Varga belengetett egy új programot

A jövő évi költségvetéssel a kormány egyszerre garantálná az ország anyagi és fizikai biztonságát - jelentette ki a Magyar Időknek adott interjújában Varga Mihály pénzügyminiszter.

Négy ábra arról, mire költ szívesen a kormány

A kormány pénteken beterjesztette a 2019-es költségvetés fejezeti köteteit, amelyben törekszik arra, hogy néhány ábrán keresztül bemutassa, mire költi el a befizetett adóforintokat.

Adóemelés is lesz 2019-ben?

Az egészségügy olyan terület lesz a jövő évi költségvetésben, amely relatíve jól jár, érzékelhető többletforrást kap a terület. Emellett van két olyan érdekesség a 328 oldalas költségvetési törvényjavaslatban, ami szintén az egészségügyet érinti.

Hiába kérték a bankok, nem csökkenti a kormány a bankadót

A kormány adócsomagja csak a jövő héten lesz ismert, de a 2019-es költségvetés tervezetéből már nagyjából kikövetkeztethető, hogy alakulhatnak jövőre a pénzügyi szektor speciális adótételei. A bankadó és a tranzakciós illeték változatlan maradhat, a biztosítási adó és a baleseti adó esetében viszont, úgy tűnik, átrendezés várható.

Olyat léphet az Orbán-kormány jövőre, amire 10 éve nem volt példa

Hozott is a kormány valamit a 2019-es költségvetéssel, meg nem is - az egyik magyar népmese története ugrott be számomra, amikor a jövő évi büdzsé legfőbb tulajdonságát akartam meghatározni. Azzal ugyanis, hogy a kormány nem bolygatta meg nagyobb jelentőségű adóintézkedésekkel, vagy éppen kiadásnöveléssel a költségvetést, egyfajta stabilitást tett le az asztalra és a befektetők felé ez fontos üzenet. Közben azért van egy komolyabb béremelésre tett ígéret, azonban ez csak ősszel lehet aktuális, viszont mértéke 25-30 százalék lehet.

Varga ismertette: nem lesz szja-csökkentés, de lesz állami béremelés

Szerda délután 2 órakor a Parlamentben Varga Mihály pénzügyminiszter beterjesztette a 2019. évi költségvetésről szóló törvényjavaslatot. A tárcavezető kiemelte a sajtótájékoztatón, hogy az adórendszerben nagy változások nem várhatóak, marad a 15%-os szja-kulcs, miközben a közszféra béreinek emelésére készül jövőre a kormány. Egy termékkörben képzelhető el az áfakulcs csökkentése, a lakásáfa kedvezményes kulcsáról viszont később dönt a kormány.

Jövőre nagyon sok pénzt költünk a katonaságra

A legnagyobb újdonság a 2019-es költségvetésben, hogy nincs újdonság - lehet kiolvasni a Költségvetési Tanács héten megjelent véleményéből, melyből az is kiderül: a GDP-növekedésre vonatkozó kormányzati várakozás nagyon optimista. Az is látható, hogy jövőre mire jut majd sokkal több pénz.

Egy fillérrel sincs nagyobb tartalék a 2019-es költségvetésben, egyelőre

Teljesíthetőnek tartja a 2019-es költségvetési javaslatban szereplő, 1,8%-os hiánycélt, és elérhetőnek az államadósság csökkentését a Költségvetési Tanács a friss értékelésében, ugyanakkor azt is hangsúlyozza, hogy a kormány gyorsabb növekedéssel számol a piac által vártnál. Azt is kiemelik, hogy kedvező a költségvetési hiány csökkentése, azonban továbbra is meghaladja a középtávú, 1,5%-os célt.

Gulyás: figyelünk a Mol üzemanyagáraira, 2 % alatti deficittel tervezünk

A 2019-es költségvetési törvényjavaslat a GDP arányában 2% alatti deficittel fog számolni és júniusban elfogadja majd a parlament, a Mol egyes kutakon alkalmazott áraira pedig kiemelten figyelni fognak a kormánypárti képviselők - többek között ezekről beszélt a kormányalakítás utáni első Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség újdonsült vezetője. Ő egyébként saját minisztersége kapcsán úgy fogalmazott: "tudomásul vettem" és azt, hogy mennyire szívesen tartja a Kormányinfót, így reagált: "itt állok, másként nem tehetek", majd korrigálta magát: "szabad akaratomból állok itt".

Alig alakult meg az új kormány, máris közzétette első fontos anyagát

Mindennél fontosabb cél a kormány számára a demográfiai helyzet és a versenyképesség javítása - ezt lehet kiolvasni abból a dokumentumból, amely tulajdonképpen az első hivatalos anyaga a most felállt új kormánynak. Az "új" pénzügyminisztérium által közreadott iratból az is kiderül, mikor ismerhetjük meg részleteiben a kormány jövő évi terveit, vagyis, hogy mikor terjeszti a parlamentnek a jövő évi költségvetést.

Vargáék nagy dolgokra készülnek, már csak néhány hét és bejelentik

A kormány magabiztos: arra számít ugyanis, hogy az erőteljes gazdasági növekedésnek köszönhetően lesz pénz az államkasszában. Ezt pedig nem gyorsabb hiánylefaragásra fordítja, hanem új fiskális intézkedésekre. Összeszedtük, hogy mire van a legnagyobb esély.

  • 1
  • 2
Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.