Áll a bál a világ egyik legnagyobb alternatív bankjánál

Az egyik amerikai szabályozó hatóság szerint a Lending Club hamisan állítja, hogy nincsenek rejtett költségeik, melyeket az ügyfelekre terhelnek. Valójában több száz, de akar ezer dollár feletti folyósítási díjat szednek, amiről nem tájékoztatnak megfelelően.

A nagy száguldásból összeomlás jöhet a bankok ellenségeinél

Azok az emberek, akik a hitelboomok idején felveszik az olcsó hiteleket, könnyen bajba kerülnek, amikor keményebb idők köszöntenek be. Ezzel a problémával már századok óta számolnak és küzdenek a bankok, és ezzel kell az újabban már hitelezésben is utazó fintech cégeknek is szembenézniük. Csak nagy kérdés, hogy képesek lesznek-e erre, és hogy hogyan. Az üzleti modelljükből fakadóan ugyanis a jelek szerint sokkal jobban függnek a hitelezési aktivitástól, a csökkenő ciklusokba pedig bele is rokkanhatnak. Vagy elkezdenek bankként viselkedni.

Mindent átrendező technológiai forradalom söpör végig a bankokon

A bankok 2023-ra a bevételeik 17 százalékát bukhatják el, 10 éven belül pedig a banki alkalmazottak harmadát kirúgják a fintech cégek előretörése miatt - jósolja a Citi egy friss elemzésében. 5 év alatt megtízszereződött a bankok kihívóiba fektetett magántőke, ráadásul a legjövedelmezőbb üzleteket próbálják meg elorozni tőlük. Ez is mutatja, hogy mennyire komoly veszély fenyegeti a bankokat. Mutatjuk, mely területeken indítottak támadást ellenük.

Elsöprő háború közelít Magyarország felé - Jönnek az új Uberek?

Miközben az Ubert szerte a világ nagyvárosaiban - Budapestet is beleértve - megpróbálják tűzzel-vassal kiszorítani az emberek hétköznapjaiból, azért az Uber köszöni szépen, jól van: a világ legértékesebb "startupja" lett a maga 62,5 milliárd dolláros értékeltségével. De az Uber nincs egyedül, a sharing economy cégek komplett iparágakat rombolnak porig, és építenek fel újra az alapoktól. Munkahelyeket tesznek tönkre, és új munkahelyeket teremtenek. Adót "optimalizálnak" és pörgetik a gazdaságokat. Nemcsak kis "jófej startupok", hanem kőkemény üzleti érdekek működtette multik is vannak közöttük szép számmal. Az Uber, az Airbnb vagy a Lending Club csak egy-egy kirívóan sikeres főszereplője ennek az új modellnek. De jó ez nekünk, vagy sem? Hogyan lehet őket kordában tartani, vagy kell-e egyáltalán?

Szárnyal a világ egyik legnagyobb alternatív bankja

Szárnyal a tőzsdén a Lending Club, a világ legnagyobb P2P hitelezési platformját szolgáltató cég, miután a befektetőket is meglepően erős negyedéves számokról jelentettek. A gyorsjelentés hatására 12 százalék körüli pluszban is járt a cég árfolyama a New York-i tőzsdén, mostanra viszont már 3 százalékos emelkedést tudhat maga mögött a cég.

Álruhában nyúlják le a bankok ügyfeleit

A személyek közötti (P2P) hitelezéssel foglalkozó digitális hitelezők egy hatalmas, nagyjából 2 ezer milliárd dolláros hitelpiacot célozhatnak meg Európában és Amerikában, melynek durván 10 százalékát szerezhetik meg 2020-ra - vélik a londoni Autonomous Research elemzői. A gombamód szaporodó cégekből már 2000 működik szerte a világon, és már 67 országban vannak jelen. Bár első pillantásra különbözőnek tűnnek, a digitális hitelezők kicsit olyanok, mint a hagyományos bankok, csak éppen álruhában.

Robottanácsadók és új Bitcoin: 5 forradalmi újítás 2015-ben

2015 is izgalmasan telt a pénzügyi informatika területén: a világ legnagyobb bankjai sorra jelentették be, hogy a Bitcoin mögötti technológiával kísérleteznek, számos országban tervbe vették vagy már be is vezették az azonnali átutalást, a mobilfizetésben egymást érték a bejelentések, a P2P hitelezés egyre nagyobb piacot hódít el a bankoktól, a vagyonkezelésben pedig a robottanácsadós cégek brillíroznak. A terület szerintünk öt legfontosabb sztoriját szedtük össze 2015-ből.

Meglepő lépés a JP Morgantől

A JP Morgan megállapodást kötött az OnDeck Capitallal, vagyis egy P2P hitelezéssel foglalkozó céggel arról, hogy a platformjukon keresztül fognak hitelezni - írja a Financial Times. A hírre az OnDeck részvényeinek árfolyama több mint 27 százalékot emelkedett a tőzsdezárás utáni kereskedésben.

Bekeményít a PayPal - Félhetnek a bankok

A PayPal vezetése az online hitelezési üzletág felfuttatását tűzte ki célul, eddig ugyanis összesen csak 200 millió dollárnyi hitelt közvetítettek. A cég az eBay-től való elszakadás után szabadabban kereshet majd új lehetőségeket, a több lábon állásra szükségük is lehet majd a zsúfolt fizetési piacon - írja a Financial Times.

Tőzsdére megy a startup - Sikersztori lesz vagy bukta?

Tőzsdére készül a Lending Club, egy személyek közötti online hitelezést lehetővé tevő amerikai startup. Az IPO-hoz szükséges dokumentumok egy részét már be is adták az amerikai értékpapír-felügyelethez. A vállalatnál 500 millió dollárnyi friss tőkét remélnek a tranzakcióból, amelyből terjeszkedésre és adósságok visszafizetésére költenének a legtöbbet.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.