Ez már tényleg őrület: tovább szakadnak a magyar hozamok!

2019. augusztus 14. 14:43  english version   
nyomtatás
 
Szerdán újabb 22 bázispontot esett a magyar tízéves referenciahozam, így már 1,47% az új történelmi mélypont - derül ki az ÁKK honlapján található adatokból. Piaci forrásaink szerint hatalmas a csapkodás a piacon, egyelőre mindenki próbálja felvenni a fonalat.

Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Kérje demószámláját még ma!

Az utóbbi napokban többször beszámoltunk arról, hogy új történelmi mélypontra esett a magyar tízéves kötvények referenciahozama. A múlt héten még 1,9% körül volt az új mindenkori minimum. A folyamat azonban nem állt meg, sőt egyre gyorsuló ütemben szakadnak a hozamok.

Ez már tényleg őrület: tovább szakadnak a magyar hozamok!


A tízéves referenciaérték csak szerdán 22 bázispontot esett az adósságkezelő adatai szerint, így 1,47%-on állt. Közben az ötéves hozam is 16 bázisponttal csökkent, a 0,69%-os érték szintén új mélypontot jelent, míg a hároméves kötvények jegyzése 10 bázisponttal 0,38 százalékra süllyedt. A nagy hozamszakadás azután alakult ki, hogy az amerikai és brit hozamgörbe inverzzé vált, azaz a 10 éves hozam a 2 éves alá bukott, így recessziós jeleket kezdett el küldeni a fejlett világ kötvénypiaca:

2019.08.14 12:23 Nyakunkon a recesszió? - 10 éve nem történt olyan, mint ami ezekben a percekben

Ez már tényleg őrület: tovább szakadnak a magyar hozamok!


Ezzel ma egyértelműen felülteljesítők a magyar állampapírok, hiszen a régióban például a lengyel tízéves hozam 10 bázisponttal, a román pedig 3 bázisponttal csökkent csak.

Hatalmas a volatilitás a piacon, nemrég volt mínusz 30 bázispontban is a magyar tízéves - kommentálta az eseményeket a Portfolio által megkérdezett állampapír-kereskedő. Hozzátette: nagyon "vékony" a piac, alig van jegyzés a kötelező árjegyzésen túl.

Olyan dolgokat látunk, amilyeneket már nagyon régen
- jegyezte meg egy másik elsődleges állampapír kereskedő és hozzátette: a nagyfokú magyar kötvényhozam mozgások jó részét a külföldi irányadó hozamok gyors esése, illetve a külföldi állampapír alapok határozott vételei okozzák. Közben a forint esése azzal függhet össze, hogy az amerikai hozamgörbe inverzzé válása a kockázati étvágyat alapvetően rontja világszerte, hiszen ez recessziós jelnek tekinthető és így ez más befektetőknél a feltörekvő piaci devizákból való "kitárazást" indította el. Az állampapír kereskedő szerint

most rengeteg befektető menekül a biztonságosnak hitt államkötvényekbe és jó hír, hogy lényegében ebbe a kategóriába sorolják már a magyar kötvényeket is, ezért veszik most a magyar papírokat is.


Rámutatott arra, hogy holnap munkaszüneti nap lesz például Németországban (Nagyboldogasszony), illetve Londonban is sokan szabadságon vannak, így szerinte most "nem a legbevállalósabb kereskedők vannak a deskeken", ez is felnagyítja a mozgásokat. "Vékony jégen" nagyobb külföldi vételek mellett szakadnak a magyar hozamok és elmondása szerint délután 14:35 körül a 3 éves magyar forintkötvény jegyzéseit a másodpiacon 0,4% körül, az 5 évesét 0,65-0,7% körül, a 10 évesnek mondott 2028/A jelű papírét 1,3% körül, míg a 2038/A kötvényét 1,9% körül látja.

Ez azt jelenti, hogy iszonyatosan olcsón tud forrást bevonni a magyar állam az állampapír piacról, már ha azt nem MÁP+ papírból teszi és közben a 3% feletti infláció miatt szépen alakulnak az állam bevételei, így a költségvetés jó helyzetét ezek a keretek tovább javítják - mutatott rá a kereskedő.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium