szerző

Raiffeisen: a jegybankokon a világ szeme

Lencsés Gyula
2017. július 31. 14:58    
nyomtatás
 
Raiffeisen Alapkezelő:
"Az elmúlt néhány hét talán legfontosabb eseménye, mint utóbb kiderült, Mario Draghi Európai Központi Bank elnök június 27-i, sintrai beszéde volt. A beszédben sok konkrétum nem hangzott el jövőbeli jegybanki intézkedésekkel kapcsolatban, azonban Draghi növekedéssel, inflációval, valamint a jegybankok előtt álló jövőbeli kihívásokkal kapcsolatos mondatait a piac úgy értelmezte, hogy az EKB vezetése megtette az első megalapozó lépést az európai monetáris élénkítési politika kivezetése felé. Ezen értékítélet erőteljes hatást gyakorolt a kötvénypiaci hozamokra. A beszéd előtt 0,25% környékén tartózkodó német tízéves kötvényhozam (az Eurózóna legfontosabb benchmark papírja) július közepére 0,60%-ig emelkedett, ahol utoljára 2015-2016 fordulóján tartózkodott. Hasonló mértékű emelkedést mutatott a többi eurózónás ország kötvénypiaca is, valamint kisebb mértékben az amerikai hozamok is. Az igazán izgalmas nagy mozgás azonban az EURUSD árfolyamban következett be. A beszéd óta az euró körülbelül 5%-ot emelkedett, ilyen erős a közös valuta utoljára 2015-ben volt.

Raiffeisen: a jegybankokon a világ szeme


A hónap során volt még alkalmuk megnyilvánulni a jegybankároknak, ugyanis az EKB kamatdöntő ülést tartott július 20-án, valamint az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Fed is július 25-26-án, bár ez utóbbit nem követte sajtótájékoztató, ami általában azt szokta jelenteni, hogy fontos döntés nem születik az adott találkozón. Végül egyik ülés sem hozott változást a monetáris kondíciókban, azonban Mario Draghi sajtótájékoztatóján bár a monetáris lazítás további szükségességéről beszélt, nem igyekezett csillapítani június végi beszédének piaci hatásait. Ezen fejlemények alapján azt gondoljuk, hogy a monetáris politika szigorításának előkészítése elkezdődött Európában is, azonban a folyamat, elsősorban a továbbra is alacsony inflációnak köszönhetően igen megfontolt lesz. Ez egy igen kedvező környezetnek tűnik, ugyanis a monetáris politika így magasabb növekedés és alacsonyabb munkanélküliség mellett is támogató maradhat.

A fontosabb tőzsdék vegyesen teljesítettek. Az amerikaiak jól, míg az európaiak gyengébben. Emögött a legkézenfekvőbb magyarázat az EURUSD árfolyam emelkedése, ugyanis az euró erősödése rontja az európai vállalatok exporteredményét, míg a dollár gyengülése javítja az amerikai vállalatok versenyképességét.

A hazai piacok tekintetében a kötvénypiac követte a core európai piacokat, azaz gyengült, míg a részvénypiac emelkedett és így felül is teljesítette eurózónabeli párjait.

A portfólió összetétel tekintetében emeltük a hazai kötvénysúlyt, ugyanis a monetáris politika meginduló normalizálódását továbbra is lassúnak gondoljuk, különösen Európában, azon belül is a Magyar Nemzeti Bank várakozásaink szerint az utolsók között fog szigorítani. Csökkentettük továbbá a nyersanyag súlyt is, az olaj piacon az elmúlt hetekben bekövetkezett emelkedés miatt profitot realizálunk, bár továbbra is pozitívak vagyunk az olajra. A többi kitettség nem változik, ebből talán a legfontosabb, hogy megmarad a jelentős hazai és régiós részvény súly, ugyanis a régió makró kilátásait továbbra is igen pozitívan ítéljük meg."

Raiffeisen: a jegybankokon a világ szemeAz eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.


Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Bróker / Értékpapír piaci tanácsadó
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium