szerző

Raiffeisen: a geopolitikai hírek okozhatnak zajt

Lencsés Gyula
2017. augusztus 31. 15:15    
nyomtatás
 
Raiffeisen Alapkezelő:

"Az elmúlt hetek történései elsősorban a dollár árfolyama körül forogtak. Ha egy objektív képet akarunk nézni devizák esetén, akkor az ún. reál effektív árfolyamot érdemes vizsgálni. Ez a mutató nem csupán két régió devizáját nézi, hanem az adott ország összes kereskedelmi partnerével szembeni árfolyamot vizsgálja, amit a vásárlőerő változásával kiigazít (infláció), a súlyozást pedig a külkereskedelmi forgalom adja. Ebben a felállásban a dollár közel hasonló leértékelődésen ment keresztül, mint amilyen felértékelődés az euróban megvalósult. A folyamat dollár oldalon elsősorban a Trump adminisztrációban való csalódásnak köszönhető, ugyanis vélhetően elmarad az adóreform és a fiskális lazítás is, mely valószínűleg hat az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatemeléseire is. A jelenlegi árazások alapján 2017-ben már nem lesz emelés, inkább 2018 márciusára teszi a piac a következő kamat oldali szigorítás időpontját. Az euró esetében inkább a monetáris politika volt a domináns, a mostaninál szigorúbb kondíciókat áraz a piac. Ez azonban inkább az EURUSD változása alapján állítható a hosszú- és rövidkamatokat vizsgálva már picit más képet fest a piac. Az euribor és USD libor kamatok divergenciát mutatnak, a korábbi várakozásoknak megfelelően idén jelentősen emelkedtek a dollár pénzpiaci hozamok, míg az euró esetében csökkentek, majd később nagyjából stagnáltak. A hosszabb távú kamat várakozásokban, azaz a 10 éves kötvények hozamában ellenkező folyamat zajlott le, itt csökkent az amerikai és a német kötvények hozama közti különbözet, mely alátámasztja az EURUSD kereszt változását is. Összességében elmondható, hogy a dollár a bőven Trump előtti szintek alá esett vissza, így vélhetően rövidtávon jelentősen túladott a termék, mivel a fundamentumok nem indokolnak ilyen erejű leértékelődést. A dollárral párhuzamosan fejlődő piaci devizák is veszítettek az értékükből, többek között az orosz rubel is jelentősen gyengült. Ennek oka szintén a Trump adminisztrációban keresendő, tekintve, hogy a korábbi várakozásokkal ellentétben nem javult a külpolitikai viszony az Egyesült Államok és Oroszország között, inkább romlott.

Raiffeisen: a geopolitikai hírek okozhatnak zajt


A részvénypiacokon részben geopolitikai hírek okoznak zajt, például egy-egy észak-korai rakétakísérlet, illetve a devizapiaci folyamatok, pozitívan hatnak az amerikai és negatívan az európai cégek árfolyamára, elsősorban a kereskedelem szempontjából érintett vállalatok esetén. Bár az év elején elemzők azt várták, hogy az európai piacok felzárkóznak majd a tengerentúli társaikhoz, ennek az elmúlt hónapokban az ellenkezője zajlott és Európa volt alulteljesítő. Ennek megfelelően, ha az EURUSD mozgás korrekcióját várjuk, akkor az európai részvények felülsúlyozása is indokolt lehet a tengerentúliakkal szemben.

A hazai kötvénypiacon illetve devizapiacon a további lazításokról szóló hírek okoztak jelentős mozgásokat. Bár egyelőre nem hangzottak el konkrétumok, valószínűsíteni lehet, hogy vagy a 3 hónapos betéti állomány csökkentésével, vagy az overnight folyosó változtatásával, esetleg további EURHUF swap tenderekkel igyekszik a Magyar Nemzeti Bank lejjebb vinni a rövid hozamokat, illetve gyengíteni a forintot. Ennek sikeressége függvénye a környező és a fejlett piaci jegybankok politikájának. Ha az Európai Központi Bank az év hátralévő részében inkább a szigorításról beszél, illetve a környező jegybankok is ebbe az irányba tendálnak, akkor külön lazítás nélkül is elérheti az MNB a forint gyengülését, illetve azt, hogy közelebb kerüljön az inflációs céljához.

A múlt hónapi allokációhoz képest a fentiek miatt növeltük a hazai kötvény kitettséget és csökkentettük a nemzetközi kötvény súlyt, illetve emeltük a fejlődő piaci részvény súlyt és csökkentettük a fejlett piacit."

Raiffeisen: a geopolitikai hírek okozhatnak zajtAz eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.


Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldásokElőző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Bróker / Értékpapír piaci tanácsadó
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium