Nincs megállás: a forint után a magyar kötvényeket is megütötték

2018. május 16. 15:52    
nyomtatás
 
Újabb négy bázisponttal 3,02 százalékra emelkedett szerdán a tízéves magyar referenciahozam, mely ennél magasabb utoljára tavaly augusztus végén volt. Az emelkedés májusban gyorsult be igazán, bő két hét alatt 50 bázisponttal ugrott meg a hozamunk.

Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Átlátható, közvetlen. Kérje demószámláját még ma!

A forintot napok óta eladói nyomás sújtja, kedden közel kétéves mélypontra gyengült az euróval szemben és szerdán is 317 feletti jegyzéseket látunk. Eddig azonban kevesebb szó esett a magyar állampapírokról, pedig a romló hangulat azon a piacon is megjelent, különösen a hosszú papíroknál.

Nincs megállás: a forint után a magyar kötvényeket is megütötték


Érdemes külön is vetni egy pillantást a tízéves referenciahozamra, mely fontos lélektani szintet vitt át szerdán azzal, hogy 3,02 százalékra emelkedett. Ez a keddi 12 bázispontos ugrás után további 4 bázispontos növekedésnek felelt meg, egy hét alatt pedig már 30 bázispontos volt az emelkedés.

Nincs megállás: a forint után a magyar kötvényeket is megütötték


Ahogy azt a forint esetében is láthattuk, nem csak a magyar eszközökre jár rá a rúd mostanában, a devizapiacon a régióban és a tágabban vett feltörekvő devizáknál is hasonló mozgásokat láttunk. Az állampapíroknál viszont ez nem teljesen igaz: április eleje óta a magyar tízéves 63 bázisponttal emelkedett, miközben a lengyeleknél ugyanez viszont a lengyelek esetében csak 10 bázispont volt, a cseheknél pedig mindössze 4 bázispont. Persze a sérülékenyebb országoknál voltak még nagyobb mozgások, a török tízéves például több mint 2 százalékkal emelkedett másfél hónap alatt.

Nincs megállás: a forint után a magyar kötvényeket is megütötték


Április óta a magyarnál csak a török tízéves hozam emelkedett jobban, tavaly év eleje óta viszont a cseh hozam is jelentősen emelkedett a megkezdett kamatemelési ciklusnak köszönhetően.

Érdemes egy pillantást vetni a német-magyar hozamkülönbségre, vagyis a magyar kötvények relatív pozíciójára is. Miközben nálunk fokozatosan kúszott felfelé a referenciaérték az utóbbi napokban, a német tízéves szerényebb mértékben emelkedett, április eleje óta 15 bázisponttal.

Vagyis az látszik, hogy a magyar kötvények a régióban és a fejlett piacokhoz képest is alulteljesítettek. Ez alapvetően két okra vezethető vissza:

  • Hónapok óta felülteljesítő volt ezt megelőzően a magyar piac, innen pedig természetes volt, hogy egy korrekcióból is jobban kivesszük majd a részünket. Néhány éve még elképzelhetetlen lett volna, hogy a magyar tízéves hozam a lengyel alá essen, mostanra viszont ez szinte természetes lett.
  • Egy általánosan pesszimista nemzetközi hangulatban felértékelődik a magyar jegybank relatív laza pozíciója. Miközben az MNB még legalább 2020-ig fenntartaná az alacsony kamatszintet, a csehek és a románok már kamatot emeltek, és várhatóan a lengyel is megteszik hamarosan. Emellett az EKB is rövidesen a szigorítás útjára léphet.


A magyar kötvények gyengülése egyébként hozzájárulhatott a forint eséséhez is az utóbbi napokban, ugyanis ha a külföldi befektetők tömegesen adtak el forintalapú állampapírokat, akkor az a devizát is gyengíthette. Az ÁKK adatai egyelőre nem utalnak tömeges eladásra a külföldiek körében, de a tegnapi és a mai adatok egyelőre nem ismertek.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium