Előfizetői tartalom

A nyugdíjvagyon államosítása megrengetheti a tőzsdét?

Portfolio
Egy hete döntött a lengyel kormány a nyugdíjrendszer átalakításáról, a teljes államosítás igaz elmaradt, azonban drámai változásokra lehet felkészülni a következő hónapokban a tőkefedezeti pillérben. A nyugdíjváltoztatások kapcsán alapkezelőket kérdeztünk meg, hogy mi várható a lengyel- és a régiós részvénypiacokon. A szakértők szerint a fekete leves jövőre jöhet, nagyon sok függ attól, hogy hányan maradnak a visszalépések után a rendszerben és hogy a befektetéseket illetően milyen részletszabályokat határoznak meg. A lengyel tőzsde várhatóan alulteljesítő lesz a következő években, a nyugdíjalapok kereslete hatására kialakult értékeltségi prémium eltűnhet, ami a közepes és kis kapitalizációjú cégeknek fájhat a leginkább. Mindez viszont nem jelenti azt, hogy Varsó régiós szerepe meggyengülne, ahogy azt sem, hogy a magyar piac profitálni tudna a kialakult helyzetből.

A nyugdíjalapok elfoglalták a lengyel tőzsdét Miközben mi magyarok voltunk, akik a régióban elsőként vezettük be a kötelező tőkefedezeti pillért a nyugdíjrendszerben, a lengyelek is gyorsan követtek minket, a rendszert 1999-ben hozták létre, az államhoz érkező nyugdíjjárulékok megosztása következtében nagyon gyorsan nőtt a pénztáraknál a kezelt vagyon, ezzel együtt...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés