Az ország, amelynek annyi pénze van, hogy már nem tud vele mit kezdeni

2018. április 17. 13:30    
nyomtatás
 
Sok dolog miatt irigyelhetjük Dániát, ez a lista most még egy elemmel bővült: a skandináv országnak annyi tartaléka és olyan alacsony az adóssága, hogy már nem tud mit kezdeni a pénzével. Sőt, már az okoz problémát, hogy a negatív kamat miatt drága a tartalékot tartani.

Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Átlátható, közvetlen. Kérje demószámláját még ma!

A múlt hónapban 207 milliárd koronára (34 milliárd dollár) emelkedett a dán kormányzat betétje, ami a jegybanknál van elhelyezve - írja a Bloomberg. Ez az utóbbi három év legmagasabb adata, illetve duplája a célnak. Sokan örülnének ennek, Dániában azonban a jegybanki alapkamat jelenleg mínusz 0,65 százalék, vagyis a kormánynak milliókba kerül a betét fenntartása még akkor is, ha ezt a kamatot a jegybanknak kell kifizetnie. Közben a dán GDP-arányos adósság alig fele az európai átlagnak, ami likviditási problémát okoz a kötvénypiacon.

A fenti két tényező kombinációja okoz most fejfájást az illetékeseknek: egyrészt le kellene építeni a kormány tartalékát, másrészt viszont emelni kellene a kötvénypiaci likviditást.


A kettő együtt pedig nehéz, hiszen ha a logikus utat választják, és a tartalékból visszafizetik az adósságukat, akkor azzal még jobban kiszárad a kötvénypiac.

A dán adósságkezelő már egy évvel ezelőtt elkezdett azért fizetni az elsődleges forgalmazóknak, hogy növeljék a forgalmukat a kötvénypiacon. Ezzel sikerült csökkenteni a marzsokat. A múlt héten aztán a kormány újabb lépésre szánta el magát: 3,6 milliárd koronányi olyan értékpapírt vettek meg, amit a KommuneKredit bocsátott ki, mely a helyi önkormányzatok tulajdonában van. Vagyis gyakorlatilag a helyhatóságok adósságát vásárolta vissza az állam, hogy ezzel is költse a pénzt. Az alacsony likviditás miatt ugyanis állampapírt nem tudnak visszavásárolni, ahogy már említettük.

2017.03.21 15:43 Egy európai állam teljesen visszafizette devizaadósságát


A címlapkép forrása: Shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Portfólió menedzser
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium