Egyre kevesebben vesznek ingatlant, lassult a használt lakások drágulása

Egyre kevesebben vesznek ingatlant, lassult a használt lakások drágulása

A legújabb adatok szerint még mindig felemás képet mutat a lakóingatlanok, ezen belül a használt lakások piaca a tavaly bekövetkezett fordulatnak köszönhetően. 2022 eleje óta ugyanis mérséklődik a lakáspiaci forgalom, a kínálat pedig fokozatosan bővül. A tavalyi utolsó negyedéves árcsökkenést követően az idei első negyedévben ismét emelkedtek a lakásárak, de a KSH adatai alapján a szokásos év eleji drágulás lendülete 2023-ban már elmaradt - derül ki az Ingatlan.com friss elemzéséből.

Kiadta számait a KSH: így alakulnak Magyarországon a legfrissebb lakásárak

Kiadta számait a KSH: így alakulnak Magyarországon a legfrissebb lakásárak

Ahogy már április elején megírtuk, a KSH 2022 utolsó negyedévére vonatkozóan nominálisan is árcsökkenést mért a hazai lakáspiacon. Ez még egy erősen előzetes becslés volt, de a ma megjelent frissebb, jelentősen magasabb adatfeldolgozottság melletti számok is ezt a trendet erősítik. Menet közben ráadásul a Takarék Csoport is frissítette árindexét, ami már a tavalyi harmadik negyedévre vonatkozóan is minimális árcsökkenést jelez.

Eljött a vevők ideje: több helyen is elindult a lakásárak csökkenése

Eljött a vevők ideje: több helyen is elindult a lakásárak csökkenése

Bár éves szinten még mindig jelentősnek mondható a lakások drágulása, januárhoz képest már több helyen árcsökkenésről lehet beszélni. A használt lakások kínálata Budapesten 20 százalékkal, a vármegyeszékhelyeken több mint 60 százalékkal bővült, miközben a kereslet csökkent - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből. Több városrészben, köztük az egyik legnépszerűbb lokációnak számító XIII. kerületben is csökkentek az árak a kínálati piacon, de több nagyvárosban, így Debrecenben és Pécsen is hasonló árcsökkenés mérhető.

Friss számok! - Az elmúlt 15 év legdurvább áremelkedése zajlott le a lakáspiacon az év első felében

Friss számok! - Az elmúlt 15 év legdurvább áremelkedése zajlott le a lakáspiacon az év első felében

Megjelent a KSH legújabb, 2022 második negyedévére vonatkozó előzetes lakásárindexe, ami alapján - évek óta tartó szkeptikus "elemzői" hangok a lakásárakkal kapcsolatban ide, háború és bizonytalanság oda - az első negyedévhez képest 5,2 százalékkal emelkedtek az országos lakásárak. Fontos hangsúlyozni, hogy ez egyelőre egy előzetes érték, a később beérkező adatok feldolgozása után még lehetnek benne változások. Ami az éves drágulást illeti, 2021 és 2022 második negyedéve között 22,8 százalékkal mentek feljebb a lakásárak, ami szinte hajszálpontosan megegyezik a 2021 utolsó negyedévében mért értékkel. Ilyen volumenű éves drágulásra - a két negyedévet leszámítva - a 2007 óta vezetett adatsorban még soha nem volt példa.

A falusi CSOK megtette hatását - Ennyibe kerülnek most a lakások a falvakban

A falusi CSOK megtette hatását - Ennyibe kerülnek most a lakások a falvakban

2021-ben valamennyi településkategóriában emelkedett az eladott használt lakások száma. Budapesten a forgalom a 2020-as sokk után visszaállt, a korábbi szintre, a 2019-eset meg is előzte, de a korábbi csúcsévek számai még odább vannak - derül ki a KSH korábban kiadott lakáspiaci jelentéséből. Mindeközben erősen pörög tovább a vidéki lakáspiac is, ahol a legtöbb településtípusban további jelentős áremelkedés volt megfigyelhető a használt lakásokban. Kiemelten jól teljesítettek a falusi CSOK által érintett községek is, jobban mint a támogatásból kimaradó társaik.

Közeledik a lakáspiaci fordulat? - Még kitart a brutális áremelkedés, de hamarosan alábbhagyhat a lendület

Közeledik a lakáspiaci fordulat? - Még kitart a brutális áremelkedés, de hamarosan alábbhagyhat a lendület

Ahogy a tavalyi év többi negyedévében, folytatódott 2021 legvégén is a hazai lakásárak menetelése. Az éves árváltozás még magasabb is volt mint az év többi részében, a negyedévek közötti áremelkedés viszont enyhülni látszott - a következő negyedévben (2022 első három hónapjában) akár már a stagnálást is elérhetik a számok, de szigorúan csak a negyedévek közötti összehasonlításban. A tegnapi MNB lakásár-statisztikák után, most a KSH adta ki a legfrissebb számait: a IV. negyedévben a lakásárak több mint ötödével magasabbak voltak az előző év azonos időszakának szintjénél, és meghaladták a 2015. évi kétszeresét.

Brutálisan megdrágultak az új lakások - használt vagy új ingatlant éri meg inkább venni?

Brutálisan megdrágultak az új lakások - használt vagy új ingatlant éri meg inkább venni?

Ha valakinek mind új, mind használt ingatlanra lenne pénze, akkor több mindent is mérlegelnie kell, mielőtt az olcsóbb, használt lakás mellett dönt, pedig az új lakás akár 60 százalékkal is többe kerülhet, amely különbség meghaladja az elmúlt évek átlagát – egyebek mellett erről beszélt Futó Péter, a Portfolio Ingatlan-divíziójának elemzője a Checklist, lapunk napi podcastjének hétfői adásában.

Mire elég ma 25 millió forint a hazai lakáspiacon?

Mire elég ma 25 millió forint a hazai lakáspiacon?

Az elmúlt időszakban végbement lakásdrágulás és hitelkamat-emelkedés miatt a kereslet egyre inkább az olcsóbb ingatlanok felé fordult. Ebben a helyzetben a vevők szemében felértékelődnek az alacsonyabb áron elérhető lakóingatlanok is. Az ingatlan.com legújabb elemzésében a 25 millió forintnál olcsóbb új és használt lakóingatlanok piacát mutatja be az áprilisi kínálat alapján. Ezt kiegészítve azt is megnéztük, hogy a nagyobb ügynökségek kínálatában milyen arányban vannak most 25 millió forint alatt lakóingatlanok.

Tovább emelkedtek a lakásárak a megyei jogú városokban

Tovább emelkedtek a lakásárak a megyei jogú városokban

Minden használt ingatlantípusnál nőtt a négyzetméterár az egy évvel ezelőttihez képest - derült ki az Otthon Centrum megyei jogú városokra vonatkozó összesítéséből. A tanulmány szerint a társasházi és panellakások, illetve a családi házak áremelkedése között 5-20 százalék közötti a szórás. A megyei jogú városokban a társasházi lakások négyzetméterára 387 ezer forintra nőtt idén. Ez az ár 10,3 százalékkal magasabb, mint a 2020-ban mért érték.

Lakásárak - Nincs meglepetés, tovább nőttek az árak idén is

Lakásárak - Nincs meglepetés, tovább nőttek az árak idén is

Egyesek már évek óta, mások inkább csak a járvány beköszöntével kezdték egyre hangosabban mantrázni, hogy márpedig most már úgyis bezuhannak a lakásárak, kipukkad a lufi, vége a mindennek. Milliós nézettségű videókat és posztokat lehetett ennek az elméletnek a bizonygatásával elérni, a média pedig azonnal harapott mindenki szavára, aki valamilyen szakmai palásttal felruházva a közelgő áresést vizionálta. Mi magunk végig a szakmai józanság vezérfonalán haladva, ok-okozati gazdasági összefüggéseket alapul véve, mindig óvatosságra intettünk ezzel az egyre népszerűbb elmélettel kapcsolatban és legtöbbször az árak stagnálását, az árgrafikonon egyfajta "fűrész-vonal" kirajzolódását vélelmeztük. A hazai lakásárak változása 2021 első felében kettévált. Az új lakások árának növekedése egyelőre képtelen lassítani, ám ez a piacnak, vagyis az összes tranzakciónak csak a töredéke (5-8%), míg a használt lakások árváltozása negyedévről-negyedévre változik, most épp 5,8%-kal nőttek az árak, ám ebben az időszakban az infláció elvitte ezt az emelkedést, így reál értelemben stagnáltak. 2021 I. negyedévében az új lakások ára elérte a 2015. évi bázis kétszeresét. Lássuk a KSH legfrissebb részletes elemzését.

Már vártuk! Lecsapott a

Már vártuk! Lecsapott a "fűrész" a lakáspiacon

Megjelent a KSH legfrissebb, 2020. október-december közötti időszakra vonatkozó lakásárindexe. Bár még nem érkezett be az összes adásvétel, így előzetes számokat láthatunk csak, az már szembetűnő, hogy éves, alapon tovább folytatódott az enyhe lakásárnövekedés, míg az egy negyedévvel korábbi értékhez viszonyítva egy leheletnyivel alacsonyabb lett az árindex - ahogy az várható is egy stagnálás közeli időszakban, amikor egyszer kissé lefelé, majd kissé felfelé mozdulnak el az árak, mintha csak egy fűrész élén táncolnának.

Eljött a lassulás ideje? - Így változtak a használt lakások árai tavaly év végén

A használt lakások átlagára 2017 utolsó negyedében 7,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, ami érezhető lassulást jelent a korábbi három negyedév 8,4-9,3 százalékos éves drágulási üteméhez képest. Ezzel szemben az új lakásoknál a tavalyi utolsó negyedév 12,3 százalékos áremelkedést hozott, ami az elmúlt 5 év legmagasabb értéke - szerepel az ingatlan.com közleményében.

Használt vagy új lakás: tényleg akkora a különbség, mint amit várna az ember?

A lakhatás mindenki számára kulcsfontosságú kérdés, így bármilyen ezzel kapcsolatos döntés során komoly dilemmával kerülhetünk szembe. Az sem egyszerű kérdés, hogy a vásárlás vagy a bérlés éri meg jobban rövid, illetve hosszú távon, de ha valaki a vásárlás mellett kötelezte el magát megannyi újabb lehetőségből kell választania. Az elhelyezkedésen, a méreten és egyéb jellemzőkön túl, a lakás állapota is fontos tényező. Nem mindegy ugyanis, hogy a rendelkezésre álló összegből egy új, esetleg kisebb lakást, vagy egy használtat vásárolunk, amire a későbbiekben valószínűleg még több millió forintot kell költeni a felújítási munkálatok miatt. Azokban a kerületekben ahol kisebb a használt és új ingatlanok árai közötti különbség, még inkább el kell gondolkodni azon, hogy milyen állapotú ingatlannal járunk a legjobban.

  • 1
  • 2
Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagyon gyorsan terjed egy régi-új fertőzés Magyarországon - Ezt kell tenni, hogy megelőzzük a halálos bajt!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.