Elkelt az 50 milliárdnyi kötvény - de milyen áron? (2.)

2010. augusztus 26. 11:35  english version   
nyomtatás
 
A bizonytalan nemzetközi befektetői környezetben, a Nemzetközi Valutaalappal történt véglegesnek tűnő szakítás mellett is bőven érkezett annyi vételi igény a magyar államkötvényekre a mai aukciókon, amelyek mellett el tudta adni az Államadósság Kezelő Központ a tervezett 50 milliárd forintos mennyiséget. A kialakult átlaghozamok azonban megugrottak, azaz a befektetők megkérik az árát a magyar kötvényvételeknek. 1,5-2,5%-os fejlett piaci hosszú futamidejű államkötvény-hozamok mellett is 7%-on finanszírozza magát Magyarország 5-10 éves távra, ami a magyar gazdaságpolitikával kapcsolatos kockázatokat jól tükrözi.


A 3 éves államkötvényre (2014/C) a meghirdetett 20 milliárd forintnyi mennyiségre mindössze 28,8 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett az elsődleges forgalmazóktól, amely mellett is eladta a tervezett mennyiséget a kibocsátó. Az elfogadott ajánlatok hozama 6,80% és 6,94% között szóródott, amelyek mellett az átlaghozam 6,88%-os lett. Ez 24 bázisponttal (!) magasabb a tegnapi másodpiaci 3 éves referenciahozamnál, míg a két héttel ezelőtti aukciós átlaghozamhoz képest 6 bázisponttal nőtt a hozamszint.

A tegnapi referenciahozamok megállapításakor már ismert volt a Nemzetgazdasági Minisztérium álláspontja arról, hogy tartósan a Nemzetközi Valutaalap hitelkerete nélkül kíván haladni az ország.

2010.08.25 11:14
Félreértés: nem cél egy újabb hitelkeret az IMF-fel - mi állhat a háttérben?


Elkelt az 50 milliárdnyi kötvény - de milyen áron? (2.)


Az 5 éves kötvény esetén (2016/C) a 15 milliárd forintnyi meghirdetett mennyiségre 31,5 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett, amely mellett a tervezett mennyiséget adta el az ÁKK. Az elfogadott ajánlatok hozama 6,97% és 7,03% között szóródott, amelyek mellett az átlaghozam 7,00%-os lett, ami 18 bázisponttal haladja meg a tegnapi másodpiaci 5 éves referenciahozamot és 13 bázisponttal magasabb a két héttel ezelőtti kibocsátás átlaghozamánál.

Elkelt az 50 milliárdnyi kötvény - de milyen áron? (2.)


A 10 éves kötvény (2020/A) kapcsán a meghirdetett szintén 15 milliárd forintnyi keretre 28,4 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett, amely mellett az eredetileg meghirdetett mennyiséget fogadta el a kibocsátó. Az elfogadott ajánlatok hozama 7,00% és 7,09% között szóródott, amelyek mellett az átlaghozam 7,05%-os lett. Ez 13 bázisponttal magasabb a tegnapi másodpiaci referenciahozamnál, de 4 bázisponttal elmarad a két héttel ezelőtti kibocsátás átlaghozamától.

Elkelt az 50 milliárdnyi kötvény - de milyen áron? (2.)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium