Engedélyezték a gigaüzletet az acéliparban

A Thyssenkrupp bejelentette, hogy felügyelőbizottsága engedélyezte az acélrészleg 20 százalékának eladását Daniel Kretinsky cseh milliárdos részére. A német iparvállalat tájékoztatása szerint Siegfried Russwurm, a testület elnöke extra szavazattal járult hozzá a döntéshez, amely egy patthelyzetet oldott fel. Ez a lépés összhangban van a német vállalati irányítási jogszabályokkal.

Több mint két évtizede nem volt ennyi sztrájk

Több mint két évtizede nem volt ennyi sztrájk

23 éve nem volt ennyi sztrájk az Egyesült Államokban, mint tavaly. A szakszervezetek többek között jelentős béremelésekért, juttatásokért és jobb munkakörülményekért küzdöttek a munkavállalók számára.

Négynapos munkahét bevezetésén gondolkodnak északi szomszédunkban

Négynapos munkahét bevezetésén gondolkodnak északi szomszédunkban

Hamarosan bevezetheti Szlovákia a négynapos munkahetet – jelentette ki a davosi Világgazdasági Fórumon Robert Fico. A szlovák kormányfő kiemelte, hogy egyelőre csak kísérleti jelleggel lépne életbe a változás. A szakszervezetek támogatják az elképzelést, de a szlovák munkaadók felháborodtak - írja az Infostart.

Elon Musk beperelt egy egész országot

Elon Musk beperelt egy egész országot

A Tesla hétfőn pert indított a Svéd Közlekedési Ügynökség, valamint a svéd államot, miután a postai dolgozók akadályozni kezdték a cég autóihoz tartozó rendszámtáblák kiszállítását azután, hogy Elon Musk nem hajlandó aláírni az autós szakszervezetek kollektív szerződését.

1991 óta nem látott sztrájk készül Las Vegas-ban

1991 óta nem látott sztrájk készül Las Vegas-ban

Nagyjából 35.000 Las Vegas-i vendéglátóipari dolgozó készül sztrájkba lépni november 10-én az MGM Resorts International, a Caesars Entertainment és a Wynn Resorts ellen a munkaszerződések miatt - írja a Reuteres.

Hivatalos: 100 ezer forint pluszt kaphatnak idén a legkevesebbet keresők

Hivatalos: 100 ezer forint pluszt kaphatnak idén a legkevesebbet keresők

Bérkérdésekről tárgyalt a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) szerdán, a munkavállalók és a munkaadók kezdeményezték, hogy az idei infláció ellentételezésére a munkaadók adó- és járulékmentesen adhassanak a dolgozóknak egyszeri, 100 ezer forint juttatást az idén.

Elsöprő erővel lépnek fel a fiatalok: saját kezükbe veszik a sorsukat

Elsöprő erővel lépnek fel a fiatalok: saját kezükbe veszik a sorsukat

A szakszervezeti tagság jelentősen csökkent az elmúlt időszakban. A fiatal munkavállalók azonban szervezkednek, és arra kényszerítik a vállalatokat, hogy felnőjenek a feladathoz, ami a jobb körülmények megteremtését illeti. A Z-generáció kreativitása, és az ennek nyomán születő a mémek pedig kifogják a szelet a félelemmel teli konfliktuskezelési kultúra hajójából.

Hamarosan megugorhat a gázár

Hamarosan megugorhat a gázár

Rövidesen feszült helyzet alakulhat ki az amúgyis szűkös globális gázpiacon az ausztrál földgázüzemeknél induló sztrájkok miatt - mondták el a CNBC-nek energiaipari elemzők, akik attól tartanak, hogy a termelés hosszabb leállása miatt a globális kínálat tovább szűkülhet, ennek következtében pedig az európai árak jelentősen emelkedhetnek.

Alapjogot sérthet az új kormányzati  tervezet - sok dolgozót érint

Alapjogot sérthet az új kormányzati tervezet - sok dolgozót érint

Már meghallgatható a Portfolio Checklist csütörtöki adása. A műsor első részében azzal a törvénytervezettel foglalkoztunk, amely könnyítene a munkavédelmi oktatás szabályain, és amely kiváltotta a szakszervezetek haragját. Vendégünk volt Dudás Katalin, jogász az Országos Munkavédelmi Bizottság munkavállalói oldalának ügyvivője. A második részben Kína uniós terjeszkedéséről volt szó, amely leginkább a német ipar számára veszélyes, de hat az egész belső piacra is. Erről Szabó Dánielt, a Portfolio uniós ügyekkel foglalkozó elemzőjét kérdeztük.

Tizenöt százalékos minimálbér-emelést szeretnének a szakszervezetek 2024-től

Tizenöt százalékos minimálbér-emelést szeretnének a szakszervezetek 2024-től

Lemondanának az évközi minimálbér-emelésről a szakszervezetek, ha cserébe jelentős bérfejlesztést kapnak januártól. Míg a munkavállalói szervezeteket tömörítő Liga 15%-os emelésben látja a fizetések vásárlóerejének megőrzését, addig a munkáltatók 10%-ot szeretnének adni a következő év elejétől - számolt be róla az rtl.hu.

Az oktatási érdekképviseletekkel tárgyalt a kormány a státusztörvényről

Az oktatási érdekképviseletekkel tárgyalt a kormány a státusztörvényről

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár négy érdekképviseleti szervezetet – a PSZ mellett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét (PDSZ), a Nemzeti Pedagógus Kart és a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetét – hívta a Belügyminisztériumba, hogy a státusztörvény végrehajtási rendeletének tervezetéről egyeztessenek.  A szakszervezetek képviselői bő két órát tárgyaltak Maruzsával. Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke a Telexnek azt mondta, szerinte nagyjából annyira volt nyitott Maruzsa a felvetésekre, mint amikor tavasszal a státusztörvény tervezetéről egyeztettek.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagyon gyorsan terjed egy régi-új fertőzés Magyarországon - Ezt kell tenni, hogy megelőzzük a halálos bajt!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.