Javult a német hangulat

Márciusban a vártnál jobban erősödött az ifo gazdaságkutató intézet német üzleti hangulatindexe, a kilátás és az aktuális állapot megítélése is javult a gazdasági szereplők körében.

Nagyot javult a német gazdasági hangulat

Nagyot javult a német gazdasági hangulat

A német feldolgozóiparban az index 2022 májusa óta a legmagasabb szintre emelkedett. Ez a vállalatok érezhetően javuló várakozásainak volt köszönhető. Ugyanakkor valamivel rosszabbul értékelték jelenlegi üzletmenetüket. A vállalatok kevesebb új megrendelést regisztráltak Németországban - számolt be kedden az Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V. (ifo).

Kitört az optimizmus Németországban

Kitört az optimizmus Németországban

Januárban a várt mértékben erősödött az Ifo gazdaságkutató intézet német üzleti hangulatindexe, javultak a kilátások, de némileg romlott az aktuális állapot megítélése a gazdasági szereplők körében.

Javult az üzleti hangulat Németországban

Javult az üzleti hangulat Németországban

Decemberben a vártnál jobban alakult az ifo gazdaságkutató intézet német üzleti hangulatindexe, mivel javult a kilátások és az aktuális helyzet megítélése a gazdasági szereplők körében.

Rossz hír érkezett Németországból

Rossz hír érkezett Németországból

Két hónap javulás után júniusban a vártnál nagyobb visszaesést mutatott az Ifo gazdaságkutató intézet németországi üzleti hangulatindexe.

Nagyot szakadtak a német gazdasági várakozások

Nagyot szakadtak a német gazdasági várakozások

A vártnál jóval nagyobb mértékben romlott márciusban az ifo gazdaságkutató intézet németországi üzleti hangulatindexe elsősorban a kilátások romlására az Ukrajna elleni orosz háború hatására. Az Ifo közleménye szerint "a német cégek nehéz időkre készülnek".

Az ifo-index még nem látta az ukrán krízist

Az ifo-index még nem látta az ukrán krízist

A vártnál jóval nagyobb mértékben, öthavi csúcsára emelkedett februárban az ifo gazdaságkutató intézet németországi üzleti hangulatindexe.  A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete havi rendszerességgel végzett felmérésében a februári üzleti hangulatindex 98,9 pontra, öthavi csúcsra emelkedett a januári 95,7 pontról, jóval meghaladva a 96,5 pontos piaci várakozásokat.

Kellemes meglepetés Németországból

Kellemes meglepetés Németországból

Januárban javult a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének németországi üzleti hangulatindexe. A mutató januári értéke 95,7 pontra ugrott a decemberi 94,8 pontról. Elemzők a decemberinél minimálisan gyengébb, 94,7 pontos januári mutatóra számítottak.

Nincs jó bőrben a német gazdaság

Nincs jó bőrben a német gazdaság

Részben a német termelő vállalatok beszállítói láncánál jelentkező problémák miatt a vártnál nagyobb mértékben csökkent novemberben a müncheni ifo gazdaságkutató intézet németországi üzleti hangulatindexe. A mutató 96,5 pontra süllyedt az előző havi 97,7 pontról. Elemzők 96,6 pontot vártak. Novemberben már az ötödik egymást követő hónapan csökkent a mutató.

Hatalmas negatív meglepetés a német gazdasági hangulatindexben - Mi történt?

Hatalmas negatív meglepetés a német gazdasági hangulatindexben - Mi történt?

Ritkán látott mértékben maradt el a Reuters-konszenzustól (56,7 pont) az augusztusi ZEW gazdasági hangulatindex, hiszen 40,4 pontra szakadt a júliusi 63,3 pontról. Mindez azt jelenti, hogy sorozatban harmadik hónapja romlik a német üzleti hangulatindex és kilenchavi mélypontra bukott, a fő mozgatórugó pedig a negyedik járványhullámtól, illetve a kínai gazdasági lassulásról való félelem lehet.

Nagyot javult a német hangulatindex

Elemzők által vártnál jelentősebben javult augusztusban az előző havihoz képest a müncheni ifo gazdaságkutató intézet németországi üzleti hangulatindexe. A felmérésbe bevont vállalkozások a vártnál jobbnak ítélték meg aktuális üzleti környezetüket, ugyanakkor a becsültnél kevésbé javult jövőbeni kilátásaikról alkotott véleményük.

Remek a hangulat Németországban

A várakozásoknál is nagyobb mértékben javult a német üzleti hangulat Németországban - derül ki az Ifo márciusi jelentéséből. Igazán jó jel, hogy a kilátások kapcsán is sokkal optimistábbak lettek a megkérdezettek.

  • 1
  • 2
Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újult erővel támad a fertőzés, ami Magyarországon is halálozással járt - Már a hazai járványhatóság is figyelmeztet
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.