Az államcsőddel és az euró eldobásával kacérkodnak az olaszok! (2.)

2018. május 16. 13:09    
nyomtatás
 
Az Európai Központi Bank felé ne kelljen visszafizetnie az olasz államnak azt a mintegy 250 milliárd eurónyi olasz államkötvényt, amit a jegybank a saját kötvényvásárlási programja keretében felvásárolt, azaz legyen részleges adósságelengedés - többek között ezt a meredek javaslatot tartalmazta az a május 14-i dátumú olasz kormánykoalíciós szövegtervezet, amelyet még tegnap este szivárogtatott ki a Huffington Post Italy.

Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Átlátható, közvetlen. Kérje demószámláját még ma!

Mi a sztori lényege?


Az anyagban az is benne volt, hogy a koalíciós kormányzásra készülő két párt azt is szorgalmazza: legyenek olyan szabályok az EU-ban, amelyek az eurózónából való kilépést lehetővé teszik. Mára már ebből a két főbb "tervből" gyorsan visszakoztak a pártok, azt állítva, hogy azóta már mást gondolnak. Mindenesetre a terv elég volt ahhoz, hogy ma újabb eladói nyomás alá kerüljenek az olasz kötvények, részvények, ugorjon a csődkockázat és essen az euró.

Az olasz kormányalakítási bukdácsolás már 10 hete tart, most úgy tűnik, hogy a politikai paletta két végén álló Ötcsillag Mozgalom és a Liga végül kormányt tud majd alakítani, de az eltérő nézetek, illetve a piacok által elfogadottól eltérő gondolatok miatt elég nehéz összehangolni egy koalíciós szöveggé az elképzeléseket és ez bukkanhatott most felszínre a tegnap este kiszivárgott 39 oldalas munkadokumentummal.

Miről volt szó az anyagban?
  • Mire az Európai Központi Bank befejezi a kötvényvásárlási programját, már mintegy 250 milliárd eurónyi olasz 10 éves államkötvényt vásárol fel és a koalícióra készülő pártok szerint ezt el kellene engednie az EKB-nak az olasz állam felé. Ez hatalmas összeg, az olasz államadósság (kissé 2300 milliárd euró felett) 11%-át teszi ki, azaz az olasz GDP-arányos, 130% körüli adósságráta egy ilyen lépéssel ekkora mértékben tudna esni. Más kérdés, hogy ez jogilag lehetetlen, mert a tiltott monetáris finanszírozás klasszikus esete lenne az olasz állam felé, miközben gigantikus tőkeveszteséget is elszenvedne az EKB.
  • "Olyan eljárásokat kell bevezetni, amelyek megengedik a tagállamoknak, hogy kiválhassanak a monetáris unióból és így visszaszerezhessék a monetáris szuverenitásukat", azaz az eurózónából való kilépést lehetővé tevő jogi keretek megteremtését is szorgalmazzák a koalícióra készülő pártok.
  • Azt is tervezi a két párt az anyag szerint, hogy az Európai Uniótól érkező fejlesztési forrásokat részlegesen bevonná az állampolgári jövedelem-kiegészítésbe, hogy ezzel segítse a szegény és munkanélküli rétegeket.
  • Adócsökkentési lépéseket és a 2011-es nyugdíjtörvényt (ami a nyugdíjkorhatárt emelte) is átalakítanák a költségvetési hiány növekedésének irányába ható lépésekkel
  • Felszólítanák a nemzetközi közösséget, hogy oldja fel az Oroszország elleni szankciókat, és egy speciális testületet is létrehoznának, amely az olasz kormányzati politikai stratégiára gyakorolna hatást.

Megijedtek a hatásoktól: az egy régi verzió volt


A kedden kiszivárgott Huffington Post Italy anyagra még tegnap késő este közös közleményt adott ki az Ötcsillag Mozgalom és a Liga, amelyben

azt hangsúlyozták, hogy a lapban megjelent információk még egy “régi", május 14-i szövegtervezetből vannak, de azóta már jelentősen változott a koalícióra készülő pártok elképzelése. Mindkét párt azt hangsúlyozta, hogy nem akarják megkérdőjelezni az eurózóna-tagságot.


Ma további hűtő kommunikációt alkalmazott a két párt, mert már reggel eséssel nyitottak az olasz piacok. Claudio Borghi, a Liga gazdasági tanácsadója ma a Reutersnek úgy nyilatkozott, hogy a két párt nem az EKB által felvásárolt kötvények visszafizetésének elengedését szorgalmazzák, hanem csak azt, hogy az Európai Stabilitási és Növekedési Paktumot úgy módosítsák, hogy a jegybank által a kötvényvásárlási program keretében megvett papírokat ne kelljen kimutatni a hivatalos államadósság számításokban (azaz a fent jelzett méretben le lehessen faragni az olasz adósságrátát).

Luigi Di Maio, az Ötcsillag vezetője pedig azt mondta: a magas olasz államadósság csökkentését a beruházások fokozásán és a gazdasági növekedés élénkítésén keresztül kell elérni (nem pedig részleges adósság elengedéssel).

A tervekből való kommunikációs kihátrálás ellenére eléggé idegesnek tűnnek az olasz eszközök befektetői.


A 10 éves olasz kötvényhozam tegnaphoz képest bő 10 bázisponttal ugrott, amire tavaly nyár óta nem volt példa. A kétéves kötvényhozamnál is szintén 10 bázispont feletti az ugrás. Az 5 éves olasz CDS-ár 5 bázisponttal 102 bázispontra ugrott, ami közel kéthavi csúcs. Az olasz eurótagság és államadósság körüli kérdőjelek a délelőtt még csak alig hatottak az euróra, de aztán ahogy a dollár ereje újraindult (3% felett tovább nőtt a 10 éves amerikai kötvényhozam), ez az euró/dollár árfolyamban is egyre jobban meglátszott: 1,1850-ről 1,1770-ig esett, ami közel féléves euró mélypontot jelent.

Az államcsőddel és az euró eldobásával kacérkodnak az olaszok! (2.)


Matteo Salvini, a Liga vezetője ma kora délután azt mondta: nem rettenti meg az olasz hozamamelkedés és ma estig véglegessé válik a kormányprogram, majd legkésőbb hétfőig találkozik az olasz államfővel a kormányalakítási folyamat kapcsán.

Az államcsőddel és az euró eldobásával kacérkodnak az olaszok! (2.)


Az államcsőddel és az euró eldobásával kacérkodnak az olaszok! (2.)


Címlapkép forrása: Tiziana FABI / AFP

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Senior portfólió-menedzser
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium