A nagyvállalatokon a világ szeme: nagy lökést kaphatnak a fenntarthatósági célok

A nagyvállalatokon a világ szeme: nagy lökést kaphatnak a fenntarthatósági célok

"A jövőnk szempontjából a fenntarthatóság a legfontosabb, ami nem fenntartható, az el fog veszni és nem lesz követhető út a jövő számára. Bátorítunk mindenkit, hogy lépjen erre az útra, mert a hosszú távú működés csak fenntarthatósággal képzelhető el. A nagyvállalatok financiális szempontból könnyebben képesek odaállni ezekhez a problémákhoz, fontos az ő útmutató szerepük. Mindig a nagyvállalati szektor tudja elkezdeni, utat mutat, és követni fogja őt a közép- és kisvállalati szektor is" - mondta el Mécs Imre, a Solar Markt Csoport elnöke a Portfolio Green Awards díjátadón, ahol egyben átadta az "Év Zöld Nagyvállalata" kategória győztesének, az Auchan Magyarországnak járó díjat. Varga-Futó Ildikó, az Auchan Magyarország kommunikációs igazgatója elmondta, hogy nagyon büszkék erre a díjra és nagyon jó visszajelzés azzal kapcsolatban, hogy a több éve elindított ESG stratégiájuk kivitelezése jó úton jár. Ennek a három legfontosabb pillére: az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem, a műanyagmentesítés, valamint a karbonlábnyomuk csökkentése.   Címlapkép forrása: Stiller Ákos/Portfolio

Az együttműködés és a közösség ereje hozza magával a legjobb zöld innovációkat

Az együttműködés és a közösség ereje hozza magával a legjobb zöld innovációkat

"A világ már a fenntarthatóságról szól, ez lett a fő új irány. Példamutató magatartású szervezeteket is lehet már látni. Mi hiszünk az együttműködésben, a közösség erejében, ezért is jött létre az együttműködésen alapuló Green Cloud termékünk, szolgáltatásunk. Rengeteg ilyen hasonló partnerség, barátság, inspiráció született, ez maga után fogja vonni, hogy egyre több jó megoldás születik" - mondta el Károlyi Zsuzsanna, az E.ON Hungária Márka- és Marketing vezetője a Portfolio Green Awards díjátadón, ahol átadta az "Év Zöld Innovációja" díjat a nyertes Filamania Kft. vezetőjének. Bodnár Zsolt elmondta, hogy hat évvel ezelőtt volt egy álmuk, aminek egy részét már megvalósították: létrehoztak egy zöld, visszaforgatható terméket, ami biopolimerből indul ki, ipari felhasználásra alkalmas, de még nagyon sok további lehetőséget is rejt. Címlapkép forrása: Stiller Ákos/Portfolio

A nyakunkon lévő válság nem lassítja, hanem felgyorsítja a gazdaság zöld átállását és az olcsóbb energiatermelést

A nyakunkon lévő válság nem lassítja, hanem felgyorsítja a gazdaság zöld átállását és az olcsóbb energiatermelést

"A zöld finanszírozás az egyik nagyon felkapott téma jelenleg, a másik a küszöbön álló gazdasági válság, illetve ezeknek az összefüggései. Az OTP-nél azt gondoljuk - amit a Sustainable World konferencia is megerősít - hogy a gazdaság zöld átállása nemhogy leállna, hanem fel fog gyorsulni a válság hatására, hiszen azok a beruházások, amelyek szükségesek ahhoz, hogy energiahatékonyabbak legyünk, valamint olcsóbban és fenntarthatóbb módon termeljünk energiát, szintén felgyorsulnak. Egyre nagyobb igény van erre. Azt is látjuk, hogy nemcsak a vállalatok, hanem a lakosság részéről is egyre nagyobb az érdeklődés főleg az ingatlanok felújítása, és azok energiahatékonyabbá tétele iránt" - mondta el Pókos Gergely, az OTP Bank, Zöld Program Igazgatóság ügyvezető igazgatója.

A bankszektorba is betört a karbonlábnyom-csökkentési trend

A bankszektorba is betört a karbonlábnyom-csökkentési trend

"A Magyar Bankholding elkezdte megvalósítani a nemrég elfogadott ESG stratégiáját, piacvezetők szeretnénk ebben lenni. Ezért is kiemelten fontos számunkra, hogy részt vegyünk minden olyan kezdeményezésben, ami az ESG-t, a fenntarthatósági szempontokat, a karbonlábnyom csökkentését célul tűzi ki. Elkezdtük csökkenteni a karbonlábnyomunkat, az egyik fő aspirációnk, hogy karbonsemleges irányba mozduljunk el. A zöld pénzügyekben is szeretnénk élen járni, ezért fejlesztjük a zöld finanszírozási termékeinket. Véleményem szerint az ügyfelek keresni fogják azokat a finanszírozási lehetősegeket, amelyek olcsóbbak a piacon lévőknél, tehát valamilyen szempontból támogatott konstrukciók, másrészt segítik a zöld felhasználását is ezeknek a pénzeknek" - mondta el Puskás András, a Magyar Bankholding elnöki főtanácsadója a Portfolio Green Awards díjátadón.

Új lakás vagy a régi épületek felújítása? – Nehéz kérdés az ingatlanpiac fenntarthatósága

Új lakás vagy a régi épületek felújítása? – Nehéz kérdés az ingatlanpiac fenntarthatósága

A Sustainable World 2022 konferencia építőpari és ingatlanpiaci blokkjában a fenntarthatóság mérhetőségéről és szerepéről, az új és használt ingatlanokban rejlő lehetőségekről, valamint az automatizáció és az edukáció kapcsolatáról beszélgettek a szakértők. Az egy előadás és két panelbeszélgetés során többek között szóba jött, az egységes fenntarthatósági szabályozások és az ember központú ingatlanok megalkotásának jelentősége.

Magas alapkamat, elszálló beruházási költségek: megdrágultak a napenergiás projektek

Magas alapkamat, elszálló beruházási költségek: megdrágultak a napenergiás projektek

A napenergia, a tárolás, a hálózatfejlesztés, az ellátásbiztonság, a megemelkedett beruházási költségek és biodiverzitás volt fókuszban a Sustainable World konferencia egyik délutáni panelbeszélgetésében. Az ellátási láncok okozhatnak-e fennakadásokat a naperőművek elterjedésében? Az új rendelkezések megoldást jelentenek a szabályozásban vagy csak eltolják az erőművek belépési idejét? Mi lesz az akkumulátorok sorsa? - ezekre a kérdésekre keresték a választ a résztvevők.

Átalakulhat 12 000 magyar munkahely, de ezzel mi is jól járhatunk

Átalakulhat 12 000 magyar munkahely, de ezzel mi is jól járhatunk

„Magyarországon 12 000 munkavállaló foglalkozik számlarögzítéssel, azaz a digitálisan létrehozott számlákat kinyomtatják, kipostázzák, aláírjak majd újra digitalizálják. Ezt a technológiát már a 19. században is ismerték, telefonközpontnak hívták, és alig 90 évig működött.” – mondta Poór Károly, a Dataxo Group Zrt. vezérigazgatója a Sustainable World 2022 konferencián. A előadó szerint a számlarögzítéssel foglalkozó állások jelentős része megszűnhet a közeljövőben, aggodalomra azonban semmi ok, a digitalizáció számos új lehetőséget tartogat a munkavállalók számára, és jelentősen hatékonyabbá teheti a vállalatok működését. A fenntarthatóságról és az oda vezető útról szóló blokkban szó volt továbbá arról, hogy a Microsoft hogyan érheti el céljait, és hogyan képes a felhasználóit, és partnereit is a fenntartható működésre motiválni.

Attól, hogy valami újrahasznosítható, nem biztos, hogy újra is hasznosítják - A döntés a te kezedben is van

Attól, hogy valami újrahasznosítható, nem biztos, hogy újra is hasznosítják - A döntés a te kezedben is van

A Párizsi Egyezmény óta több mint 500 milliárd tonna nyersanyagot használtunk fel világszerte, és a túllövés napja egyre előrébb kerül. Míg a 90-es években október 11-én értük el az éves túlfogyasztás szintjét, addig tavaly ugyanez már júliusban bekövetkezett. A megoldást a körforgásos gazdaság jelentheti, vagyis az említett nyersanyagok visszaforgatása a gazdaságba. Hogy hogy állunk ebben, arról a Portfolio Sustainable World 2022 konferencia negyedik szekciójában beszélgettek a szakértők.

Repülő autók? - A jövő közlekedése egyszerűbb, mint gondolnánk

Repülő autók? - A jövő közlekedése egyszerűbb, mint gondolnánk

„Nem csak a közlekedési eszközök határozzák meg, hogy mennyire utazunk fenntarthatóan, mindenki számára más megoldás működik a legjobban, ezért nem szabad elvből elvetnünk egy járművet sem, a környezettudatos közlekedésre ugyanis nincs egy jó válasz” – mondta Balogh Szabolcs az MVM Mobiliti Kft. ügyvezetője a Sustainable World 2022 konferencia koradélutáni panelbeszélgetésén. A fenntartható közlekedéssel foglalkozó blokk részét képezte még Sütő Anna, a Datalyze ügyvezetőjének előadása a fiatalok közlekedési attitűdjeiről.

Ez lehet a jó megoldás a magas energiaárak ellen

Ez lehet a jó megoldás a magas energiaárak ellen

Nemcsak Magyarországon központ téma a napelemparkok létesítése. Mostanra az Egyesült Királyságban is 14 gigawatt kapacitás működik, de 2035-re a tervek szerint ez 70 gigawattra fog emelkedni. A napelemparkok ökológiai hatásairól a Portfolio Sustainable World 2022 konferencia harmadik szekciójában Hannah Montag, Principal Ecologist, Clarkson & Woods Ltd beszélt. Hogy a magas energiaárak ellen mi lehet a jó megoldás, arról pedig Losonczy Géza, Associate Partner, KPMG tartott előadást, aki bemutatta a hosszú távú szerződések, úgynevezett PPA-k működését.

Megvannak a 2022-es év Green Awards nyertesei! - A leginnovatívabb és zöld programokat díjaztuk

Megvannak a 2022-es év Green Awards nyertesei! - A leginnovatívabb és zöld programokat díjaztuk

Az ország legjobb „zöld” projektjeit díjaztuk a mai Sustainable World konferencián, összesen 5 kategóriában. A „Green Awards” különböző kategóriáit 2022-ben indítottuk elsőként útnak, a Magyar Bankholding, a Solar Markt, az E.ON Hungária, a PwC Magyarország, és a Portfolio Csoport közös támogatásával. A díjátadó eseményünk lezajlott, mutatjuk, a leginnovatívabb vállalatokat és ötleteket, azaz a Green Awards győzteseit.

10 éven belül villamosenergia-exportőrökké válhatunk, ha ezt az irányt követjük

10 éven belül villamosenergia-exportőrökké válhatunk, ha ezt az irányt követjük

"Jelenleg a Magyarországon felhasznált energia negyede származik itthonról, a megújulókra való átállással viszont 2050-re ez 76%-ra növekedhet. Mindez nemhogy nem csökkenti a GDP-t, hanem éves szinten 2-2,5%-kal növelheti annak növekedési ütemét, illetve további 80-100 ezer munkahelyet adhat hozzá a gazdasághoz" - mondta Békés Márton, a McKinsey&Company Associate Partnere a Sustainable World 2022 konferencia délutáni szekciója során tartott előadásában. A szekcióban a fenntarthatósági stratégiáról, illetve a klímacélok kialakításának paradigmaváltásáról is szó volt.

Kimondta az államtitkár: a gázfogyasztás luxussá vált - Mi lehet a jó megoldás?

Kimondta az államtitkár: a gázfogyasztás luxussá vált - Mi lehet a jó megoldás?

Rivaldafénybe került az energiapiac, de sok még a nyitott kérdés. Mi lesz a megújuló – például a napenergiához – szükséges hálózatfejlesztéssel? Mikor és hogyan lesz megoldott az energiatárolás kérdése vagy a zöld hidrogéntől várt nagy előrelépés? Többek között ezeket a kérdéseket boncolgatták a Portfolio Sustainable World 2022 konferencia harmadik szekciójának szakértői.

Hiába a válságos idők, a zöld beruházásokat továbbra is fogja finanszírozni a bankrendszer

Hiába a válságos idők, a zöld beruházásokat továbbra is fogja finanszírozni a bankrendszer

"A zöld beruházásokat továbbra is fogja finanszírozni a bankrendszer, ahogy zöldül a világ, úgy egyre több ilyen beruházás lesz" - mondta Pókos Gergely, az OTP Bank Zöld Program Igazgatóságának ügyvezető igazgatója a Sustainable World 2022 konferencia zöld finanszírozással foglalkozó panelbeszélgetésén. A beszélgetés sorába felmerült, hogy mit tud tenni a Budapesti Értéktőzsde a fenntarthatóság támogatása érdekében, illetve hol állunk a zöld államkötvényekkel. Esett még szó a zöld projektek finanszírozásáról mind kivitelező, mind hitelező oldaláról.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Olyat tett a magyar lakosság, amit senki más Európában: itt a friss államadósság-lista
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.