Raiffeisen: érett szakaszába ért a felívelési ciklus

Pekár Dávid
2017. december 22. 15:13    
nyomtatás
 
Raiffeisen Alapkezelő:

"2017 egy meglehetősen pozitív év volt a tőkepiaci befektetők számára, tekintve, hogy javuló makrogazdasági adatok jellemezték a fejlett gazdaságokat, ez azonban nem párosult az infláció jelentős emelkedésével. Ennek megfelelően egyelőre a jegybanki szigorításokkal kapcsolatos várakozások is mérsékeltek, melynek hatására továbbra is alacsony kamatok melletti növekedést várnak a piaci szereplők. Fontos azonban észben tartani, hogy 2008 óta először került közel az Egyesült Államok gazdaságának kibocsátási rése a pozitív tartományhoz, azaz, hogy a tényleges kibocsátás a potenciális szint fölé emelkedjen. Ez egy fontos és egyértelmű jele annak, hogy a gazdasági ciklus érett szakaszába ért. Figyelembe véve emellett, az amerikai munkanélküliségi adatokat és fogyasztás szerepét a GDP-n belül, jelentős esélye van egy esetleges bérinfláció kialakulásának, amit a Federel Reserve döntéshozói régóta előre jeleznek. Tekintve, hogy az amerikai S&P 500 Index részvényeinek átlagos profitmarzsa történelmi csúcson van, egy emelkedő bérköltségek melletti szigorodó monetáris politika, komoly kérdéseket vetít előre a jelenlegi értékeltségek fenntarthatóságával kapcsolatban. Bár a kamatemelések terén a fejlett piacokon belül élen jár a Federel Reserve, hasonló folyamat látszik az Európai Központi Bank kapcsán is. Itt egyelőre még csak a mennyiségi lazítási program kivezetése a terv 2018-ra, az első kamatemeléseket egyelőre csak későbbre várja a piac.

Raiffeisen: érett szakaszába ért a felívelési ciklus


A fejlett piacokon megfigyelhető folyamatok más-más tónusokkal, de a közép-kelet-európai régióban is jelentkeznek. A fejlett piacokhoz mérten alacsony bérköltségeknek köszönhetően, sok külföldi cég hozta termelését vagy szolgáltatási egységeit a környező országokba, emellett a nyitott munkaerőpiac sok hazai vagy régiós munkavállalót motivált külföldi, elsősorban nyugati munkavállalásra. Ennek eredőjeként komoly hiány alakult ki a cseh, lengyel és magyar gazdaságban is munkaerőből, mely az új munkahelyek növekvő számával együtt komoly bérfeszültségeket okozhat. Érdekes azonban, hogy ez a folyamat meglehetősen ellentétes reakciókat szül a környező jegybankoktól. A Magyar Nemzeti Bank egyelőre nem lát jelentős inflációs veszélyt a munkaerőpiac feszességében, így továbbra is az a cél, hogy a hazai gazdaság külkereskedelmi többlete a hozamcsökkenésben csapódjon ki, ne a forint erősödésében A lakossági hitelezés kapcsán egyelőre nem a hitelezés mennyisége, inkább annak összetétele miatt aggódik. Ennek megfelelően a swap hozamgörbe hosszú végét igyekeznek mérsékelni és ezzel ösztönözni a lakosságot, hogy változó helyett fix kamatok mellett adósodjanak el. A cseh jegybank ezzel szemben elkezdte kamatemelési ciklusát, és hagyja erősödni a cseh koronát. Fontos azonban észben tartani, hogy a cseh jegybank inflációs célja 2%, míg az MNB esetén ez 3%, ahol vélhetően inkább a sáv teteje effektív, vagyis 4%-ig komfortos lehet az MNB a hazai fogyasztói árak emelkedésével. A fenti különbségeknek köszönhetően az elmúlt időszakban jelentős divergencia volt megfigyelhető a hazai, illetve a régiós és fejlett piaci hozamok esetén. A magyar 10 éves kötvények hozama több mint 100 bp-t csökkent az év során, míg a fejlett piacokon és a régióban az oldalazás vagy az emelkedés volt jellemző. Vélhetően, ha a hazai monetáris politika továbbra is megtartja prociklikus jellegét, akkor az emelkedő bérekből fakadó javuló lakossági fogyasztás, növekvő infláció és csökkenő külkereskedelmi többlet eredőjeként gyengébb forint várható 2018-ban."

Raiffeisen: érett szakaszába ért a felívelési ciklusAz eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.


Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások
Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium