Ezt a három ábrát nézzük, ha a jövőbe akarunk látni

2015. november 30. 10:36    
nyomtatás
 
Ha pontosan akarjuk előre jelezni, hogy a Fed mikor és milyen ütemben emelheti az alapkamatot, akkor az alábbi három ábra folytatását kell különösen figyelnünk - tanácsolja ügyfeleinek a Societe Generale piaci stratégiai csapata. Ők egyébként azt várják, hogy a Fed most decemberben már meglépi az első 25 bázispontos kamatemelést, majd jövőre összesen három ugyanilyen emelést hajt végre.

Kereskedés Societe Generale-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

Az első ábra az amerikai heti órabérek éves változását (utóbbi időszakban megugrását), illetve a gazdasági okokból csak részmunkaidőben dolgozók alakulását mutatja (utóbbi időszakban jelentősen csökkent). A SocGen stratégái szerint mindkettő a határozottan javuló munkapiaci folyamatokra utal, erősödő bérnyomás jeleit lehet azonosítani, amelyek nyilván fontosak a Fed kamatemelési stratégiája szempontjából.

Ezt a három ábrát nézzük, ha a jövőbe akarunk látni


Érdekes megfigyelni, hogy két releváns mutató szerint is romlottak 2014 közepe óta az Egyesült Államokban a vállalatok pénzügyi kondíciói (lényegében emelkedő forrásköltségek), ami az azóta elindult dollárerősödéssel szorosan összefügghet. Márpedig a Fed az elmúlt időszaki közleményei alapján is láthatóan tekintettel van arra, hogy az erős dollár, illetve a pénzügyi kondíciók hogyan érintik az amerikai vállalatok működési környezetén keresztül a gazdasági kilátásokat. A SocGen szerint egyébként a romló pénzügyi kondíciók és a továbbra is magas részvénypiaci értékeltség arra utal, hogy a romló kilátásokat még nem feltétlenül árazták be a részvénypiacok.

Ezt a három ábrát nézzük, ha a jövőbe akarunk látni


A harmadik ábra, amelynek folytatását figyelni javasolják a SocGen stratégái, azt mutatja, hogy hogyan alakul a feltörekvő vállalatok átlagos hitelfelára. Azt látják ugyanis egyelőre, hogy ez nem nagyon emelkedett, noha a saját devizáik már intenzívebben gyengültek, miközben a feltörekvő vállalatok nagy volumeneben devizában adósodtak el. Ebből és a romló feltörekvő piaci üzleti környezetből tehát arra következtetnek, hogy a Fed kamatemelési ciklus elindulásával a feltörekvő vállalatok átlagos hitelfelára növekedhet, ami vállalati csődhullámot indíthat el, márpedig erre (az erősödő dollár mellett) szintén figyelnie kell a Fednek a saját kamatemelési stratégiája meghatározásakor.

Ezt a három ábrát nézzük, ha a jövőbe akarunk látni


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Kockázatelemző
Szerkesztő-újságíró
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium