Gyökeresen átalakítják az ingatlanpiacot az unió fenntarthatósági követelményei

Gyökeresen átalakítják az ingatlanpiacot az unió fenntarthatósági követelményei

A Green Deal cselekvési terv célja, hogy az unió gazdasága 2050-re klímasemleges legyen, aminek eléréséhez különböző beruházásokat és finanszírozási eszközöket határoz meg. A célok elérését támogatja az EU Fenntartható Finanszírozási Akcióterve is, amely létrehozta a fenntartható tevékenységek egységes osztályozási rendszerét. Hogy mindez hogyan fogja átalakítani az ingatlanpiacot, arról Bukovszki Viktor, szenior tanácsadó, ABUD - Advanced Building and Urban Design beszélt a Sustainable World 2021 konferencián.

Minden, amit a hidrogéngazdaságról tudni érdemes

Minden, amit a hidrogéngazdaságról tudni érdemes

Az emberiség alapvető érdeke, hogy a karbonsemlegesség irányába haladjunk, ennek a szolgálatába állítható az energiahatékonyság és megújuló alapú energiatermelés mellett a hidrogéngazdaság is, amely még kevésbé van a fókuszban - hívta fel a figyelmet a Portfolio Sustainable World 2021 konferencián tartott előadásában Lengyel András.  A PwC Magyarország Energetikai- és közműszolgáltatási tanácsadás vezetője szerint a zöld hidrogén egyedülálló lehetőséget nyújt a dekarbonizációra olyan iparágakban, ahol a dekarbonizációs törekvések nehezen kivitelezhetőnek tűntek korábban.

Valóban a  fenntartható vállalatok a jövő vállalatai?

Valóban a fenntartható vállalatok a jövő vállalatai?

Milyen olyan zöld célokat tűzhet ki egy vállalat, amelyek valóban a fenntarthatóságot szolgálják? Mit tehet egy vállalat azért, hogy zöld céljait elérje? - ezekkel a kérdésekkel indította a Portfolio Sustainable World 2021 konferencia egyik kerekasztal-beszélgetését a moderátor, Kovács Emese, az MN6 Energiaügynökség WELL AP tanácsadója.

Aki uralni tudja az energiatárolást, az uralni fogja az energetikai szektort

Aki uralni tudja az energiatárolást, az uralni fogja az energetikai szektort

Az energiatároló az új napelem, a hidrogéné a jövő, a szélenergiát pedig csak a kormányzati hozzáállás hátráltatja - néhány állítás, melyben az energetikai szektorban érdekelt szakemberek jórészt egyetértettek a Portfolio Sustainable World 2021 konferenciájának energetikai panelbeszélgetésén. A diskurzus során a beszélgetőpartnerek érintették még az elszálló nyersanyagárak jelentette kihívásokat és a kiegyenlítő energia drágulásának problémáit is.

Cél a dekarbonizáció, de mit tehet az energiaipar?

Cél a dekarbonizáció, de mit tehet az energiaipar?

Mára globális egység alakult ki a karbonsemlegesség elérésére, amely drasztikus intézkedéseket követel meg. Az energiaiparban a kihívásokkal párhuzamosan rengeteg üzleti lehetőség is megjelenik a befektetői horizonton már rövid távon is. Az energiaiparban mindent át kell alakítani, erre pedig elképesztő mennyiségű pénz, befektetés szükséges. A Nemzetközi Energiaügynökség jelentése szerint 2030-ra ez 5 ezer milliárd dollár lesz évente, a globális GDP 0,4 százaléka - ismertette Molnár Gábor, a MET Asset Management üzletfejlesztési vezetője a Portfolio Sustainable World 2021 konferencián.

Így néz ki a gyakorlatban a zöldkötvény-kibocsátás

Így néz ki a gyakorlatban a zöldkötvény-kibocsátás

A zöld hitelek és zöld kötvények irányába egyre több ország és vállalat köteleződik el, miközben az ESG minősítésekhez kapcsolt befektetések elképesztő gyorsasággal törnek előre. A vállalatok ESG jelentései és a zöldkötvény-kibocsátás mind arra ösztönzik a döntéshozókat, hogy kétszer is meggondolják a jövőbeli beruházási terveiket, miközben a klíma, és az átalakulással járó kockázat egy eddig ismeretlen veszélyforrásként bukkant fel. Eljött a pénzügyek és a fenntarthatóság szimbiózisának az ideje.

Futótűzként terjed a fenntarthatóság a magyar cégeknél, de lenne még élet a zöld kötvényen túl is

Futótűzként terjed a fenntarthatóság a magyar cégeknél, de lenne még élet a zöld kötvényen túl is

Egyre több vállalat fektet nagy hangsúlyt a fenntarthatósági és ESG-szempontok beépítésébe a mindennapi működésbe, a Portfolio Sustainable World 2021 konferencián megszólaló szakértők szerint finanszírozási oldalról sokkal jobb feltételekhez jutnak azok a cégek, amelyek beépítik szemléletükbe a zöld iránt. Csakhogy a környezeti szempont mellett vannak egyéb terültek, ahol ég gyerekcipőben járunk: itthon például van már több zöld kötvény kibocsátás, de social bondokról vajmi keveset hallani.

Jelentős átalakulás vette kezdetét: ennyi műanyagszívószálat vált ki döntésével a McDonald's

Jelentős átalakulás vette kezdetét: ennyi műanyagszívószálat vált ki döntésével a McDonald's

Évtizedek óta nem látott átalakulás vette most kezdetét, az EU-s és a kormány által vállalt klímastratégia nagy terhet, de egyben lehetőséget is teremt a piac minden szereplője számára. A rövid távú szemlélet egy ilyen volumenű átrendeződésnél már nem működik, minden nap a hosszú távon fenntartható működés kell, hogy a legfőbb cél legyen. De vajon hogyan alakítja át az erőviszonyokat a gyorsan reagálók előnye és a bizonytalanok időhúzása? Mi az iparági nagyvállalatok terve, ha a fenntartható világba passzolva meg akarják tartani, vagy tovább növelni a tekintélyüket? És honnan lesz ehhez forrás? Többek között ezeket a kérdéseket járták körül a Sustainable World 2021 konferencia első szekciójának szakértői.

Steiner Attila:

Steiner Attila: "Túl nagy luxus lenne kivonni magunkat a felelősség alól"

Ugyan Magyarország kibocsátása csak csepp a globális tengerben, mégsem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy kivonjuk magunkat a felelősség alól - hangsúlyozta Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a Portfolio Sustainable World 2021 konferenciáján. Ennek megfelelően a kormány a hétvégén fogadta el a Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiát is, melynek részleteit most meg is osztotta velünk az államtitkár.

Beatriz Yordi: a klímasemlegesség elérését úgy kell megvalósítani, hogy senkit sem hagyunk hátra

Beatriz Yordi: a klímasemlegesség elérését úgy kell megvalósítani, hogy senkit sem hagyunk hátra

Az Európai Bizottság még július 14-én mutatta be az új uniós klímacsomagot, amely számos javaslatot tartalmazott arra vonatkozóan, hogy hogyan lehetne elérni 2030-ra a korábban kitűzött 55 százalékos kibocsátáscsökkentést. Ehhez számos területen szükséges a szigorítás beleértve a villamosenergia-termelést, a közlekedést, a fűtést és az ipari termelést. Emellett javítani kell az energiahatékonyságot, növelni kell a megújulók részarányát és támogatni az alternatív megoldásokat, mint amilyen a tiszta hidrogén vagy a biomassza. Fontos azonban, hogy a klímasemlegesség elérése egy szociálisan fair átmenet legyen, ahol senkit sem hagyunk hátra - mondta el Beatriz Yordi, az Európai Bizottság klímaügyi főigazgatóságának igazgatója a Portfolio Sustainable World 2021 konferenciájának nyitóelőadásában.

Karbonsemlegesek lesznek a Portfolio konferenciái

Karbonsemlegesek lesznek a Portfolio konferenciái

A klímaváltozás döbbenetes károkat okoz, ezért rendkívül fontos, hogy a cégek, iparági szereplők felismerjék felelősségüket és minél gyorsabban meghatározzák és megvalósítsák fenntarthatósági célkitűzéseiket. A Portfolio eddig is nagy figyelmet fordított a környezeti terhelés minimalizálására, most pedig, a karbonlábnyom kiszámítása után, a Strive – és különböző széndioxid-semlegesítő hatású projektek – segítségével karbonsemlegessé teszi őszi konferenciáit.

A csomagolásmentes piacon a Hell:

A csomagolásmentes piacon a Hell: "Mi szeretnénk lenni a benchmark”

Az elmúlt évtizedben, és különösképpen az elmúlt néhány évben, rendkívüli módon felerősödtek az éghajlatváltozás kézzelfogható hatásai, ezzel párhuzamosan pedig globálisan is megindult egy közös tenni akarás. Így már egyértelműen látszik, hogy most is, és az előttünk álló években is központi téma lesz, hogy a gazdaságok, a vállalatok, a szervezetek, vagy akár az egyének hogyan tudnak karbonsemlegesek lenni, és hogyan tudnak a klímaváltozáshoz alkalmazkodni. A "Hogyan?" kérdésekre a választ a körforgásos gazdasági modell alkalmazása, a zöldinnováció, a zöld finanszírozások, a fenntarthatóságot támogató technológiai újdonságok adják. Mindezek gyakorlati megvalósításáról, a fenntartható működés előnyeiről, a csomagolásmentes jövőről, és egy hazai italgyártó nagyvállalat céljairól beszélgettünk Mihály Eszterrel, a Hell Energy CSR Managerével.

Készül a bankszektor: gyors és drasztikus lépésre kényszerülnek a gazdasági szereplők

Készül a bankszektor: gyors és drasztikus lépésre kényszerülnek a gazdasági szereplők

Sok vállalatnak okoz fejtörést, hogy milyen módon, miből és milyen szabályoknak megfelelően induljon el a fenntarthatóság útján. Nem is csoda, hiszen egy hosszú távú, több évtizedre szóló jó döntést kell most meghozni, aminek a következményei rövid távon akár "fájdalmasak" is lehetnek sok gazdasági szereplő számára. A klímacélok elérése kapcsán beszélgettünk az energiaszektor átalakulásáról, a szén-dioxid-kvóta árának emelkedéséről, a magyar mezőgazdaság által használható eszközökről, az ingatlanpiac egyes új szabályozásairól és a banki szerepvállalásról, Pókos Gergellyel, az OTP Bank Zöld Program Igazgatóságának vezetőjével.

Eddig nem létező ágazatok jelenhetnek meg, és a munkaerőpiac gondjai is megoldódhatnak

Eddig nem létező ágazatok jelenhetnek meg, és a munkaerőpiac gondjai is megoldódhatnak

A Széchényi Egyetemen működő Greenology Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközpont keretében, megalakult a hazai építésgazdasági szakmai szervezeteket tömörítő Zöldinnovációs Építésgazdasági Kerekasztal. A Tudásközpont vezetője Prof. Dr. Boros Anita elmondta, hogy a zöldinnovációk segítségével versenyképesebbé válhatnak a vállalatok, zöldebbé a már meglévő, működő iparágak, és új, eddig nem létező ágazatok is létrejöhetnek a gazdaságban, amely a munkaerőpiacon is megmutatkozik.

Kiemelt figyelmet kap a kormánytól az elektromos közlekedés

Kiemelt figyelmet kap a kormánytól az elektromos közlekedés

A klíma- és természetvédelmi akcióterv egyik legfontosabb eleme a közlekedés elektrifikációja - mondta Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára kedden a Volánbusznak átadott 40 Mercedes-Benz eCitaro elektromos autóbusz budapesti bemutatóján.

  • 1
  • 2
Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Jön a felturbózott szuperállampapír! Itt vannak a részletek
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.