Szép lassan 320-ig gyengülhet a forint

2018. március 14. 12:55    
nyomtatás
 
Ha az Európai Központi Bank (EKB) elkezdi a lassú szigorítást, akkor az elhozhatja a forint gyengülését is, hiszen az MNB elszántnak tűnik a laza monetáris kondíciók fenntartása mellett - olvasható a Commerzbank legfrissebb elemzésében. Komoly és hirtelen forintgyengülésre nem számítanak a cég szakértői, de 2019 végére 320 körül járhat az euró-forint árfolyam.

Kereskedés Commerzbank-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

2017-ben az eurózóna feldolgozóiparának ugrásszerű növekedése a magyar gazdaság növekedését is felhúzta a korábbi 2% alatti éves ütemről 4%-ra - olvasható a Commerzbank elemzésében. A német bank szakértői négy tényezőt látnak a magyar növekedés mögött:

  • Az uniós források felhasználásának élénkülését.
  • Autóipari cégek tervezett nagyberuházásait.
  • A háztartások fogyasztásának növekedését elsősorban a laza monetáris politikának és a béremeléseknek köszönhetően.
  • A társasági adó 19%-ról 9%-ra csökkentését 2017 januárjától.


Az elemzők szerint a következő időszakban még folytatódhat a magyar gazdaság erőteljes növekedése, középtávon viszont visszatérhet a 2-2,5%-os potenciális ütemhez, ebből a szempontból hasonló lehet a többi régiós országhoz. A bank szakemberei az idén 3,8%-os, majd jövőre 2,8%-os GDP-növekedést várnak Magyarországtól.

Az infláció kapcsán a Commerzbank elemzői hangsúlyozzák, hogy a magyar áremelkedési ütem élénkülésére számítanak 2018-ban, az év végére a jegybanki cél közelébe emelkedhet a pénzromlás üteme, de ezzel együtt sem várnak kamatemelést az MNB-től egészen 2019 végéig. A jegybank egyébként az elemzők szerint továbbra is lazító üzemmódban van különböző nem konvencionális eszközökkel, ráadásul ezek az eszközök akár erősödhetnek is.

A múlt hónapban ugyanis az MNB céljaival szemben a nemzetközi kötvénypiaci hangulat hatására emelkedhet a hosszú magyar hozamok is, így a következő időszakban akár az eszközvásárlási program erősítése vagy kiterjesztése is szóba kerülhet, hogy célt érjenek.


A Commerzbank arra számít, hogy az év első felében szűk sávban 310-312 között maradhat a forint az euróval szemben, majd a második félévben fokozatosan 317-ig gyengülhet a magyar deviza, ahogy az EKB várhatóan fokozatosan kezdi majd leépíteni eszközvásárlásait, vagyis a szigorítás felé indul el óvatosan. Az év végi 317-ről aztán jövőre még jöhet majdnem egy százalékos további forintgyengülés, így 2019 végére 320 körül lehet a jegyzés - teszik hozzá.

Szép lassan 320-ig gyengülhet a forint


Azt az elemzés is kiemeli, hogy nem számolnak hirtelen és jelentős forintgyengüléssel, hiszen a fizetési mérleg többlete továbbra is a GDP 4%-a körül lehet, ami támogatja a forintot. Azt érdemes hozzátenni, hogy a jelenlegi 312 körüli szintről esetlegesen 320-ig emelkedő euró-forint árfolyam kevesebb mint 3%-os forintgyengülést jelentene több mint másfél év alatt, ami egyáltalán nem mondható jelentősnek. Legutóbb egyébként 2016 nyarán volt átmenetileg 320 körül a forint az euróval szemben.

A forint szempontjából kockázatként érzékelik, hogy esetleg tovább romolhat a magyar kormány és az EU viszonya, ez pedig az árfolyamban is hozhat átmeneti volatilitást. Kiemelik, hogy a menekültkvóta mellett további frontok nyíltak ebben a harcban, de annak esélye minimális, hogy például uniós forrásokat vonjanak el Magyarországtól, és ezen keresztül a gazdaság teljesítményére is közvetlen hatással legyenek a viták.

A német bank szakemberei szerint azok után, hogy 2016-ban Magyarország mindhárom nagy hitelminősítőnél kikerült a bóvli kategóriából, idén van esélye egy további felminősítésre, hiszen az S&P és a Fitch is pozitív kilátást tart érvényben a magyar osztályzatra.

A címlapkép forrása: MTI/Balaton József

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium