Még válságban is nagyot lehet szakítani Közép-Európában

Még válságban is nagyot lehet szakítani Közép-Európában

A Közép-európai régió még nehezebb makrogazdasági környezetben is vonzó befektetési célpont lehet, már most érdemes olyan vállalatokat keresni, amelyek a kilábalás időszakában különösen jól teljesíthetnek a piacon. A regionális befektetési stratégia lehetővé teszi, hogy nemzeti szinten jól működő vállalatok összeolvadásával európai szinten is versenyképes multinacionális cégek jöhessenek létre. A jelenlegi energiapiaci környezet felgyorsíthatja a fenntarthatósági törekvéseket, amely a befektetési piacokra is nagy hatással lehet. A Portfolio Nieder Jenőt, a PortfoLion Capital Partners vezérigazgató-helyettesét, az október 7-i HVCA - Portfolio Investment Conference 2022 előadóját kérdezte a jelen gazdasági környezet befektetési piacokra gyakorolt hatásairól, a regionális együttműködések lehetőségeiről és az elkövetkezendő évek befektetési tendenciáiról.

Nem csökken a tőkekihelyezési szándék, csak átalakul

Nem csökken a tőkekihelyezési szándék, csak átalakul

A világgazdaságban tapasztalható bizonytalanságok alapjaiban nem rengetik meg a nemzetközi piacokat, sőt olykor nagyobb mozgástér is nyílik a befektetők számára. A megváltozott körülmények a globális startup kultúrára még pezsdítő hatást is gyakorolhatnak, a hagyományos termelő vállalkozások kerülhetnek inkább nehéz helyzetbe. Az elmúlt években tapasztalható tőkekihelyezési kényszer továbbra sem csillapodik, de előtérbe helyeződik a gyorsoság és a megfelelő helyzetfelismerés. Ma már egy vállalat sem veheti félvállról a környezeti- és társadalmi hatásokat, mert a befektetők számára már nagy értékkel bír, ha egy cég nem csak feléli a működéséhez kapcsolódó emberi és környezeti erőforrásokat, hanem élteti és segíti azok újratermelését. A Portfolio Eszter Elemért a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) elnökét, az október 7-i HVCA - Portfolio Investment Conference 2022 előadóját kérdezte a jelen gazdasági környezet kockázati- és magántőke befektésekre gyakorolt hatásairól, a befektetési trendekről és a hazai piac jövőjéről.

Külön iparág épül a fiatal egyetemistákra - Milliárdokat érhetnek az ötleteik

Egyre több tőkealapkezelő fektet komoly energiát abba, hogy felkarolja a tehetséges, fiatal feltalálókat. Mára már külön intézményrendszer alakult ki az egyetemeken és kutatóintézeteken belül a tehetséges fiatalok anyagi és technológiai támogatására. A Portfolio és a HVCA közös befektetési konferenciáján szó volt arról is, hogy egyre nagyobb szerepet kapnak a magántőkalapkezelők is a régióban és Magyarországon a tőkekihelyezésben.

Rengeteg pénz vár a magyar cégekre - Prédákra vadásznak a befektetők

A magyar kockázatitőke-piac az egyik legfejlettebb a közép-kelet-európai régióban, mégis sokkal kevesebb itt a magántőke és tranzakciós lehetőség, mint például Romániában vagy Csehországban. A Portfolio és a HVCA közös befektetési konferenciáján elhangzott, hogy még mindig nagyon kevés tőke áll rendelkezésre az induló vállalkozások számára, sokkal több angyalbefektetőre és inkubátorházra lenne szükség.

MNB: már több mint 100 cég regisztrált az új kötvényprogramba

Egyre több forrásgyűjtési lehetőség áll a magyar vállalkozások előtt, a tőzsde és az MNB is több olyan programmal jött már elő, ami ezt a célt szolgálja. A Portfolio és a HVCA közös befektetési konferenciáján kiderült az is, hogy az MNB kötvényprogramjára már több mint 100 cég jelentkezett eddig.

Pannonhalmi főapát: nem mindig a pénz méri egy befektetés sikerét

Nagy lehetőség előtt áll Magyarország, a közép-kelet-európai régió és a V4-ek, a kockázati-és magántőkepiac előtt nyitott az út a terjeszkedésre és növekedésre, de vannak azért buktatók is. A Portfolio és a HVCA mai közös befektetési konferenciáján az előadók kitértek arra, milyen kilátásokkal bír most Európa magántőkepiaca, a konferencia főelőadója, Hortobágyi T. Cirill pedig arról beszélt, a sikeres befektetés nem mindig pénzben mérendő.

Okostőke, állami pénzek, külföld - Ez a magyar sikercégek jövője

Komoly fejlődési ívet tudhat maga mögött a magyar kockázati- és magántőkepiac az utóbbi 10 évben, olyannyira, hogy mára egy dinamikusan bővülő ökoszisztémát láthatunk. Tízéves időtávon nem irreális cél, hogy meginduljon a magyar kockázatitőke/magántőke ökoszisztéma akár tőkegyűjtés, akár befektetések tekintetében a CEE, V4-es régiók és balkáni országok irányába is - mondta el a Portfolio-nak adott interjúban Eszter Elemér, a Magyar Kockázati-és Magántőke Egyesület (HVCA) elnöke. A szakember szerint nem csak a múltban, a jövőben is fontos szerep hárul az államra a kockázatitőke-piacon, de az okostőke az, amiben még van hova fejlődnie a szektornak.

Jobb ma startuppernek lenni, mint befektetőnek

Nyugaton temérdek pénz áll rendelkezésre a korai fázisban lévő vállalkozások finanszírozására, de Keleten teljesen más a kép: a régióban és benne Magyarországon nagy szerep hárul az államra, ha startupok támogatásáról van szó. Szluha Dénes, a Hiventures befektetési igazgatója szerint jobb lenne, ha több piaci szereplő lenne a magyar piacon, de ha nem akarunk lemaradni az innovációs versenyben, akkor el kell fogadni az állami jelenlétet. Vannak ennek igen jó példái is, amelyekről a Portfolio-nak adott interjúban beszélt.

Kiszállnak a stratégiai befektetők a régiós cégekből, de már folyik a verseny a helyekért

Egyre több befektetésből szállnak ki a stratégiai befektetők világszerte, ez pedig lehetőséget teremt más alapkezelőknek a jó beszálláshoz. A HVCA-Portfolio Invstment Conference délutáni szekciójában elhangzott, a stratégiai befektetőket sok esetben a mostani geopolitikai bizonytalanságok, illetve túlzott szabályozói elvárások is aggasztják.

Európai szintről érkezik az újabb pénzözön a magyar kkv-knak

Tavaly decembertől 2021-ig 97 millió eurónyi tőkét helyez ki a közép-kelet-európai régióban működő kkv-k és más, növekedésoreintált cégek számára az Európai Beruházási Alap. A HVCA-Portfolio Investment Conference délutáni szekciójában ugyanakkor felvetődött a kérdés: az újabb Jeremie-körrel és a tőzsdefejlesztési alappal nincs-e már így is túl sok kihelyezésre váró tőke a magyar piacon. A panelrésztvevők szerint a forrásbőség ellenére is van keresnivalója a páneurópai alapnak a hazai M&A piacon.

Odavannak a blockchainért a bankok és a fintech cégek

Egészséges verseny van a bankok és a fintech cégek között a digitalizációs versenyben, és míg lakossági vonalon nagyobb teret nyerhetnek a fintech cégek, befektetési banki vagy vállalati oldalról nem biztos, hogy labdába tudnak rúgni a hagyományos nagybankokkal. a HVCA & Portfolio Investment Conference délelőtti panelbeszélgetésében szó volt arról is, hogy a blockchain forradalmasíthatja az eddig ismert világot és folyamatokat, de a kriptodevizákkal továbbra sem árt vigyázni.

Lego-guru: állandóan ezen buknak el a cégek

Piaci részesedést növelni csak úgy lehet, ha egy vállalat az innovációban, a márkaépítésben és az ügyfélélmény nyújtásában is előrébb jár a versenytársakhoz képest. Christian Majgaard, a Lego globális márka és üzletfejlesztési részlegének korábbi vezetője szerint sok cég nem tudja, hogy a logó és a márka két különböző dolog. A HVCA-Portfolio Investment Conference nyitóelőadója kitért arra is, milyen tulajdonságokkal rendelkezik egy erős márka, és felvásárlóként mikor kell elgondolkodni egy már meglévő márka fenntartásában vagy teljes újragondolásában.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Magyar üzletlánc saját márkás terméke is felkerült a szégyenlistára
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.