Magyar állampapírból lesz az amerikai tanárok nyugdíja

2019. március 15. 15:32    
nyomtatás
 
Majdnem 50 millió dollárt tart magyar dollárkötvényekben az egyik legnagyobb amerikai nyugdíjalap, mely elsősorban a közszférában dolgozók számára kezel nyugdíj-megtakarításokat. Az alapon keresztül a Magyarország által kifizetett dollárkamat finanszírozza az amerikai tanárok és egészségügyi dolgozók leendő nyugdíját.

Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Kérje demószámláját még ma!

Érdekes amerikai szereplő a magyar piacon


A múlt héten a Portfolio összegyűjtötte a magyar dollárkötvények legnagyobb ismert tulajdonosait, akkor figyeltünk fel egy érdekes, ismeretlen névre: a TIAA Global Asset Management öt dollárkötvényünkben összesen majdnem 50 millió dolláros portfólióval bír.

Magyar állampapírból lesz az amerikai tanárok nyugdíja


A legtöbb részesedésük a 2010-ben kibocsátott, jövő januárban lejáró, 6,25%-os kamatozású papírban van, ott 18 millió dollárt fektettek be, de majdnem ekkora a portfóliójuk egy 2024-ben lejáró kötvény esetében, mely 5,375%-.os hozammal került forgalomba annak idején.

Az 50 millió dollár nem számít jelentős tételnek a magyar piacon sem, ez átszámítva mintegy 14 milliárd forint, ennél sokkal nagyobb tulajdonosok is vannak a dollárkötvényeink esetében. Amikor azonban utánanéztünk a tulajdonosnak, akkor érdekes részletek derültek ki.

Mi az a TIAA?


Az alapkezelő neve a Teachers Insurance and Annuity Association (Tanárok Biztosítási és Életjáradék Szövetsége) rövidítéséből alakult ki. Ez a szervezet Amerikában piacvezető szolgáltatásokat nyújt az akadémiai, kutatói, orvosi, kulturális szféra tagjainak és más állami alkalmazottaknak.

A cég több mint ötmillió ügyfelet szolgál ki mintegy 15 ezer különböző intézménynél, ennek köszönhetően 1000 milliárd dolláros vagyont kezel, amit ötven országban fektet be.


A szervezet sokáig adómentességet is élvezett, 1997-ben azonban ezt megszüntették, de még ma is nonprofit szereplőnek számít, a nyereséget minden évben szétosztják a tagok között az igazgatóság döntése értelmében. A harmincas években Albert Einstein is náluk kezelte megtakarításait, a cég ezt fel is használta egy 2001-es reklámkampányában.

A szervezet ma már nem csak nyugdíjcélú megtakarításokat és biztosításokat kezel, piaci súlyukat jelzi, hogy 2016-ban felvásárolták a Nuveen Investments befektetési céget 6,25 milliárd dollárért, majd 2018-ban megvették az EverBank Financialt 2,5 milliárd dollárért, mely ma már TIAA Bank néven működik.

A fentiekből következik, hogy a szervezet ma már nem csak biztosításokat és nyugdíjcélú megtakarításokat kínál tagjainak, hanem szinte minden pénzügyi területen vannak megoldásaik, akár már nyugdíj melletti jövedelemszerzésben is tudnak segíteni.

A címlapkép forrása: Shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium