Csúnyán kilóg Magyarország a régióból

2015. november 29. 21:39    
nyomtatás
 
A mögöttünk hagyott héten újra masszív tőkekivonást szenvedtek el a feltörekvő piaci államkötvényekre szakosodott befektetési alapok, így az utóbbi 6 hétben már közel 6 milliárd dolláros tőkekivonásról beszélhetünk - derül ki az EPFR adataiból. Ebből a trendből a magyar piac bizonyára érdemben kiveszi a részét, hiszen a legfrissebb adatok szerint már csak alig több mint 3900 milliárd forintot tett ki a külföldi befektetők forintalapú állampapír állománya. Ez új közel 4 éves mélypont, ha pedig az idén április eleji lokális csúcsot nézzük, akkor már csaknem 1200 milliárdos tőkekivonásról beszélhetünk. Ezzel Magyarország látványosan kilóg a régiós mezőnyből is, igaz a magyar jegybank önfinanszírozási programja ennek a tőkekivonásnak az erős ellensúlyát teremtette meg, sőt lényegében ezt a kivonulást éri el, de mindez egyelőre láthatóan nem okoz komolyabb piaci zavarokat.

Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Kérje demószámláját még ma!

A mögöttünk hagyott héten (pontosabban szerdától-szerdáig) újabb nettó 913 millió dolláros nettó tőkekivonást szenvedtek el a feltörekvő piaci államkötvény befektetésekre szakosodott befektetési alapok, így az utóbbi hat hétben már 5,8 milliárd dolláros, év elejéhez képest pedig 21,2 milliárd dolláros tőkekivonásról beszélhetünk. Az utolsó héten újra a helyi devizában denominált alapok szenvedték el a legnagyobb, 723 millió dolláros tőkekivonást, de a vegyes alapokat sem kímélték nagyon (408 millió dolláros kivonás). A kemény devizás alapokból mindössze 218 millió dollár távozott a vizsgált időszakban.

Csúnyán kilóg Magyarország a régióból


Amennyiben csak a mi régiónk folyamatait vizsgáljuk, az alábbi ábra jól mutatja, hogy Magyarország teljesen kilóg a régióból: a lengyel és a dél-afrikai piacon dollárban számítva hónapok óta nagyjából stagnál a külföldiek állampapír kitettsége, és a nálunk jóval nagyobb állampapír piaccal rendelkező török piacon is csak 4 milliárd dollár körüli volt a kivonás január óta. Nálunk ezzel szemben április óta már közel 5 milliárd dollárról beszélünk (április elején még átmenetileg 5100 milliárd forint felett is járt az állományuk, míg a legfrissebb adat szerint már csak 3911 milliárdon állt), ami nagyrészt a Templeton alapkezelő fokozatos kitettség-leépítésével, illetve az MNB Önfinanszírozási programjának hatásaival állhat összefüggésben.

Csúnyán kilóg Magyarország a régióból
Klikk a képre!


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Kockázatelemző
Szerkesztő-újságíró
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium