgáltatóknál a KID hiánya miatt. Az önök privátbanki ügyfeleit is érinti a "probléma"? Mit tanácsolnak ilyenkor, milyen terméket érdemes venni ezek helyett?

Ha nem érhető el valamelyik termék e szabályozók szigorodása miatt, akkor annak valószínűleg nem a magyar átlagbefektető a megcélzott ügyfele. Márpedig ha eddig ezt mégis értékesítette valamelyik lelkes befektetési szakember, akkor a tanácsadót inkább a saját boldogulása motiválhatta, mintsem az ügyfél elemi érdeke. Miután az FWR az ügyfelek hosszú távú vagyonának megőrzésére és gyarapítására szakosodott ezért nálunk nem jöhet szóba olyan termék, amely ne lenne belistázva, vagy nem gondolnánk, hogy az ügyfél gazdasági érdekeit jól szolgálja.

Vannak olyan speciális eszközök vagy termékek, amelyeket széles körben nem, de privátbanki ügyfeleknek ajánlanak?

Mint említettem a MiFID2 igen komoly határokat húzott abban a tekintetben, hogy melyik ügyfélkörnek, milyen tesztek és folyamatok mentén, milyen termék maradt elérhető. Mindez logikus és helyes is véleményem szerint, hiszen a világméretű tapasztalatok azt mutatják, hogy az anyagi erő és a tájékozottság kérdése nem megkerülhető akkor, ha azt szeretnénk elérni, hogy egy-egy befektetést senki ne rémálomnak élje meg, hanem értse annak működését. A befektetések világát az árfolyamok határozzák meg, márpedig ezek az árfolyamok fészkelődnek, a legritkább esetben sem zakatolnak nyílegyenesen az égbolt felé.

Mindebből következően a legszélesebb termékpaletta az anyagi erejük alapján a legszilárdabb lábakon álló, nagy befektetési ismeretekkel rendelkező privátbanki ügyfelek számára érhető el.


Nem minden privátbanki ügyfél ilyen, hiszen a befektetési cél és kockázatvállalási képesség kérdése sem megkerülhető, de ettől még tény, hogy minél magasabbra kúszik valaki a kiszolgálás szintjén, annál több alkalmas termék közül mazsolázhat. Előrelépésnek élem meg mindezt ahhoz képest, hogy régebben bárki szabadon elveszíthette saját és környezete teljes vagyonát, pusztán azért, mert a hétvégi fűnyírás közben a kerítésnek támaszkodva hallott egy jó tippet a szomszédjától.

 

TÁMOGATOTT TARTALOM

A cikk megjelenését a Friedrich Wilhelm Raiffeisen Private Banking támogatta.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

A diszrupció, mint befektetési terep négy dimenzióval leírható (x)

A GDO alappal a magyarok is fektethetnek a diszrupcióba. 

Figyelemre méltó lakásfejlesztés a diplomata-negyedben (x)

Benczúr11 projekt - új otthonok garantáltan 5% áfával. 
Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium