Visszakapaszkodott a forint, közben újra esik a líra Percről-percre

2018. július 12. 17:09    
nyomtatás
 
"Nagyon sok eszközünk van és a következő időszakban a kamatok csökkenését fogjuk látni" - többek között ez a török elnöki kijelentés okozott tegnap brutális líraesést, amit délután a forint is megérzett, de ma délelőtt valamelyest csillapodott a török helyzet, így a forint is erősödött. Aztán délután a líra esése újraindult, de a forint most nem ebbe az irányba indult, így 325 alatt jár kora este a bankközi piacon. A dollár erősödése miatt vele szemben napközben átmenetileg 280 közelébe ugrott az árfolyam, aztán 278 alá buktak a jegyzések.

Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Kérje demószámláját még ma!

Visszakapaszkodott a forint, közben újra esik a líra 2018.07.12 17:09

Nap végére 324,7-ig erősödött a forint az euróval szemben (0,2%-os erősödés), noha a török lírát ismét elkezdték ütni az amerikai piacok kinyitása mellett. A dél körüli 4,80-as dollár/líra jegyzések átmenetileg 4,87-ig ugrottak, most 4,84 körül jár a kereskedés. Jelentős tehát a líra volatilitása, de amint alább láthatjuk_ tendenciájában kisebb kilengések mellett vele együtt mozognak mostanában a mi régiónk devizái is (a dollárral szemben). A dollár napközbeni erősödése és a forint esése együtt átmenetileg 279,5-ös dollár/forint jegyzéseket okoztak, aztán mostanra 277,8-ig ereszkedtek vissza.

Enyhültek a kamatemelési várakozások 2018.07.12 14:21

Egy hét alatt mintegy 20-20 bázisponttal enyhült a 3 és a 6 hónap múlva induló 3 hónapos bankközi kamatlábra vonatkozó határidős jegyzés, azaz érdemben enyhültek a kamatemelkedéssel kapcsolatos várakozások, noha a forint július 5-én is 324-325 körül járt az euróval szemben. Feltehetően tehát az árfolyam stabilizálódása önmagában is enyhíti a kamatemelkedési várakozásokat. A 3 hónapos BUBOR egyébként 0,28%-on áll ma a július 5-i 0,30%-hoz képest.

1-2 bázispontos hozamcsökkenés volt ma 2018.07.12 14:19

A forint gyengébb szinten ragadása és a gyengébben sikerült mai 12 hónapos DKJ-aukció mellett 1-2 bázisponttal csökkentek ma a másodpiaci referenciakötvények hozamai az ÁKK adatai szerint.

Megint 280-nál járt a dollár, szenved a forint 2018.07.12 14:15

Nem bír erősödni igazán a forint az euróval szemben: a reggeli 324,8 körüli napi csúcsról délutánra 325,6-ig visszagyengült, most éppen 325,2 körül jár a kereskedés. Közben a török líra a délelőtti nagy erősödés után újra esésbe váltott a dollárral szemben: 4,80-ról 4,84 közelébe ugrott az árfolyam. Ez a forintra is rányomhatja a bélyegét. Közben maga a dollár is erőre kapott az euróval szemben 1,1680-ról 1,1650-ig, így a dollár/forint jegyzések röviddel ezelőtt 279,5-ig emelkedtek, ahol utoljára bő egy hete járt az árfolyam.

Kellemetlen széria: egyre drágábban és terv alatt kap kölcsönt a magyar állam 2018.07.12 13:51

Sorozatban a negyedik olyan 12 hónapos diszkontkincstárjegy aukcióra került ma sor, amelyen az Államadósság Kezelő Központ a meghirdetett mennyiség alatt vont be forrást, ráadásul ma közel 2 éve a legdrágábbá vált ez a forrásbevonás.

tovább a cikkhez...

Rángatják a török lírát - Ez a forintnak is fájhat 2018.07.12 11:13

Újra gyengülni kezdett a forint az euróval szemben az utóbbi fél órában: 324,8-ról 325,3-ig emelkedett az euró jegyzése. A régiós devizák közül a cseh korona is gyengült picit, míg a török líra délelőtti erősödésével párhuzamosan a zloty-rand-rubel hármas is erősödni tud. A török líra a tegnap esti brutális esés után azonban még mindig csak 4,80-ig tudott visszaerősödni.

Valóra válik a törököknél, amitől sokan félnek - Ez a forintnak is fájhat 2018.07.12 08:45

Amint tegnap délutáni elemzésünkben felhívtuk a figyelmet: sokan attól tartanak, hogy Erdogan elkezdett belemászni a jegybank függetlenségébe annak érdekében, hogy a kamatcsökkentés irányába mozdítsa el a monetáris politikát, ez azonban ellentétes lenne az infláció, illetve a gazdaság fundamentumai által indokolt iránnyal. Ezek miatt csak olaj volt a tűzre Erdogan tegnap délutáni kijelentése a várható kamatpályáról (ld. fentebb), és ez 4,75 körülről éjjelre 4,97-ig, új történelmi mélypontra nyomta a lírát, amellyel csak idén már 22%-os zuhanásnál jár a dollárral szemben. Ma reggelre határozott erősödés látszik 4,82 körülig, de továbbra is benne van a levegőben újabb masszív líraesés a fentebb említett okok miatt.

Valóra válik a törököknél, amitől sokan félnek - Ez a forintnak is fájhat

Amint az alábbi ábrán látszik: tavasz óta a líra masszív kilengéseit kisebb amplitúdóval a szűkebb értelemben vett régiónk devizái is lekövették. Most is ez történik: a líra újabb mélyrepülése a forintot is elkezdte ismét a gyengülés irányába terelni az utóbbi napokban. Igaz ezzel párhuzamosan a 3% fölé, 5,5 éves csúcsra ugró magyar inflációs adat a magyar jegybankkal kapcsolatos kamatemelési várakozásokat is élénkítette, bár kérdéses, hogy ez bekövetkezik-e, és ez a kétely is gyengíthetett a forinton.

Valóra válik a törököknél, amitől sokan félnek - Ez a forintnak is fájhat

A forint ma mindenesetre kissé 325 feletti szinten jár az euróval szemben, közel 1%-kal gyengébben, mint a hét elején megjárt 322,5 körüli árfolyam.

Valóra válik a törököknél, amitől sokan félnek - Ez a forintnak is fájhat

Ha technikai elemzési szemmel nézzük a forint euróval szembeni árfolyamát, azt is elmondhatjuk: ne véletlen, hogy nem nagyon tudott a 322-322,5-ös zónánál tovább erősödni a forint, mert itt már erősebb technikai akadályok tornyosultak az útjában: az emelkedő trendvonal sme engedte ezt, illetve a berajzolt támaszszint sem, így "elfogyott" a tér a forint erősödése irányába. Természetesen ha a líra megugrana, vagy a nemzetközi befektetői hangulat markánsan javulna a kereskedelmi háborús félelmek után, vagy az MNB tenne jelzést a szigorodó monetáris politikára, a forint is vissza tudna erősödni.

Valóra válik a törököknél, amitől sokan félnek - Ez a forintnak is fájhat

A forint gyengülése és a dollár (euróval szemben 1,17 körül) erősebb szinteken ragadása együtt azt eredményezte, hogy a dollár/forint is 280 felé vette az irányt: ma reggel 278 feletti jegyzéseket látunk újra a bankközi piacon.

Valóra válik a törököknél, amitől sokan félnek - Ez a forintnak is fájhat

Ma az EKB legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyve és az amerikai inflációs adatok mellett a NATO-csúcs második napjának üzeneteire lesz érdemes figyelni amellett, hogy az amerikai-kínai, illetve az amerikai-uniós kereskedelmi háborúk frontján lesz-e érdemi új információ a súlyosbodás, vagy az enyhülés irányába.

Címlapkép forrása: BENOIT DOPPAGNE / POOL / AFP

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium