Raiffeisen: pozitív fordulatot hozott az év eleje

Pekár Dávid
2019. január 31. 16:18    
nyomtatás
 
Raiffeisen Alapkezelő:

"Az év elejei időszak pozitív fordulatot hozott a fejlett és fejlődő részvénypiacok többségén. Míg a tavalyi év végén már-már pánikszerű eladások voltak jellemzőek, januárban ezen esések egy részét ledolgozták a piacok. A kötvényhozamok azonban egyelőre nem találtak magukra, a német 10 éves kötvények hozama továbbra is 0,2% körül ingadozik, míg az amerikai hasonló lejáratú papírok 2,7% alá kerültek. A részvény- és kötvénypiacok erős teljesítménye mögött vélhetően fontos faktor, hogy egyelőre nem várnak jövőre kamatemelést az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed-től, illetve az Európai Központi Bank első emelését is inkább 2020 közepére várják. A tavalyi év végi részvénypiaci lejtmenet mögötti egyik ok az volt, hogy megnőtt a recessziót váró elemzők aránya, másik pedig a Fed kamatemelései és ennek hatására az emelkedő elvárt hozamok okozta értékeltség csökkenés. Ezen két faktor közül a magasabb hozamkörnyezettel kapcsolatos várakozások mérséklődtek leginkább. Jelenleg a kereskedelmi háborús félelmek miatt az európai és fejlődő piacok teljesítménye gyengébb, míg az amerikai nagyvállalatokat tömörítő S&P 500 index visszatért a korrekciós sávba, azaz 10%-nál kisebb az esése az utolsó csúcstól. Fontos azonban észben tartani, hogy ahogy közelebb kerülünk a korábbi csúcsokhoz, annál közelebb kerülünk újra a kifeszített árazásokhoz, így rövidtávon egyelőre nem várunk új csúcsot a fejlett piaci indexekben.

Raiffeisen: pozitív fordulatot hozott az év eleje


A közép-kelet-európai régióban, és ezen belül is Magyarországon, a fejlett piacokkal összhangban, szintén jelentős hozamcsökkenés valósult meg. Ebben közrejátszott az alacsonyabb olajárfolyam is, mely lejjebb húzta a legfrissebb inflációs adatot. Érdemesebb azonban a maginflációt figyelni, tekintve, hogy az erős belső fogyasztás hatására ez az érték - az adók hatását kiszűrve - 2,9%-ra emelkedett, azaz gyakorlatilag elérte a jegybank inflációs célját. Ennek megfelelően, ha továbbra is erős számok jönnek 2019 első felében, akkor az olajárfolyamtól függetlenül foglalkoznia kell a kérdéssel a Magyar Nemzeti Banknak. Ennek vélhetően az első lépései a nem konvencionális eszközök leépítésében fognak megvalósulni, majd 2019 második felében a kamatfolyosó feljebb tolása is megtörténhet. Tekintve, hogy egyelőre nincs nyomás alatt az MNB, így ennek az üteme vélhetően lassú lesz.

Az új allokáció defenzív maradt, továbbra is alacsonyan tartjuk a részvénysúlyt, illetve a hazai kötvénykitettséget. Az alacsony olajárak hatására a nyersanyag súlyt a portfólióban növeltük."

Raiffeisen: pozitív fordulatot hozott az év eleje


Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Timberland Capital - erőteljesebb jelenlét a magyar piacon (x)

Timberland Capital - nemzetközi terjeszkedés. 

Gondolatban egy lépéssel előbbre járnak (x)

Két sikeres karrier, amit összeköt, hogy képesek egy lépéssel az események előtt járni. 
Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Befektetési tanácsadó
Rendezvényszervező
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium