Emiatt fuccsolt be a magyar kincstárjegy-aukció

2014. október 22. 14:45    
nyomtatás
 
A piaci szereplők abnormálisnak tartják, hogy 1,5-1,6 százalékos hozamon forognak a magyar kincstárjegyek, miközben a Magyar Nemzeti Bankról már tudják, hogy nem csökkenti tovább az irányadó kamatát 2,1 százaléknál. Mostanra végre megtalálhatták a módját annak, hogy mást tegyenek a portfóliójukba - mondta el Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgató-helyettese a Portfolio kérdésére. Véleménye szerint a piac nem tulajdonít majd különösebb jelentőséget a befuccsolt aukciónak, a visszaeső kereslet árakban való lecsapódása pedig előbb-utóbb megtörténhet és akkor visszatérünk a normális kerékvágásba. A jövő heti három hónapos papírokból mindenesetre már csak 30 milliárdot próbálnak majd eladni.


Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Kérje demószámláját még ma!

Mégis mi történt a rövid állampapírokkal?

Besült a magyar 12 hónapos diszkontkincstárjegyek aukciója ma délelőtt, ugyanis annyira kevés ajánlattal szembesült a magyar adósságkezelő, hogy inkább semennyit sem fogadott el belőle.

Emiatt fuccsolt be a magyar kincstárjegy-aukció


Ez kifejezetten ritka eseménynek tekinthető, amit most egy piaci anomália okozhatott, aminek keretében a visszaeső kereslet mellett még nem emelkedtek meg az első- és másodpiaci hozamok kellően vonzó mértékben.

Emiatt fuccsolt be a magyar kincstárjegy-aukció


A rövid állampapírok hozama jóval a Magyar Nemzeti Bank irányadó rátája alá süllyedtek: míg a kéthetes jegybanki betét 2,1 százalékon áll, addig a 3 hónapos állampapírok tegnapi másodpiaci referenciahozama 1,5 százalék volt, sőt a 12 hónapos is pusztán 1,59 százalék. A hozamok rendkívüli süllyedésére érdemben hatott a jegybank önfinanszírozást ösztönző programja, melynek keretében átalakította a kéthetes instrumentumát betétté, ráadásul ezzel egy lépésben a szereplők egy részét ki is szorította belőle augusztustól.

A DKJ-k iránti kereslet visszaesése ilyen magas árak (alacsony hozamok) mellett várható trend volt, az igazán érdekes csak az, hogy miért tartott ilyen sokáig a lecsengése. Borbély László András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese a Portfolio-nak nyilatkozva elmondta, hogy szerinte sok időbe telt amíg átrendezték a porfóliójukat ezen szereplők. A piacon mindenki tudja már, hogy a jegybank nem vágja tovább az irányadó rátáját, így pedig indokolatlan, hogy a rövid hozamok az alatt tartózkodjanak. Rögtön ugyanakkor nem tudták helyettesíteni a portfólióikban a DKJ-kat ezen alapkezelők, Borbély szerint pedig pontosan ennek a folyamatnak a végső lecsengését láthattuk most. Az ő tippje szerint betétekbe térhettek vissza, és nem fognak igazán érdeklődni a DKJ-k iránt, amíg ez a piaci anomália meg nem szűnik.

Az elsődleges piaci szereplők noha megtehették volna, hogy nagyobb hozamelvárásokkal jelentkeznek az aukción, de ez ilyen helyzetekben nem szokott megtörténni. Tudják, hogy az ÁKK visszafogta a diszkontkincstárjegyek kibocsátását, ráadásul az államkincstár pénzügyi helyzete sem indokolná, hogy a másodpiacitól érdemben sokkal magasabb szinteken vonjon be forrást. Ezen logika mentén az elsődleges szereplők vélhetőleg inkább nem is próbálkoztak, ami kirívóan alacsony keresletet eredményezett.

Az ÁKK vezérigazgató-helyettese szerint a gyenge keresleti viszonyok előbb-utóbb mindenképpen korrekciót kell hozzanak. Mindenesetre az ÁKK a jövő hét keddi 3 hónapos DKJ-aukció esetében 30 milliárdra mérsékelte a meghirdetett keretét. Borbély utalt rá, hogy a rövid állampapírok értékesítésének visszaesését nem bánják, hiszen egyébként is céljuk volt azok visszafogása a túlpörgetett előző félévet követően. A DKJ-k nettó kibocsátásának további visszaesése segíti a csökkenő GDP-arányos államadósság kimutatását az év végén, míg véleménye szerint semelyik piaci szereplő nem gondolhatja azt egy ilyen aukciós kudarc alapján, hogy sérülékeny lenne a magyar állam: "Tudják, hogy tele vagyunk pénzzel" - érzékeltette Borbély a magyar állam stabil pénzügyi helyzetét. A forint piacán valóban semmilyen feszültség nem bontakozott ki a gyenge aukciós eredményeket követően.

Emiatt fuccsolt be a magyar kincstárjegy-aukció


Ez volt a kereskedők reakciója

A keddi 3 hónapos aukció eredménye már meglepett minket, a mai még inkább, hiszen nagyon gyorsan elapadni látszik a vételi érdeklődés a rövid papírjaink iránt is - fejtette ki első benyomásait a Portfolio megkeresésére egy névtelenséget kérő elsődleges állampapír forgalmazó. Ő egyáltalán nem az amerikai kitiltási botrányhoz, hanem technikai okokhoz, a piaci keresleti-kínálati viszonyok jelentős eltolódásához vezeti vissza a friss fejleményeket és arra emlékeztetett, hogy ahogy a tegnapi, úgy a mai aukciós eredményekre sem reagált érdemben a másodpiaci kötvénypiac, nincs tehát hozamemelkedés.

Meglátása szerint 2,1%-os jegybanki alapkamat mellett az 1,3-1,6% körüli rövid oldali hozamok már rendkívül drága kincstárjegy árfolyamokat jelentenek, ezt a piaci szereplők már rendkívüli óvatossággal szemlélik, és ez apasztja el a vételi oldalt. A kereskedő szerint közben a kínálati oldalon meglepő, hogy az ÁKK azon kincstárjegyek meghirdetett mennyiségét sem fogta vissza, amelyek már jövő január elején járnak le (hogy mérsékelje az év végén forgalomban lévő állampapír állományt), így tehát az történt, hogy a kereslet és a kínálat egymástól eltávolodott. A kereskedő meglátása szerint az alapkamattól lefelé rendkívül eltávolodott piaci hozamszint fog a kereslet-kínálati egyensúlytalanság miatt korrigálódni.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium