szerző

Raiffeisen: lendületesen indult 2018

Lencsés Gyula
2018. január 31. 15:26    
nyomtatás
 
Raiffeisen Alapkezelő:

"Lendületesen indult 2018 a világ tőkepiacain. A fontosabb részvényindexek emelkedtek januárban, akár az amerikai, akár az európai vagy a feltörekvő piacokat nézzük. Ezzel párhuzamosan a kötvényhozamok is emelkedésnek indultak, azaz a kötvényárfolyamok estek, január végére rég nem látott szinteket ért el mind az amerikai tízéves hozam, mind az eurózóna kvázi benchmarkját jelentő német. Emögött leginkább az erős gazdasági adatok, illetve az emiatt egyre valószínűbbé váló monetáris szigorítás állhatnak. Határozott mozgásokat láthattunk az olaj és a dollár piacán is. Előbbi januárban is folytatta a tavalyi év közepén megkezdett emelkedését, ezzel is alátámasztva a kötvényhozam-emelkedést az inflációs várakozások növelésén keresztül. Utóbbi pedig lényegében folyamatosan veszített értékéből az év első hónapja során, elsősorban talán az Amerikán kívül relatíve tovább javuló gazdaságok, illetve a washingtoni politika bizonytalanságai miatt.

Raiffeisen: lendületesen indult 2018


A hazai piacon a BUX index oldalazott a hónap elején, majd nagyobb volatilitással emelkedett, később korrigált, így egyértelmű iránya nem volt. A hosszú kötvényhozamok a hónap elején esetek, majd a Magyar Nemzeti Bank első kamatcsere tendere után erőteljes emelkedésbe kezdtek, aminek oka valószínűleg a tender előtt kialakult túlzott pozícionáltság lehetett.

A következő időszakban nem várjuk a makrogazdasági adatok jelentős romlását, a növekedési adatok várhatóan továbbra is jók lesznek, szűkülő munkaerőpiaccal és javuló vállalati eredményekkel. Ennek ellenére óvatosak lennénk a részvénypiacokon, ugyanis az értékeltség már régóta igen feszített, és a közelmúlt emelkedése után az amerikai részvénypiac túlvettnek tűnik. A kötvénypiacokon sem tudunk optimisták lenni, az erős makrogazdasági mutatók továbbra is támogatják a hozam normalizációt, azaz a kötvényhozamok emelkedését. A hazai piac kissé más úton jár, a Magyar Nemzeti Bank egyre magányosabban ugyan, de továbbra is a monetáris élénkítés pályáján mozog. Ennek kapcsán kis felértékelődési potenciált még látunk a piacon, a csereügylet aukció után az MNB kommunikációja is ezt próbálta segíteni, azonban ha jelentős hozamemelkedési kockázatokat nem is látunk a közeljövőben, a hozamcsökkenésre rendelkezésre álló tér már jelentősen beszűkült.

Ennek megfelelően csökkentjük hazai kötvény valamint fejlett piaci részvény súlyozásunkat, és növeljük az abszolút hozamú befektetések súlyát."

Raiffeisen: lendületesen indult 2018Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.


Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldásokElőző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium