Most durran majd igazán nagyot a hazai ingatlanpiac

A szabályozott ingatlanbefektetési társaság (SZIT) mint vállalkozási forma már 2011 óta létezik Magyarországon, de 6 éven át egyetlen ilyen céget sem alapítottak. Most azonban úgy tűnik, hogy az ingatlanpiaci felfutás és a SZIT-szabályok lazulása fordulatot hoz a piacon: egyre több cég mutat komoly érdeklődést a hazánkban még viszonylag új cégforma iránt. Ennek a részleteiről, működési feltételeiről és adózási előnyeiről is szó volt a Portfolio által szervezett Property Investment Forumon (PIF).

A kormánynak nem sok ideje maradt, ha nem akar drasztikus visszaesést a lakáspiacon

Hazánkban a lakásbérlés továbbra is kényszermegoldásnak számít, míg nyugaton a saját lakásvásárlással egyenértékű lakhatási megoldás - hangzott el a november 21-én megrendezett Portfolio Property Investment Forum lakáspiaci szekciójában. A jelenlévő szakemberek szerint a lakáspiac két legfontosabb bizonytalansági faktora az áfakulcs jövőbeli esetleges emelkedése illetve a kivitelezői hiány. Előbbi esetében a többség 2020 után is 5 százalékos szintre számít, vagy még egy köztes kulcsot tart elképzelhetőnek, de alapvetően bízik benne, hogy nem 27 százalékos áfaszint mellett lehet majd új lakást értékesíteni 2020 január 1-től. A beszélgetés résztvevői azonban megállapították, hogy a lakásfejlesztések szempontjából kulcskérdés, hogy az áfakérdés végére minél előbb pont kerüljön, vagyis akármi lesz is a döntés, azt a lehető leghamarabb bejelentse a kormány.

Reneszánszát éli a korábban rettegett fűtési mód

A távhő mint fűtési mód reneszánszát éli, számos állami és magán fejlesztés esetében választották már ezt a módot. A kereskedelmi ingatlanpiac mellett a lakáspiac is fokozatosan ismét felfedezi magának ezt a megoldást, egyre több nagy lakásprojekt van a Főtáv partnerei között. A társaság erősen készül a jövőre is, például jelentősen fokozni kívánja a hulladékégetésből származó hő arányát, de a fűtés mellett a hűtésbe is bekapcsolódik - hangzott el november 21-én a Portfolio Property Investment Forumon.

A robotoké a jövő az irodaházakban?

A piac bővülésével ismét felértékelődőben van az ingatlankezelés és az üzemeltetés szerepe. A technológiai fejlődés és a robotizáció az egész szektort érinti, az utóbbi években ráadásul a munkaerőhiány okozta kihívásokkal is egyre inkább szembe kell nézni, a november 21-én megrendezett Portfolio Property Investment Forum FM-PM kerekasztalának résztvevői szerint.

A jövő irodaházai: több százezer négyzetméter és elektromos töltőállomások

A jövő irodaházai: több százezer négyzetméter és elektromos töltőállomások

Továbbra is erős a bérlői kereslet a budapesti irodapiacon, a következő években több száz ezer négyzetméterrel nőhet az állomány, ami a bérleti díjak növekedésére is negatív hatással lehet. A november 21-én megrendezett Portfolio Property Investment Forum panelbeszélgetésének részvevői az irodapiac alakulásáról, míg a meghívott előadók jövőben várható új kihívásokról és a piaci szereplők közötti tranzakciók során felmerülő kockázatok csökkentéséről beszéltek.

Kiderült, melyik az év épülete Budapesten

A Portfolio ingatlanos konferenciáján, a Property Investment Forumon immár nyolcadik alkalommal osztották ki a Portfolio Property Awards díjait. Az év projektjét, a legjobb koncepciót, 2018 irodabérleti, valamint befektetési tranzakcióját ismertük el.

Az online vásárlás küldheti padlóra a plázákat

A fogyasztói szokások átalakulása és az e-kereskedelem térnyerése nem csak a kiskereskedelmet alakíthatja át, de a logisztikai piac számára is óriási lehetőséget jelent. A mostani változásokra adott válaszok meghatározhatják a két szegmens jövőjét. A november 21-én megrendezett Portfolio Property Investment Forum panelbeszélgetésének résztvevői szerint például a vásárlói szokások jelentősen megváltozhatnak a jövőben, ami miatt a kiskereskedelmi boltok egy része inkább elosztóközponttá válhat. A logisztikában a városhoz közeli raktárterületek iránt növekedhet az igény, ahonnan még biztosítható a gyors kiszolgálás, de a raktártechnológia átalakulásával is készülni kell az új kihívásokra.

A jövő a "lego" épületeké lehet

Alacsony kamatok, növekvő bérleti díjak, csökkenő hozamszintek és dinamikus gazdasági növekedés jellemzik ma a piacot. Nem csoda, hogy több toronydarut látni ma Budapesten, mint az elmúlt 10 évben bármikor. Ugyanakkor komoly gondot okoz a munkaerőhiány, ami vélhetően a jövőben is problémát jelent majd. A fejlesztőknek fel kell erre készülni, a jövőben előnyben részesíthetik az automatizált "lego" épületeket, hangzott el a Portfolio Property Investment Forum második szekciójának panelbeszélgetésén. A szekció előadásai során pedig szó esett a Liget Projekt fejlesztés részletei mellett, a facility management ingatlanpiaci szerepéről, illetve a co-working irodák előretöréséről.

Még hogy a hazai ingatlanpiac erős - Nézd meg, mi történik a szomszédban!

2017 kirobbanóan erős éve volt eddig a közép-európai ingatlanszektornak. A befektetési volumenek szinte az összes országban nőttek és a legtöbb indikátor szerint a pozitív folyamatok folytatódni fognak 2018-ban is. Az RICS Commercial Property Monitor a legutóbbi negyedévben több közép-európai ország esetében rekordmagas értéket mutatott. Az RICS által megkérdezett piaci szakértők többsége szerint a következő évben még több nemzetközi tőke érkezik majd a régióba, miközben a helyi tőke szerepe is tovább erősödik - hangzott el a Property Investment Forum 2017 konferencián.

"Beépítjük az ország legértékesebb telkét"

Sokak számára okozott meglepetést, amikor 2015 novemberében a TriGranit egy 600 millió eurós vagyonelemet értékesített az amerikai TPG Real Estate részére. A közép-kelet-európai régió egyik legnagyobb ingatlanfejlesztőjének azonban még így is jelentős portfólió maradt a kezében, amit Gránit Pólus néven működtet tovább. A szétválással kapcsolatos kérdésekről, a vállalat új stratégiájáról és a várható fejlesztésekről Demján Sándort, a Gránit Pólus tulajdonosát és Ágházi Gyulát, a cég vezérigazgatóját kérdeztük.

A régi panelből új lakásba költöznél? - Így még nyerhetsz is rajta

Nemcsak a belső kerületekben van lehetőség lakásvásárlásra. Vannak a belvárostól távolabb eső részek is, amelyek pénzügyi szempontból kedvezőbb lehetőségeket nyújtanak, mégis keveset hallani róluk. Ezek közé tartozik például a X. kerület, ahol akár 30 millió forintért is lehet egy új többszobás társasházi lakást kapni. Egy nagyobb család esetében ezek a lakások kifejezetten jó lehetőséget nyújtanak, az új lakásokra felvehető otthonteremtési kedvezménnyel és egy meglévő használt panellakás eladásával akár még több pénz is maradhat a családi kasszában, a vadiúj lakás megvásárlása után.

Megint bevásárolt az OTP

Az immár 200 milliárd forint nettó eszközértékű OTP Ingatlanbefektetési Alap megvásárolta a XIII. kerületi váci úti irodafolyosó egyik kiemelt épületét, a BSR Center irodaházat.

Egy igazán izgalmas térkép azoknak, akik unják az alacsony kamatokat

Látványos térképet adott ki a Colliers, amelyben összeveti Európa legnagyobb városainak irodapiacait a prémium és az átlagos bérleti díjak, valamint az elérhető hozamok alapján. Az adatok 2017 első félévre vonatkoznak, a térképre kattintva részletesen is megnézhetjük a régiós különbségeket.

Kivásárolta Demján a milliárdos üzlettársát

Folytatva a két évvel ezelőtt megkezdett tulajdonosi programot, a Gránit Pólusból kivásárlásra került Peter Munk, kanadai üzletember. Az új tulajdonosi struktúrában Demján Sándor és közvetlen munkatársai többségi, valamint Csányi Sándor kisebbségi tulajdonosként fémjelzik a vállalatcsoportot.

Történelmi pillanat előtt a BIF

A SZIT előszobájába lépve SZIE-ként folytatja a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt.(BIF). A SZIT egy külföldön meghonosodott cégforma, a REIT (Real Estate Investment Trust) leképezése, amely kedvező adózási feltételekkel biztosítja a részvényeseknek az ingatlanbefektetéseik hozamából való részesedést. A folyamat kapcsán Sajgál Gáborral, a BIF vezérigazgatójával beszélgettünk.

  • 1
  • 2
Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Jön a felturbózott szuperállampapír! Itt vannak a részletek
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.