Nőtt az MNB Alapítvány vagyona

Eredményesen zárta 2020 negyedik negyedévét az MNB Alapítvány. Az Optima Befektetési Zrt., mint az alapítványi vagyon kezelője, 657 millió forinttal gyarapította az alapítványi összvagyont, így az a negyedik negyedév végén összesen 279,1 milliárd forintot tett ki - derült ki a közleményükből. A vagyonnövekedés mellett az Alapítvány 10,7 milliárd forint értékben 1562 oktatási, tudományos pályázatot támogatott.

A járvány alatt is nőtt az MNB Alapítvány vagyona

Eredményesen zárta 2020. második negyedévét az MNB Alapítvány, az Optima Befektetési Zrt., mint az alapítványi vagyon kezelője, 1.006 millió forinttal gyarapította az alapítványi összvagyont, így az a második negyedév végén összesen 276,8 milliárd forintot tett ki. A vagyonnövekedés mellett az alapítvány 10,1 milliárd forint értékben 1530 oktatási, tudományos pályázatot támogatott.

Elárulta az MNB alapítványok vezetője, miért volt szükség az ingatlaneladásokra

Elárulta az MNB alapítványok vezetője, miért volt szükség az ingatlaneladásokra

Néhány napja írtunk róla, hogy az MNB alapítványai több ingatlanjukat is értékesítették, melyekért összesen 50 milliárd forinthoz jutottak. A tranzakció kapcsán az mfor.hu megkérdezte Fekete Zoltánt, az alapítványok vagyonát kezelő Optima Zrt. vezérigazgatóját, hogy miért is volt szükség az eladásokra, és mibe fektetik az abból befolyó pénzt.

Eladási hullám az MNB-nél: ezektől az ingatlanoktól szabadult meg az alapítvány

Eladási hullám az MNB-nél: ezektől az ingatlanoktól szabadult meg az alapítvány

Közel 50 milliárdot szedtek ki ingatlanos cégeikből a Magyar Nemzeti Bank alapítványai, a különböző ügyletekből befolyt pénzt az alapítványok a vagyonkezelő cégükbe, az Optimába csoportosították át vállalati kötvények formájában. Így, 2019 végére a jegybank Pallas Athéné-alapítványai (az összeolvadás miatt 2020 eleje óta már csak egy alapítvány) a meglévő ingatlanjaikkal együtt 274,8 milliárdos vagyonából a vagyonkezelő 238 milliárd forintról rendelkezett - írja a hvg.hu.

Kétmilliárddal nőtt az MNB-alapítványok vagyona

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által létrehozott Pallas Athéné Alapítványok alapításuk óta 2,12 milliárd forinttal, 266,4 milliárd forintról 268,52 milliárd forintra gyarapították vagyonukat - közölte az MTI-vel az alapítványok vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt.

Újabb felhőkarcolóval "riogatnak" a Váci úton

Az elmúlt napokban több helyen is arról jelent meg hír, hogy a Pallas Athéné Alapítványok fejlesztésében a Váci úton újabb 90 méteres felhőkarcoló és luxuslakások épülnek. A hír kapcsán megkérdeztük a cég vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt.-t, aki cáfolta az erről megjelent híreket. 90 méteres felhőkarcoló és luxuslakások építése nem szerepel a cég fejlesztési tervei között.

Saját ingatlanalapot hoz létre az MNB alapítványainak vagyonkezelője

A közel 70 milliárd forintnyi ingatlanvagyont kezelő, köztük számos műemléki épületet, fejlesztési területet magában foglaló, jelenleg projektcégeken keresztül működő Optima Zrt. a Portfolio számára exkluzív interjúban jelentette be, hogy a működését átstrukturálva egy új alapkezelőt hoz létre. A cég a kiválasztott ingatlanokat egy zártkörű alapban kezeli tovább. Hogy a meglévő portfólióból mely ingatlanok kerülnek be az alapba még kérdéses, de lesz miből válogatni, hiszen jelenleg is 18 ingatlan tartozik hozzájuk (lentebb a fontosabb ingatlanok listája), amit nem lenne meglepő, ha a jövőben tovább növelnének. Jelenleg ez akár egy 60 milliárdos alap is lehet.

Luxusingatlanból sosem elég: térképen Matolcsyék vásárlásai

Amikor Matolcsy Györgyöt 2013-ban jegybankelnöknek nevezték ki, nagyon kevesen gondolták volna, hogy az általa létrehozott Pallas Athéné alapítványok révén alig néhány hónap alatt a magyar ingatlanpiac egyik legjelentősebb befektetőjévé növi ki magát a Magyar Nemzeti Bank. Bár a világban nem példa nélküli, hogy egy jegybank ingatlanvagyont halmoz fel, az alapítványok vásárlásai és az, hogy ingatlanfejlesztőként is ki szeretnék próbálni magukat, mindenképp figyelmet érdemel. Térképen mutatjuk meg a Pallas Athéné alapítványok ingatlanbirodalmát.

Újabb bírságot kaptak az MNB-alapítványok

A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) kilenc esetben, összesen 6,12 millió forintra bírságolta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványainak vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt.-t, valamint az alapítványok által létrehozott Kecskeméti Duális Oktatási Zrt.-t. (KEDO) - írja a Világgazdaság.

Kétfajta hibrid ugyanabból az autóból - KIA Optima

A KIA megújult felső-középkategóriás szedánjának kínálatában kulcsszerepet játszanak az innovatív hibrid hajtásláncok, amelyek a következő egy évben a hagyományos hibrid mellett hálózatról tölthető (plug-in) hibrid kivitelben is megjelennek.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.