Esni kezdett a forint - Mi történt?

2019. január 8. 14:19    
nyomtatás
 
Már a meglepően gyengére sikeredett német ipari termelési adatra megbillent kicsit reggel a forint, aztán délután tovább esett. Konkrét magyar hír/fejlemény tudomásunk szerint nincs mögötte, de nyilván a német gazdaság gyengélkedése nem túl jó hír, mellette pedig az sem, hogy küszöbön a törökök szíriai beavatkozása, ráadásul közben az amerikai és a török kormány igencsak összekapott emiatt. A magyar forintalapú állampapírok másodpiacán közben profitrealizálás jelei látszanak, ami szintén tényező lehet a forint mai gyengülésében.

2019.01.08 11:33 Recesszió küszöbén Németország?Tegnap reggel még arra hívtuk fel a figyelmet, hogy ugrás küszöbén a forint, mivel napok óta a 321-es fontos technikai szintnél "táncolt" az euróval szembeni árfolyam. Aztán tegnap érdemben nem mozdult el az árfolyam, ma reggel viszont a váratlanul gyengére sikerült német ipari adat után kicsit gyengült, aztán a déli órákban tovább gyengült. Most már 322,3 körül jár a kereskedés, azaz 0,4% körüli a forintgyengülés. Közben a török líra 2% körüli esésnél jár a dollárral szemben (5,5-ös árfolyam körül), mivel a hírek szerint a szíriai beavatkozás határán áll Törökország, de közben éles szóváltás alakult ki Törökország és az Egyesült Államok között a szíriai kurdok ügyében.

Esni kezdett a forint - Mi történt?


A forint gyengülése mellett tehát a líra esik, a lengyel zloty pedig szintén gyengült kicsit.

Esni kezdett a forint - Mi történt?


A forint az euróval szemben a technikai elemzés alapján úgy tűnik, hogy ismét elrugaszkodott a 321 körüli támasz zónából (200 napos mozgóátlag és támasz vonal), azaz nem sikerült a zóna letörése. Az euró/dollár közben ma lényegében 1,1450 körül oldalaz, így a dollár/forint a forint gyengülése miatt kezdett emelkedni 281,5-ig.

Esni kezdett a forint - Mi történt?


A forint gyengülése mögött akár az is lehet, hogy tegnapra sok hónapos mélypontra buktak a hosszabb futamidejű magyar kötvényhozamok és egyes külföldi szereplők akár profitrealizálás mellett is dönthettek. Erre utal, hogy az ÁKK mai referenciahozam adatai szerint immár 6-13 bázispontos hozamemelkedés alakult ki az 5-15 éves szegmensben.

Esni kezdett a forint - Mi történt?


Címlapkép forrása: AFP Fotó Jack Guez

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző (PIF)
Befektetési adminisztrációs referens
Devizapiaci üzletkötő
Junior devizapiaci üzletkötő
Junior elemző/elemző (KGE)
Junior elemző (MPP)
Szerkesztő-Újságíró
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium