Megtépték a forintot és a régiót Percről-percre

2018. május 16. 15:35    
nyomtatás
 
Kedd után szerdán is intenzív forintgyengülés alakult ki, délelőtt 317,7-nél új kétéves mélypontra bukott az euróval szemben, majd fokozott kilengések után délután határozott erősödés bontakozott ki 316-ig, a régiós devizákkal együtt. A dollár is lefordult kétéves csúcsáról az euróval szemben, noha az olasz adóssággal eurótagsággal kapcsolatos félelmek még nem múltak el.
  • 317,7-nél új kétéves mélypontra bukott délelőtt a forint az euróval szemben
  • a dollár tovább szárnyalt főként az euróval szemben, részben az olasz kormányalakításra készülő pártok meredek terve hatására
  • a zöldhasút a Fedtől várt további kamatemelések hajtják, ami eleve csökkenti a feltörekvő piaci devizák vonzerejét, köztük a forintét, amely a jegybank jelzései miatt huzamosabb ideig alacsony kamattartalmat ígér.
  • a dollár/forint jegyzések már a 270-es szintet közelítik, ami új féléves forintmélypontot jelent.

Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Átlátható, közvetlen. Kérje demószámláját még ma!

Megtépték a forintot és a régiót 2018.05.16 15:35

Az utóbbi közel fél órában erőre kaptak a régiós devizák, bő három órával azután, hogy a török líránál masszív erősödés indult. Ott a 4,50-es kerek szintet tesztelte az árfolyam a dollárral szemben, majd gyors líra short pozíció zárások indulhattak. Ebben szerepe lehetett annak is, hogy a török elnök a jegybankelnökkel való találkozójának tervéről jött hír, aztán később maga a jegybank közleményt is kiadott, hogy a nem-egészséges devizapiaci mozgásokat akár konkrét lépésekkel is fékezhetik. Ettől (egy rendkívüli kamatemeléstől) nyilván a piac is tart, az ilyen félelmek pedig gyorsan tudják erősíteni a lírát, amely máig 15%-kal zuhant csak az idei évben.

Fél három körül az euró/dollár is fordulni látszik 1,1770-ről 1,18-ig, azaz az amerikai szereplők piacba kapcsolódásával az európai kereskedés során látott mozgások ellenirányú mozgása indult el. A forint rövid idő alatt 317,5-ről 316-ig ugrott az euróval szemben, míg a dollár/forint jegyzések 270 közeléből 268-ig hullottak. A délben még 4,50-nél járó török líra 4,40 körülig erősödött a dollárral szemben.

317 felett ragadt az euró 2018.05.16 14:08

Nem bír talpra állni továbbra sem a forint a borongós nemzetközi befektetői hangulatban (az olasz piacok és a német bankszektor is esik, a török líra is gyenge még), az euróval szemben 317 felett stabilizálódott az árfolyam. Az euró/dollár 1,18 alatt ragadt egyelőre, így a dollár/forint jegyzések is 269-nél ingadoznak a bankközi piacon.

Az államcsőddel és az euró eldobásával kacérkodnak az olaszok! (2.) 2018.05.16 13:09

Az Európai Központi Bank felé ne kelljen visszafizetnie az olasz államnak azt a mintegy 250 milliárd eurónyi olasz államkötvényt, amit a jegybank a saját kötvényvásárlási programja keretében felvásárolt, azaz legyen részleges adósságelengedés - többek között ezt a meredek javaslatot tartalmazta az a május 14-i dátumú olasz kormánykoalíciós szövegtervezet, amelyet még tegnap este szivárogtatott ki a Huffington Post Italy.

tovább a cikkhez...

Visszajött a forint és a líra, most az olaszok miatt idegesek a piacok 2018.05.16 12:38

Már a 4,50-es szintet ostromolta a török líra dollárral szembeni árfolyama röviddel dél előtt, aztán hirtelen jelentősen erősödött a líra, ez pedig a forintnak is segített visszakapaszkodni a kétéves mélypontról (317,7-ről 317-ig). Most 317,3 körül jár a kereskedés. Közben a dollár még nagyobb lendületbe jött, vagy megfordítva az euró kezdett mélyrepülésbe az olasz kormánypártokra készülő pártok félkész programjából kiszivárgott tervek hatására. A két nappal ezelőtti változatban azt írták le, hogy arra kérik az EKB-t, engedje el a kötvényvásárlási programja keretében felvásárolt mintegy 250 milliárd eurónyi olasz államkötvényt (ez részleges államcsődöt jelentene), illetve a dokumentumban azt is szorgalmazták, hogy az uniós illetékesek teremtsék meg az eurózónából való kilépés feltételeit, jogi kereteit. Ezek elég ijesztő fejlemények, de ma a terveket jelentősen finomította, átfogalmazta a koalíciós előkészítő stáb egyik szakértője, ezek az üzenetek azonban csak részben nyugtatták meg szerda délelőtt a piacokat, az olasz kötvényhozamok és a csődkockázati árazások ugranak, az euró pedig esik.

Újabb kétéves mélypontra lökték a forintot! 2018.05.16 11:24

Az elmúlt percekben elesett az 1,1820-as szint az euró/dollárban, azaz újabb erősödési hullámot mutat a dollár és ezzel párhuzamosan a forintot tovább ütötték: az euróval szemben 317,7-nél új közel kétéves mélypontra bukott. A dollár ereje és a forint gyengülése miatt a dollár/forint jegyzések 269-ig emelkedtek, ami új féléves forintmélypontot jelent.

Újraindult a forint esése, közel az új kétéves mélypont 2018.05.16 10:44

A reggel stabil, 316,5-316,7 körüli kezdés után az utóbbi fél órában újabb forintesés látszik, a jegyzések 317,2-ig emelkedtek, azaz közel járunk a tegnap elért 317,5-ös szinthez, ami kétéves forintmélypontot jelent. Ha ezen is túljutna felfelé az árfolyam, akkor a 318 körüli zóna lehetne a következő ellenállás (azaz ami megfoghatná a forint esését), majd a 320-as szint kerülhetne fókuszba.

Közben a dollár továbbra is erősebb szinteken maradt a nemzetközi piacokon, az euróval szemben 1,1830 körül álldogál, itt kissé ezalatt szinten gyorsan idei mélypontjára bukna az árfolyam. Közben a török líra továbbra is nagyon szenved a régiónkban, a dollárral szemben már 4,49 körül jár a kereskedés, azaz ma újabb 1%-ot veszített értékéből a török fizetőeszköz és így új történelmi mélypontra bukott. Ebben a török elnök minapi ijesztő kijelentése, az elnöki rendszerre való áttérésre vázolt monetáris politikai elképzeléseinek jelentős szerepe lehet.

A dollár erősödése és a forint gyengülése együtt oda vezetett, hogy a dollár/forint árfolyam 268 fölé lendült, így fillérekre járunk attól, hogy féléves forintmélypontról beszélhessünk.

Mikor lesz 330 forint az euró? - Videó technikai elemzés 2018.05.16 08:52

Beleunt a hosszú sávozásba az EURHUF árfolyama, és fölfelé, vagyis a forint gyengülés irányába mozdult el a grafikon. A következő videóban az EURHUF és USDHUF grafikonokon járjuk körbe a meghatározó technikai szinteket.

tovább a cikkhez...

Próbál talpra állni a forint a tegnapi ütésből 2018.05.16 08:51

Szerda reggel 316.9-nél járt a forint az euróval szemben, ez 0,1 százalékos gyengülést jelentett a magyar deviza szempontjából. Kedden majdnem kétéves csúcson járt az euró-forint jegyzés 317,5 körül, onnan fordult vissza a forint délután. A dollárral szemben 267,6-nál járt a magyar deviza, míg az angol font 361,65 forintba kerül.

Próbál talpra állni a forint a tegnapi ütésből

A forint versenytársai közül a lengyel zloty 0,1 százalékos gyengüléssel kezdett, míg a cseh korona minimálisan mozdult. A török líra zuhanása viszont nem áll meg, ma további fél százalékot esett, így 4,47 körül jár a dollár-líra árfolyam, ezzel az év eleje óta már 18%-kal értékelődött le a török deviza. Az orosz rubel 0,1 százalékkal gyengült a dollárral szemben, míg a dél-afrikai rand 0,2 százalékos gyengüléssel kezdett.

A dollár is fordult kedden, 1,20-tól kezdett ismét erősödni az amerikai deviza, majd szerda reggel is folytatódott a kapaszkodás, az 1,1833 körüli euró-dollár árfolyam 0,05 százalékkal alacsonyabb a tegnapinál. Közben a japán jen 0,1 százalékkal erősödött a dollárral szemben, míg az angol font stagnált.

Próbál talpra állni a forint a tegnapi ütésből

Ma elsősorban az Eurostat inflációs adatára lesz érdemes figyelni, emellett kora délután megszólal Mario Draghi EKB-elnök is, mely szintén hatással lehet az euró-dollár árfolyamra.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Senior portfólió-menedzser
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium