A nagyvállalatokon a világ szeme: nagy lökést kaphatnak a fenntarthatósági célok

A nagyvállalatokon a világ szeme: nagy lökést kaphatnak a fenntarthatósági célok

"A jövőnk szempontjából a fenntarthatóság a legfontosabb, ami nem fenntartható, az el fog veszni és nem lesz követhető út a jövő számára. Bátorítunk mindenkit, hogy lépjen erre az útra, mert a hosszú távú működés csak fenntarthatósággal képzelhető el. A nagyvállalatok financiális szempontból könnyebben képesek odaállni ezekhez a problémákhoz, fontos az ő útmutató szerepük. Mindig a nagyvállalati szektor tudja elkezdeni, utat mutat, és követni fogja őt a közép- és kisvállalati szektor is" - mondta el Mécs Imre, a Solar Markt Csoport elnöke a Portfolio Green Awards díjátadón, ahol egyben átadta az "Év Zöld Nagyvállalata" kategória győztesének, az Auchan Magyarországnak járó díjat. Varga-Futó Ildikó, az Auchan Magyarország kommunikációs igazgatója elmondta, hogy nagyon büszkék erre a díjra és nagyon jó visszajelzés azzal kapcsolatban, hogy a több éve elindított ESG stratégiájuk kivitelezése jó úton jár. Ennek a három legfontosabb pillére: az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem, a műanyagmentesítés, valamint a karbonlábnyomuk csökkentése.   Címlapkép forrása: Stiller Ákos/Portfolio

Az együttműködés és a közösség ereje hozza magával a legjobb zöld innovációkat

Az együttműködés és a közösség ereje hozza magával a legjobb zöld innovációkat

"A világ már a fenntarthatóságról szól, ez lett a fő új irány. Példamutató magatartású szervezeteket is lehet már látni. Mi hiszünk az együttműködésben, a közösség erejében, ezért is jött létre az együttműködésen alapuló Green Cloud termékünk, szolgáltatásunk. Rengeteg ilyen hasonló partnerség, barátság, inspiráció született, ez maga után fogja vonni, hogy egyre több jó megoldás születik" - mondta el Károlyi Zsuzsanna, az E.ON Hungária Márka- és Marketing vezetője a Portfolio Green Awards díjátadón, ahol átadta az "Év Zöld Innovációja" díjat a nyertes Filamania Kft. vezetőjének. Bodnár Zsolt elmondta, hogy hat évvel ezelőtt volt egy álmuk, aminek egy részét már megvalósították: létrehoztak egy zöld, visszaforgatható terméket, ami biopolimerből indul ki, ipari felhasználásra alkalmas, de még nagyon sok további lehetőséget is rejt. Címlapkép forrása: Stiller Ákos/Portfolio

A nyakunkon lévő válság nem lassítja, hanem felgyorsítja a gazdaság zöld átállását és az olcsóbb energiatermelést

A nyakunkon lévő válság nem lassítja, hanem felgyorsítja a gazdaság zöld átállását és az olcsóbb energiatermelést

"A zöld finanszírozás az egyik nagyon felkapott téma jelenleg, a másik a küszöbön álló gazdasági válság, illetve ezeknek az összefüggései. Az OTP-nél azt gondoljuk - amit a Sustainable World konferencia is megerősít - hogy a gazdaság zöld átállása nemhogy leállna, hanem fel fog gyorsulni a válság hatására, hiszen azok a beruházások, amelyek szükségesek ahhoz, hogy energiahatékonyabbak legyünk, valamint olcsóbban és fenntarthatóbb módon termeljünk energiát, szintén felgyorsulnak. Egyre nagyobb igény van erre. Azt is látjuk, hogy nemcsak a vállalatok, hanem a lakosság részéről is egyre nagyobb az érdeklődés főleg az ingatlanok felújítása, és azok energiahatékonyabbá tétele iránt" - mondta el Pókos Gergely, az OTP Bank, Zöld Program Igazgatóság ügyvezető igazgatója.

A bankszektorba is betört a karbonlábnyom-csökkentési trend

A bankszektorba is betört a karbonlábnyom-csökkentési trend

"A Magyar Bankholding elkezdte megvalósítani a nemrég elfogadott ESG stratégiáját, piacvezetők szeretnénk ebben lenni. Ezért is kiemelten fontos számunkra, hogy részt vegyünk minden olyan kezdeményezésben, ami az ESG-t, a fenntarthatósági szempontokat, a karbonlábnyom csökkentését célul tűzi ki. Elkezdtük csökkenteni a karbonlábnyomunkat, az egyik fő aspirációnk, hogy karbonsemleges irányba mozduljunk el. A zöld pénzügyekben is szeretnénk élen járni, ezért fejlesztjük a zöld finanszírozási termékeinket. Véleményem szerint az ügyfelek keresni fogják azokat a finanszírozási lehetősegeket, amelyek olcsóbbak a piacon lévőknél, tehát valamilyen szempontból támogatott konstrukciók, másrészt segítik a zöld felhasználását is ezeknek a pénzeknek" - mondta el Puskás András, a Magyar Bankholding elnöki főtanácsadója a Portfolio Green Awards díjátadón.

Új lakás vagy a régi épületek felújítása? – Nehéz kérdés az ingatlanpiac fenntarthatósága

Új lakás vagy a régi épületek felújítása? – Nehéz kérdés az ingatlanpiac fenntarthatósága

A Sustainable World 2022 konferencia építőpari és ingatlanpiaci blokkjában a fenntarthatóság mérhetőségéről és szerepéről, az új és használt ingatlanokban rejlő lehetőségekről, valamint az automatizáció és az edukáció kapcsolatáról beszélgettek a szakértők. Az egy előadás és két panelbeszélgetés során többek között szóba jött, az egységes fenntarthatósági szabályozások és az ember központú ingatlanok megalkotásának jelentősége.

Magas alapkamat, elszálló beruházási költségek: megdrágultak a napenergiás projektek

Magas alapkamat, elszálló beruházási költségek: megdrágultak a napenergiás projektek

A napenergia, a tárolás, a hálózatfejlesztés, az ellátásbiztonság, a megemelkedett beruházási költségek és biodiverzitás volt fókuszban a Sustainable World konferencia egyik délutáni panelbeszélgetésében. Az ellátási láncok okozhatnak-e fennakadásokat a naperőművek elterjedésében? Az új rendelkezések megoldást jelentenek a szabályozásban vagy csak eltolják az erőművek belépési idejét? Mi lesz az akkumulátorok sorsa? - ezekre a kérdésekre keresték a választ a résztvevők.

Átalakulhat 12 000 magyar munkahely, de ezzel mi is jól járhatunk

Átalakulhat 12 000 magyar munkahely, de ezzel mi is jól járhatunk

„Magyarországon 12 000 munkavállaló foglalkozik számlarögzítéssel, azaz a digitálisan létrehozott számlákat kinyomtatják, kipostázzák, aláírjak majd újra digitalizálják. Ezt a technológiát már a 19. században is ismerték, telefonközpontnak hívták, és alig 90 évig működött.” – mondta Poór Károly, a Dataxo Group Zrt. vezérigazgatója a Sustainable World 2022 konferencián. A előadó szerint a számlarögzítéssel foglalkozó állások jelentős része megszűnhet a közeljövőben, aggodalomra azonban semmi ok, a digitalizáció számos új lehetőséget tartogat a munkavállalók számára, és jelentősen hatékonyabbá teheti a vállalatok működését. A fenntarthatóságról és az oda vezető útról szóló blokkban szó volt továbbá arról, hogy a Microsoft hogyan érheti el céljait, és hogyan képes a felhasználóit, és partnereit is a fenntartható működésre motiválni.

Attól, hogy valami újrahasznosítható, nem biztos, hogy újra is hasznosítják - A döntés a te kezedben is van

Attól, hogy valami újrahasznosítható, nem biztos, hogy újra is hasznosítják - A döntés a te kezedben is van

A Párizsi Egyezmény óta több mint 500 milliárd tonna nyersanyagot használtunk fel világszerte, és a túllövés napja egyre előrébb kerül. Míg a 90-es években október 11-én értük el az éves túlfogyasztás szintjét, addig tavaly ugyanez már júliusban bekövetkezett. A megoldást a körforgásos gazdaság jelentheti, vagyis az említett nyersanyagok visszaforgatása a gazdaságba. Hogy hogy állunk ebben, arról a Portfolio Sustainable World 2022 konferencia negyedik szekciójában beszélgettek a szakértők.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Minden tojás ugyanabba a kosárba? Olyan nagyhatalommá válik Magyarország, aminek csúnya vége lehet
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.