Előfizetői tartalom

Így forgatja fel Kína fenekestül a világot

A kínai jegybank mai második kvázi-leértékelése négyéves mélypontra küldte a jüant a dollárral szemben, és a kínai lassulással kapcsolatos félelmek miatt 6 éves mélypontra zuhant az ausztrál, illetve új-zélandi dollár. Emellett az ázsiai devizák is jócskán szenvednek részben a kínai versengő leértékeléssel kapcsolatos félelmek miatt. Amerikában viszont a kínai leértékelés miatt felmerült a piacon, hogy a növekedési problémák miatt a Fed esetleg elhalasztja a szeptemberi első kamatemelését, ez pedig a dollárt "lökte oldalba" az utóbbi két nap során. Mindebből a felfordulásból egyelőre a jelek szerint az euró jött ki egészen jól, főként ha a svájci frank zuhanása szempontjából nézzük az árfolyamot, igaz ebben több tényező együttesen játszott szerepet. A forint egyelőre egészen jól megúszta az újdonsült kínai aggodalmakat.

A jelek szerint az a kínai jegybanki ígéret, hogy igyekszik minél inkább összhangba hozni a piaci árfolyam-várakozásokat és a kereslet-kínálati viszonyokat a tényleges jüan-árfolyammal, azt eredményezi, hogy ígéretét megszegve ma már második nap is kvázi-leértékelést hajtott végre a jegybank. A kereskedési sáv középpontját ugyanis ma is eltolta bő másfél százalékkal...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés