Borbély: simán csökkenhet a magyar adósságráta

2014. október 20. 10:47    
nyomtatás
 
Amennyiben erős tud maradni a forint, akkor jóval az előző évi szintje alá csökkenhet az adósságrátánk, ráadásul úgy, hogy csökken a devizaarány és már alig lesznek többségben a külföldi tulajdonosok a magyar állampapírpiacon - mondta el a Világgazdaságnak adott interjújában Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgató-helyettese. Az ÁKK második emberének ezen optimista előrejelzései valójában nem jelentenek változást a korábbiakhoz képest, ami mégis érdekessé teszi a véleményét, hogy immár "nagyon jónak" nevezte a kialakult hozamkörnyezetet. Borbély mégis hangsúlyozta: sem idén, sem pedig jövőre nem lesz újabb devizakötvény-kibocsátás, hiába lenne éppen kedvező hozzá a környezet (Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ezt a lehetőséget korábban egyáltalán nem zárta ki).

Borbély László András is ott lesz az október 30-i Öngondoskodás konferenciánkon.Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Kérje demószámláját még ma!

Nagyon jó a hozamkörnyezet

Nem terveznek sem idén, sem jövőre devizakötvényt kibocsátani, noha a hozamkörnyezet nagyon kedvező volna ehhez - mondta el Borbély László András a finanszírozási terveit ecsetelve. Elmondta, hogy idén még összesen 3 milliárd eurónyi devizalejáratunk van, aminek a kifutásával önmagában is 3 százalékponttal csökken majd a GDP-arányos államadósságunk. Jövőre egyébként csak jóval kisebbek lesznek az ilyen lejáratok, ugyanis nem lesz sem IMF-es, sem uniós hitel ami kifutna. (Ebből arra következtethetünk, hogy lassul majd a devizaarány csökkenése - a szerk.)

A csökkenő adósságrátát segíti még, hogy a diszkontkincstárjegyek értékesítését jelentősen visszafogták, aminek az állománya így legalább 500 milliárd forinttal csökkenhet. Ezek mellett természetesen még lehet növekmény a forintalapú államadósságban a kötvénykibocsátás miatt, de összességében az ÁKK vezérigazgató-helyettese szerint csökkenni fog az adósságrátánk. Az egyedüli nyitott kérdés ebben a történetben a forint árfolyama - hangsúlyozta ismét a legnagyobb kockázatot erre nézve Borbély.

Csökkenni fog!

Az új uniós módszertannal kapcsolatban az ÁKK második embere úgy véli, a rátát csak kevéssé érinti, ugyanakkor sajnálatosnak nevezte, hogy a swap műveletek eredménye a jövőben nem érintheti a költségvetést (emiatt a jelen helyzetben a ténylegesnél nagyobbnak tűnhetnek a kamatkiadások).

Borbély hangsúlyozta: nincs konkrét céljuk a devizaadósság arányát illetően, azt leszámítva, hogy csökkenést szeretnének látni. Noha ez jelentősen függ majd az árfolyamtól, ő továbbra is tartja magát ahhoz az előrejelzésükhöz, hogy 41-ről 35 százalékra csökkenhet a devizaarány, míg a külföldiek tulajdoni hányada 61-ről 53 százalékra zsugorodhat.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium