Előfizetői tartalom

A líbiai állami alap 98 százalékot veszített Goldman befektetésein

Portfolio
Az olajbevételekből létrehozott líbiai állami befektetési alap éppen a válság előtt alakult 2007-ben. Vagyonát főként a világ legnagyobb banki szereplőire bízta, az elmúlt években pedig hatalmas veszteségeket könyvelt el. Az egyik legnagyobb veszteséget a Goldman Sachs-szal kötött 1,3 milliárd dolláros devizapiaci és részvény tranzakciók okozták, amelyek összesen 98 százalékkal értékelődtek le. Az ügy érdekessége, hogy a hatalmas veszteségekért kárpótlásként a Goldman felajánlotta annak lehetőségét, hogy a líbiai alap a Goldman legnagyobb tulajdonosa lehessen - írja a Wall Street Journal. Végül a tranzakció meghiúsult.

Mint ahogy arról már korábban is beszámoltunk, az 53 milliárd dollárt kezelő líbiai állami befektetési alap jelentős veszteségeket könyvelhetett el tavaly, főleg nagy bankokkal kötött üzleteken. Ez egyes elemzők szerint felveti, hogy egyesek talán saját szakállukra károsították meg az olajvagyonból felduzzasztott szuverén alapot. A líbiai szuverén alapot 2007-ben hozták...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés