A mesterséges intelligencia a XXI. század sztetoszkópja

A mesterséges intelligencia a XXI. század sztetoszkópja

Az egészségügy területén belül most a mesterséges intelligencia az egyik legfontosabb és leghasznosabb trend. A mesterséges intelligencia a XXI. század sztetoszkópja - vélekedett a Portfolio-nak adott páros interjúban Bubori Zsolt, az EIT Health régióért felelős vezetője. Szigeti Gyula, a Semmelweis Egyetem innovációs igazgatója pedig arról beszélt lapunknak, hogy idehaza a fókuszban vannak az MI megoldások, a hazai finanszírozási rendszer támogatja a mesterséges intelligencia alapú fejlesztéseket. A két szakemberrel a koronavírus-járvány következményeiről, tanulságairól, az egészségügyi rendszerek átalakulásáról, a világszínvonalú magyar ötletekről és terveikről, együttműködésük részleteiről is beszélgettünk.

Izgalmas ötletekkel indulnak a nemzetközi piacokon a magyar egészségügyi startupok

Izgalmas ötletekkel indulnak a nemzetközi piacokon a magyar egészségügyi startupok

December közepén bejárta a hír a magyar sajtót, hogy cukorbeteg gyerekeket segítő eszközzel nyert nemzetközi innovációs díjat a Pécsi Tudományegyetem csapata. Az izgalmas fejlesztés mögött jelentős, több éve hatékonyan működő, az egészségügyi ötletek megvalósítását segítő rendszer áll. Az egyetemen tanuló négy brazil diákból álló csapat az Általános Orvostudományi Karon (ÁOK) működő Transzdiszciplináris Kutatások Intézete (Institute of Transdisciplinary Discoveries, továbbiakban ITD) és az EIT (Europen Institute of Innovation and Technology) Health által szervezett verseny nemzetközi döntőjében értek el dobogós helyet a cukorbeteg tamagotchi koncepciójával. De hogy működik pontosan a rendszer, és milyen esélyei vannak a magyar egészségügyi startupoknak a nemzetközi piacokon?

Nem engedik elveszni az értékes innovatív ötleteket

Nem engedik elveszni az értékes innovatív ötleteket

Innovációs Központot hozott létre a Semmelweis Egyetem: ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy olyan környezetet alakítanak ki, amely nemcsak támogatja az innovációs folyamatokat, hanem ösztönzi is azokat. A központ önálló igazgatóság, szakmai és stratégiai irányát a rektor a tudományos és innovációs rektorhelyettes közreműködésével felügyeli, január elsejétől pedig a szervezet feladatai is kibővültek. A rendszer gyakorlati működéséről Szigeti Gyula Péterrel, a központ igazgatójával és Sódar Gabriellával, a központ Technológia Transzfer Csoportjának vezetőjével beszélgettünk, akik az EIT Health legutóbbi Morning Health Talks eseményén is részt vettek előadóként.

Ezekért a cégekért sorban állnak a befektetők egész Európában

Egész Európában rendkívül forró témává vált az egészségügy, komoly kórházláncok épülnek ki magánbefektetésekből, felvásárlások, láncba szerveződések zajlanak és ez a folyamat Magyarországon is elindult - fejtette ki Végh Attila, az EIT Health által rendezett első Morning Health Talks rendezvényen, amelyen a legnagyobb betegforgalommal bíró magánegészségügyi szolgáltatók vettek részt. A skandináv magánkórházlánc, a Capio, valamint a régióban érdekelt Penta Csoport korábbi elnök-vezérigazgatója arról is beszélt, milyen trendek várhatóak a szektorban és hogy a digitalizáció milyen következményekkel járhat az ellátásban.

Hamarosan bárki beszállhat az ígéretes európai egészségügyi startupokba

Milyen trendek láthatóak az európai egészségügyi startupoknál és azok finanszírozásában? Hol és miként tudnak bekapcsolódni a legnagyobb európai multicégek? Milyen eredményeket tud felmutatni a legnagyobb európai kezdeményezés, az EIT Health ezen a téren? Kurt Höllerrel, az EIT Health vállalkozásfejlesztési igazgatójával többek között ezekről beszélgettünk, valamint a szervezet legújabb terveiről. Ezek között szerepel egy közösségi finanszírozási platform létrehozása, egy térkép felrajzolása, ami segíthet összekötni az innovatív vállalkozásokat és a szakértőket, valamint az EU fejlesztési bankjainak aktívabb bevonása.

Még több pénzt nyerhetnek az európai egészségügyi startupok

Az EIT Health több mint 600.000 euró összdíjazású startup programokat ír ki 2019-ben - jelentette be a Európai Innovációs és Technológiai Intézet egészségügyi kezdeményezése. Elindítja az élelmezésügyre specializálódott EIT Fooddal és a nyersanyagtudományokkal foglalkozó EIT Raw Materials-szal közösen az EIT Jumpstarter néven szelektív, versenyközpontú, üzleti képességek fejlesztésére összpontosító programot.

Stratégiai megállapodást írt alá a Hiventures és a GE Healthcare

A GE Healthcare és a Hiventures Kockázati Tőketársaság stratégiai megállapodást írt alá hétfőn. Ennek köszönhetően az egészségügyi szektorban induló életképes startup vállalkozások a jövőben a lehető leggyorsabban forráshoz juthatnak.

Magyar egészségügyi startup nyert európai díjat

Nagyszabású startup-versenyt rendeztek pénteken Budapesten, a kelet-közép-európai, valamint a dél-európai régió innovatív vállalkozásai gyűltek össze az Európai Innovációs és Technológiai Intézet eseményén. Hét kategóriában díjazták a versenyzőket, akik a magyar fővárosban igyekeztek meggyőzni a szakmai zsűrit. Az InnoStars Awards harmadik helyezettje a hazai HepC Zrt. lett.

Ők azok, akik forradalmasítják az egészségügyet

Ők azok, akik forradalmasítják az egészségügyet

Amennyire izzik a levegő a magyarországi magánegészségügyi szolgáltatók körül, legalább annyira eleven a hazai startup-ökoszisztéma az egészségügy világában. A Portfolio Private Health Forum 2018 rendezvényünkön éppen ezért kiemelten foglalkozunk a szektorral, bemutatva az egyre aktívabb startupok egy szeletét.

Ki kell hozni az egészségügyet a kórházakból

Ki kell hozni az egészségügyet a kórházakból

Mindenkinek arra kell törekednie, és ez az állam érdeke is, hogy a leghatékonyabb egészségügyi ellátás valósuljon meg és ennek érdekében meg kell előzni a kórházi ellátásokat - vallja Ray Cantwell, aki korábban éveken át a világ egyik legnagyobb orvosi eszközgyártó vállalatánál, a Medtronic-nál töltött be vezető pénzügyi pozíciót és döntött kutatások, terápiák finanszírozásáról. Az európai egészségügyi innovációs kezdeményezés, az EIT Health projektértékelőjével arról is beszélgettünk, hogy miben különbözik az amerikai és európai innovációs környezet, milyen főbb trendek várhatóak az egészségügyben és hol lehetnek sikeresek a medtech startupok.

Óriási díjra esélyes két magyar egészségügyi startup

Hat innovatív startupot - köztük két magyart - juttatott tovább a kockázati tőkebefeketetőkből és szakértőkből álló nemzetközi zsűri az EIT Health InnoStars Awards 60.000 euró összdíjazású startup verseny Coimbrában, Portugáliában tartott bootcampjén. A továbbjutó két magyar, valamint egy olasz, egy litván, és két lengyel csapat közül kerül majd ki a végső győztes.

Új magyar egészségügyi sikersztori születhet

Új magyar egészségügyi sikersztori születhet

A Clavicont, a DiabTrend, a HepC, és a Spicy Analitics csapata is bekerült a 60.000 euró összdíjazású, EIT Health által meghirdetett startup verseny 25 legjobbja közé.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Jön a felturbózott szuperállampapír! Itt vannak a részletek
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.