Látványosan lemaradt a forint a régióban

2019. július 12. 08:48    
nyomtatás
 
Hiába a Fed által beígért közeli kamatcsökkentés, a forint nem tudott erőre kapni az elmúlt napokban, és ha az utóbbi egy hónapot nézzük, akkor jól látszik, hogy a forint relatív alulteljesítő volt az összes lényeges régiós devizához képest mind az euróval, mind a dollárral szemben. Úgy tűnik, hogy az extrém laza magyar monetáris kondíciók, illetve a külső egyensúly lényeges romlása rányomja a bélyegét a forint teljesítményére.

Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Kérje demószámláját még ma!

Bár már 79%-os eséllyel árazza a piac a július végi Fed kamatcsökkentést, amely első lenne tíz éven belül, a forint (illetve a cseh korona és a lengyel zloty) nem tudott erőre kapni az euróval az utóbbi napokban. A 325-326 körüli zónában ingadozik, ma reggel éppen 325,6-nál álldogálnak a jegyzések. Ez azt jelenti, hogy a július eleje óta látott forintgyengülésben nincs egyelőre fordulat.

Látványosan lemaradt a forint a régióban


A dollárt sem viselte meg jelentősen az, hogy a Fed elnöke az elmúlt két napi parlamenti bizottsági meghallgatásán és maga a Fed a legutóbbi kamatdöntési jegyzőkönyv üzenetével igencsak előkészítette a közeli kamatvágást (hiszen a piac jó része már eddig is számított erre, ez a várakozás most csak megerősödött). A dollár/forint jegyzések bár visszasüllyedtek a 290 alatti tartományba, de 289 körül megállt a süllyedés.

Látványosan lemaradt a forint a régióban


Érdemes megnézni, hogy a forint az utóbbi egy hónap során hogyan teljesített a két világdevizával szemben: jól látszik, hogy relatív alulteljesítő volt az általunk kiemelten figyelt régiós feltörekvő piaci devizákkal szemben. Egy hónapos távon 1,7%-kal gyengült a forint az euróval szemben, míg a zloty-korona páros stagnált, így hozzájuk képest csaknem 2%-os a relatív alulteljesítése a forintnak. A többi, magasabb kamatozású feltörekvő piaci devizához képest pedig sokkal nagyobb ez az alultejesítés.

Látványosan lemaradt a forint a régióban


Ugyanez a kép tárul elénk, ha az utóbbi egy hónap relatív árfolyam teljesítményét a dollárral szemben nézzük. A forint bő 2%-os gyengülése mellett a zloty-korona páros csak 0,3% körülit veszített értékéből, a többiek pedig érdemben erősödni tudtak. Úgy tűnik, hogy az inflációs cél feletti infláció mellett továbbra is extrém laza magyar monetáris kondíciók (negatív egynapos betéti ráta, magas, de csökkenő devizaswap-állomány), illetve az utóbbi időszakban gyorsan és jelentősen romló magyar külső egyensúly rányomja a bélyegét a forintra. Utóbbi témával éppen a minap foglalkoztunk mélyebben:

2019.07.02 15:51 Tíz éve nem látott helyzetbe került Magyarország

2019.07.09 05:55 Tíz éve nem láttuk ilyen helyzetben Magyarországot

Látványosan lemaradt a forint a régióban


Címlapkép forrása: MTI/EPA/Franck Robichon

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
Befektetési tanácsadó
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium