Nem kell pánikolni - Kisebb kereslet mellett is stabil marad a budapesti irodapiac

Nem kell pánikolni - Kisebb kereslet mellett is stabil marad a budapesti irodapiac

"Jelenleg bizonytalanság jellemzi a piacokat, mind bérlői, mind fejlesztői oldalon. Mindenki kivár, vizsgálja a helyzetét és az eddigi változásokat, de szerintem ez a következő hónapokban már tisztábban láthatunk. Van most egy remélhetőleg csak átmeneti építőanyagár-emelkedés az ellátási láncok összeomlásából adódóan, ami már rendeződni látszik. Azt tapasztaljuk, hogy a június-júliusi tetőzést követően elkezdtek visszamenni az építőanyag-árak és remélhetőleg év végére visszarendeződnek. Az irodapiacon erős monitorozás alatt áll az otthoni versus irodai munkavégzés közötti küzdelem, nagy a szórás a cégek között ebben, vannak, akik radikálisan kizárólag home office-szal számolnak, mások teljesen elutasítják ezt. Mi azt várjuk, hogy lesz egy minimális csökkenés a keresleti oldalon, de ez nem fogja felborítani a budapesti irodapiacot" - mondta el Tatár Tibor, a Futureal-csoport vezérigazgatója egy videóinterjúban, a 2021-es Property Investment Forumon.

A cikk megjelenését a Futureal támogatta. 

Címlapkép forrása: Getty Images

Nyílik az olló: sokkal nagyobb árváltozásra kell felkészülni az irodapiacon

Nyílik az olló: sokkal nagyobb árváltozásra kell felkészülni az irodapiacon

"Pozitívan tekintünk a jövőbe, az irodapiac vitán felül átalakulóban van, új kihívások elé állít minket, és az összes piaci szereplőt, mind a bérbevevőket, mind a bérbeadókat. Alapvetően egy mozgalmas 12-18 hónapra számítok. A befektetési piacot korábban sosem látott pénzbőség és olcsó források jellemzik, ilyen környezetben a prémium termékek ára növekedni fog, illetve ezeknél az eszközöknél a hozamszintek is csökkenhetnek még. Ezen túl azt gondolom, hogy diverzifikálódni fog a piac, nyílik az olló, sokkal több nagyobb árváltozás lesz: lesznek ingatlanok, amelyek tovább drágulnak, mások a bérleti díj csökkenésen keresztül értékcsökkenést fognak elszenvedni. Az eszközosztályok megítélése is sokat változott, a logisztikai ingatlanok a sztárok, az irodával óvatosnak kell lenni, a hotelben még sokan hisznek, de mindenki csak nyomott áron szeretne vásárolni. Nyomott áras hotelpiaci termékek egyelőre nincsenek, mert sem banki, sem befektetői oldalról nem érződik az árnyomás, ehhez még legalább 24 hónapig kellene alacsonyan maradnia a turizmusnak" - mondta el egy videóinterjúban Salamon Adorján, az Eston vezérigazgatója, a 2021-es Property Investment Forumon.

Címlapkép forrása: Getty Images

Melyik ingatlanprojekt hoz lázba a legjobban? - Ma még szavazhatsz 2021 legjobbjára!

Melyik ingatlanprojekt hoz lázba a legjobban? - Ma még szavazhatsz 2021 legjobbjára!

Három hét van csak hátra a hagyományörző, de új struktúrában megvalósított Portfolio Property Awards díjátadó és networking eseményig. Ahogy minden évben, idén is összegyűjtjük, majd a szakmai zsűri segítségével kiválasztjuk, és díjazzuk a 2021-es év legkülönlegesebb projektjeit, legmeghatározóbb eseményeit, a legnagyobb tranzakcióit, legmeghökkentőbb újdonságait, vagy a legtehetségesebb személyét. A korábbi évektől eltérően azonban, idén több újdonsággal készülünk: egyfelől nem a nagy ingatlanpiaci eseményünkön, a Property Investment Forumon, hanem egy önálló díjátadó keretében mutatjuk be a győzteseket november 18-án, másrészt idén az "Év Koncepciója" díj odaítélésében az Olvasóink segítségét is kérjük. Szavazz, és döntsd el te, hogy ki kapja idén az "Év Koncepciója" díjat.

Nyoma sincs a válsághangulatnak: irigylésre méltóan pozitívak az ingatlanpiacon

Nyoma sincs a válsághangulatnak: irigylésre méltóan pozitívak az ingatlanpiacon

"Magyarországon a gazdaság nagyon szépen indult, hosszú gazdasági növekedés elé nézünk, ami hatással van az ingatlanpiacra is. Szinte minden területén, akár a nehezebbnek hitt retail, az iroda, az ipari szegmensben, valamint a lakáspiacon is biztató eredmények láthatók. Nagyon dinamikusak a piacok. A gazdasági növekedés rendkívül fontos elem, mellette az infláció szinten tartása, vagy enyhe visszaszorítása is célszerű lenne, ezen kívül a tőkeerős befektetők léte is kulcskérdés, illetve az emberek jövőbe vetett bizalma is szükséges. Egyre inkább azt látjuk, hogy a szereplők mernek döntéseket hozni." - mondta el a videóinterjúban Noah Steinberg, a Wing Zrt. elnök-vezérigazgatója, a 2021-es Property Investment Forumon.

A cikk megjelenését a Wing Zrt. támogatta.

Címlapkép forrása: Getty Images

Az építőipari anyagár-robbanás ezt is elintézte: egyre több helyen győzedelmeskedik a digitalizáció a papír felett

Az építőipari anyagár-robbanás ezt is elintézte: egyre több helyen győzedelmeskedik a digitalizáció a papír felett

"Egy multinacionális vállalat magyar felelősének a legfontosabb feladata, hogy a világpiaci újdonságok közül, a lehető leggyorsabban hozzuk haza azt a lehetőséget, amit a magyar ingatlanbefektetők számára fel tudunk ajánlani. Ez jelenleg a digitális adatvagyon létrehozása és támogatása" - nyilatkozta Reicher Péter, a Graphisoft SE régió igazgatója a 2021-es Property Investment Forumon. Az igazgató elmondta, hogy most arra helyezik a hangsúlyt, hogy az ingatlanfejlesztői igények már digitális formában legyenek megfogalmazva, kivédve ezáltal azt, hogy rengeteg információ elvesszen, amikor a tervezők a papíron megfogalmazott elvárásokat digitális formába emelik át. Kiemelte azt is, hogy mindenki megbizonyosodhatott arról Magyarországon is, hogy az építészek, illetve a mérnökök a felhőben együtt tudnak dolgozni, vagyis nincsenek idő-, vagy földrajzi korlátok az ingatlanfejlesztések során. A beruházók pedig rá lettek kényszerítve az elmúlt időszakban tapasztalt építőipari anyagárrobbanásból fakadóan, hogy használják az épületinformációs modellező szoftvert, illetve az ebben elérhető digitális adatbázis azon funkcióit, amelyek segítenek megállapítani, hogy pontosan mennyi anyagra, vagy munkaerőre van szükség.

Címlapkép forrása: Getty Images

Mélyépítéssel a kiszámíthatóság és a fenntarthatóság felé

Mélyépítéssel a kiszámíthatóság és a fenntarthatóság felé

Mint azt mindenki tudja: az idő, pénz - az építőiparban a határidők tartásánál ez pedig hatványozottan igaz. Az a szereplő, aki le tudja rövidíteni a munkálatok időtartamát jelentős versenyelőnyre tehet szert. Szepesházi Attila, a HBM Soletanche Bachy műszaki vezetője a Property Investment Forum 2021 konferencián tartott előadása szerint az építőiparban már az épületek alapozása során hónapokkal meg lehet rövidíteni egy építkezést, ha már rögtön az elején bevonják a mélyépítőket a projektbe.

Egy nehéz időszak után, életre keltek a Városliget tervei

Egy nehéz időszak után, életre keltek a Városliget tervei

Pont 5 évvel ezelőtt mutatkozott be, akkor még csak tervek szintjén, a Liget Budapest projekt a Portfolio ingatlanpiaci konferenciáján. Azóta számos nehézséget küzdött le az éveken átívelő városfejlesztés, sorra készültek el a Liget újabb és újabb beruházásai, és kelt életre ezáltal az új Városliget. Ma már látogatható többek között a Millennium Háza, a sportolási és szórakozási lehetőséget kínáló sportcentrum, valamint a Nagyjátszótér, illetve olyan kulturális intézmények építése van még most is folyamatban, mint a Magyar Zene Háza, vagy a Néprajzi Múzeum. A 2021-es Property Investment Forumon kérdeztük Gyorgyevics Benedeket, a Városliget Zrt. vezérigazgatóját a projekt előrehaladásáról.

Címlapkép forrása: Liget Budapest

A cikk megjelenését a Városliget Zrt. támogatta.

Egy ilyen építőipari anyagár-robbanás után nem csoda, hogy félnek az építtetők és a felújítók

Egy ilyen építőipari anyagár-robbanás után nem csoda, hogy félnek az építtetők és a felújítók

Egy extrém építőipari áremelkedés utáni időszakban vagyunk, egy olyan helyzetben, amikor a kiszámíthatatlanság a lakáspiaci megrendelők oldalán is már érezteti a negatív hatását. Az építtetők, vagy a felújítók tanácstalansága további kérdőjeleket eredményez a jövőt illetően, miközben nemcsak az anyagárak, hanem a telekárak növekedésével is meg kell küzdenie az újonnan építkezésbe kezdőknek. Az elmúlt időszakban látottakról, a tapasztalatokról kérdeztük Dr. Rázsóné Szórády Csillát, az újHÁZ Centrum vezérigazgatóját a 2021-es Property Investment Forum konferencián.

Címlapkép forrása: Getty Images

Hogyan spóroljunk évente 30 milliót egy irodaépületnél?

Hogyan spóroljunk évente 30 milliót egy irodaépületnél?

Sokan nem is tudják, mennyi pénzt és energiát megtudnának spórolni azzal, ha csak egy kicsit is racionalizálnák a tevékenységeiket – igaz ez emberre és vállalatra egyaránt. Az energia megtakarítása ráadásul nemcsak a cégeknek jelent költségcsökkentést, hanem környezetvédelmi szempontból bolygónk káros anyag kibocsátását is mérsékelhetjük. Az ingatlanszakmában ezek a kérdések elsősorban az épületüzemeltetés kapcsán merülnek fel, ahol sok esetben egy egyszerű szemléletváltás is elég lehet ahhoz, hogy valaki évente akár 30 millió forintot is megspóroljon. És hogy ezt hogyan is lehet egész pontosan elérni, arról Sipos András, a Re-Energy Kft. értékesítési vezetője tartott előadást a Property Investment Forum 2021 konferencián.

Fenntarthatóság: a komfort és a felelősség kéz a kézben jár

Fenntarthatóság: a komfort és a felelősség kéz a kézben jár

Amikor a légszennyezésről és az üvegházhatású gázok kibocsátásáról beszélünk, sokan elfelejtik, hogy az épületek a világ egyik legnagyobb szennyezői a globális kibocsátás 40%-áért felelve. Az épületeink környezetbaráttá tétele a fenntartható épületüzemeltetéssel kezdődik. Győri Gyula, a CPI Facility Management Kft. épületüzemeltetési igazgatója Property Investment Forum 2021 konferencián tartott előadása szerint a kérdés, hogy fenntartható megoldásokkal vajon meg tudjuk-e tartani a jelenlegi komfortszintünket.

Hol tart jelenleg a Városliget fejlesztése?

Hol tart jelenleg a Városliget fejlesztése?

A Városliget felújítása sokáig húzódott a politikai csatározás frontvonalában. A nagy társadalmi visszhang ellenére a projekt azonban töretlenül halad és ahogy teltek az évek úgy az emberek is egyre elfogadóbbak lettek a fejlesztés kapcsán. Jelinek Balázs, a Városliget Zrt. működési vezérigazgató-helyettese Portfolio Property Investment Forum 2021 konferenciáján tartott előadásán ismertette a projekt jelenlegi helyzetét és a park egyre bővülő funkcióit.

Lottó ötös tippjáték megjósolni, hogy mikor áll vissza teljesen a turizmus

Lottó ötös tippjáték megjósolni, hogy mikor áll vissza teljesen a turizmus

Mi vár a hotelpiacra? A moratórium lejártával átsöpör a szektoron a kegyetlen tisztítótűz? Lesznek a vesztesek mellett nyertesek? Hova készül az a sok száz szoba a mai napig? Mikor állhat vissza a turizmus a járvány előtti szintjére, és egyáltalán visszaáll-e? Ezekre a kérdésekre keresték a választ a Property Investment Forum szállodpiaci szakértői.

Az alumínium lenne a fenntarthatóság egyik kulcsa?

Az alumínium lenne a fenntarthatóság egyik kulcsa?

Amikor ingatlanokról és fenntarhtóságról beszélünk, meglepően kevés szó esik az épületek egyik legfontosabb elemeiről: a nyílászárókról. Amennyiben mégis szóba kerülnek, úgy általában azok hőszigetelő képességéről beszélünk, nem pedig arról, hogy milyen alapanyagból is készülnek egyáltalán. Utóbbi, cseppet sem elhanyagolható szempontról tartott előadást Csuka Milán, Reynaers Aluminium Kft. projektfejlesztője a Portfolio Property Investment Forum 2021 konferenciáján, melyből megtudhattuk, miért is kéne egyre inkább az alumínium felé fordulnunk.

Infláció szintű, vagy még magasabb áremelkedés a lakáspiacon: mit bírnak még el a lakásvásárlók?

Infláció szintű, vagy még magasabb áremelkedés a lakáspiacon: mit bírnak még el a lakásvásárlók?

Mit bírnak még el a lakásvásárlók? Egyre szigorúbb a szabályozás, drágul a kivitelezés, lassan lejár a moratórium, illetve az állami ingyen milliók és ösztönzők időszaka. Mi lesz a hazai lakáspiacon? Merre mennek az árak? Hogy alakulnak a bérleti díjak? Van bármi esély, hogy itthon is kialakuljon a bérlakásszektor, bővítve ezzel a bérlési lehetőségeket, vagy nincs is rá szükség, hisz Magyarországon már kiirthatatlan a tulajdonlási kényszer? Ezekről, és ehhez hasonló kérdésekről beszélgettek a lakáspiaci panel résztvevői a 2021-es Property Investment Forumon.

Mitől marad vonzó az ingatlan a befektetők szemében?

Mitől marad vonzó az ingatlan a befektetők szemében?

A koronavírus járvány gazdasági hatásait még mindig érezzük, ami a befektetői magatartást is alapjaiban határozza meg az ingatlanpiacon. A befektetési volumen a szereplők szerint idénre magára talál tavalyhoz képest, nagy kérdés viszont, hogy milyen eszközosztályok felé fordulnak majd a befektetők? Erről és a hazai likviditás kérdéséről is beszéltek a szakma szakértői a Portfolio Property Investment Forum 2021 konferenciájának egyik panelbeszélgetésén.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
18 éve nem látott ilyet Magyarország: dől a pénz azokhoz, akik félre tudnak tenni
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.